Είσαι αναβλητική; Απάντησε αυτές τις 3 ερωτήσεις για να μάθεις

04.07.2022
Είσαι αναβλητική; Απάντησε αυτές τις 3 ερωτήσεις για να μάθεις
Η αναβλητικότητα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ψυχολογικό φορτίο και προβλήματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας

Είτε πρόκειται για τις καθημερινές εργασίες, όπως το πλύσιμο των πιάτων και ρούχων ή τα πιο σημαντικά πράγματα (όπως μια προθεσμία στη δουλειά), πολλοί από εμάς αναβάλλουμε πράγματα επειδή μας φάινονται δύσκολα ή αγγαρεία. Ενώ κάποια αναβλητικότητα μπορεί να είναι αβλαβής, η υπερβολική αναβλητικότητα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα σε διαφορετικούς τομείς της ζωής.

«Όταν χρονοτριβούμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε να νιώθουμε άσχημα, αλλά η αποφυγή των δυσάρεστων συναισθημάτων είναι αδύνατη», λέει η αναπτυξιακή ψυχολόγος Sasha Heinz. «Το να γίνουμε ενήλικες έχει να κάνει με την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της πραγματικότητας. Όσο περισσότερο αποφεύγουμε την πραγματικότητα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή μας».

Έχεις κακή διάθεση; Ιδού 5 απλοί και... ανέξοδοι τρόποι για να τη βελτιώσεις άμεσα

Για παράδειγμα, η Heinz λέει ότι οι συνέπειες της χρόνιας αναβλητικότητας στην εργασία μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια ευκαιριών για προαγωγή ή την απώλεια εργασίας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις σχέσεις. «Οι δύσκολες συζητήσεις αποφεύγονται και αυξάνουν την ένταση και τον ανείπωτο θυμό που θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί», λέει. Το ίδιο ισχύει και για την υγεία σου. Η αναβλητικότητα στην επίλυση δευτερευόντων ζητημάτων μπορεί να σημαίνει ότι στο μέλλον εξελίσσονται σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ουσιαστικά, η αναβλητικότητα γίνεται πρόβλημα όταν υπάρχει αδυναμία ανοχής δύσκολων συναισθημάτων. Αν δεν είμαστε σε θέση να ανεχτούμε τα δύσκολα συναισθήματα που συνοδεύουν την ανάπτυξη, την πρόκληση και την ευθύνη - απογοήτευση, τρόμος, θλίψη, ευαλωτότητα ή αδυναμία - τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, κάνουμε τη ζωή μας όλο και μικρότερη, λέει η Heinz. «Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ζωή με περισσότερες ευκαιρίες και ελευθερία, πρέπει να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Και η συναισθηματική ενηλικίωση σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να αποδεχόμαστε και να ανεχτούμε όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, ακόμη και όταν είναι εξαιρετικά άβολο».

Διάβασε παρακάτω τρεις συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα:

Προσδιόρισε αυτό που σε τρομάζει
«Η αναβλητικότητα έχει να κάνει με την αντιληπτή συναισθηματική δυσφορία», λέει η Heinz. Με άλλα λόγια, είναι ένας τρόπος αποφυγής δυσάρεστων συναισθημάτων. Για να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα, συνιστά να αναρωτηθείς γιατί δεν θέλεις να κάνεις αυτό που έχεις να κάνεις. Πώς πιστεύεις ότι θα σε κάνει να νιώσεις όταν θα κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις; Ποιο είναι το συναίσθημα που αποφεύγεις; Ίσως πιστεύεις θα είναι δύσκολο ή ασκείς πίεση στον εαυτό σου για να είναι τέλειο.

Μόλις εντοπίσεις τι σε τρομάζει, η Heinz προτείνει να οραματιστείς τις συνέπειες από το να μην το κάνεις και πόσο πιο αγχωτικό ή αποθαρρυντικό θα το βρεις όταν βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη ώρα. Αυτό σε βοηθά να βάλεις τα πράγματα σε μια προοπτική και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι το να το κάνεις νωρίτερα παρά αργότερα είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη επιλογή από την προσωρινή ανακούφιση που παίρνεις από την αναβολή.

Κάνε την εργασία μικροσκοπική
«Συχνά χρονοτριβούμε σε κάτι που μας φαίνεται τεράστιο, ακόμα κι αν λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είναι», λέει η Heinz. Ένα από τα κόλπα της για να προχωρήσεις με αυτό που έχεις να κάνεις είναι να χωρίσεις τις μεγάλες εργασίες σε πολλά μικροσκοπικά βήματα, ώστε να είναι πιο προσιτό και λιγότερο τρομακτικό.

Για παράδειγμα, αντί να προσθέσεις μια εργασία στη λίστα υποχρεώσεων σου ως μια μεμονωμένη εργασία, η οποία μπορεί να σε κουράζει και να σε κάνει να χρονοτριβείς, ανάλυσε την βήμα προς βήμα (δηλ. κάνε έρευνα, δημιούργησε ένα περίγραμμα, κάνε ένα προσχέδιο , επεξεργασία κ.λπ.). Μόλις ολοκληρώσεις κάθε μικρό βήμα, η Heinz λέει ότι το να το γιορτάσεις θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το κίνητρό σου.

Προσκάλεσε κάποιον μαζί σου
Ακριβώς όπως το να έχεις μια φίλη στο γυμναστήριο μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε καλό δρόμο με τους στόχους σου για καλύτερη φυσική κατάσταση, η προσθήκη ενός άλλου ατόμου στην προσπάθεια σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να νικήσεις την αναβλητικότητα.
«Άλλοι άνθρωποι μας βοηθούν να ρυθμίσουμε το νευρικό μας σύστημα πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε εμείς οι ίδιοι», λέει η Heinz. «Η ήρεμη ενέργειά τους θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος σου και σου προσφέρει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σου δίνει ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, ώστε να σου φαίνεται πολύ λιγότερο τρομακτικό».