Η φράση που υποβιβάζει το μήνυμα του Black Lives Matter

04.06.2020
Η φράση που υποβιβάζει το μήνυμα του Black Lives Matter
Μια δήλωση της Nancy Pelosi στάθηκε αφορμή για να ξεδιπλωθεί η διαστρέβλωση ενός σημαντικού μηνύματος

Στις 25 Μαϊου, ο Αφροαμερικανός George Floyd πέθανε στη Μινεάπολις της Μινεσότα, ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι κάτω σε έναν δρόμο της πόλης κατά την διάρκεια μιας σύλληψης και ένας λευκός αστυνομικός κρατούσε το γόνατό του πάνω στην δεξιά πλευρά του λαιμού του Floyd για 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Από εκείνη τη μέρα, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ τα media και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με δημοσιεύσεις σχετικά όχι μόνο με το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και πληροφορίες για την ιστορία καταπίεσης των μαύρων και τρόπους υποστήριξης του κινήματος Black Lives Matter. Και όμως, η φράση "All Lives Matter" (όλες οι ζωές έχουν σημασία) συνεχίζει να λέγεται από μεγάλο μέρος του λευκού πληθυσμού, και είναι σημαντικό να εξηγήσουμε το γιατί είναι προβληματική.

Όταν η Nancy Pelosi, ως μέλος του Δημαρχείου του MSNBC, ρωτήθηκε από τη φοιτήτρια Shelly Ward αν υποστήριζε το κίνημα του Black Lives Matter, η απάντηση της ήταν πως: "Πιστεύω ότι όλες οι ζωές έχουν σημασία". Η δήλωσή της προκάλεσε την απογοήτευση της νέας μαύρης γυναίκας που έκανε την ερώτηση αλλά και της εξαντλημένης μαύρης κοινότητας.

Αυτό το είδες; Βλέπεις ζωντανά και αγχωτικά όνειρα στην εποχή του κορονοϊού; Αυτός είναι ο λόγος και πώς θα τα περιορίσεις

Το Black Lives Matter δεν είναι όρος αντιπαράθεσης. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Νομικής του Columbia Kimberle Crenshaw, το να λέει κανείς ότι οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία "είναι μια ελπίδα, μια κραυγή για αλλαγή στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα που είναι μαύρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν από έναν αστυνομικό ενώ δεν είναι οπλισμένα, σε σύγκριση με ένα λευκό άτομο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, οι Αφροαμερικανοί πέθαναν στα χέρια της αστυνομίας με ποσοστό 7,2 ανά εκατομμύριο, ενώ οι λευκοί σκοτώθηκαν με ρυθμό 2,9 ανά εκατομμύριο".

Όταν το κίνημα του Black Lives Matter εμφανίστηκε, μεγάλο μέρος του λευκού πληθυσμού αντέδρασαν με φράσεις όπως "τι γίνεται με εμένα;", "όλες οι ζωές έχουν σημασία", "γιατί είμαστε διχαστικοί και άδικοι;", "τι γίνεται με την ασφάλεια μας;", αντί να εξερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη. Το σημείο που έχασαν αυτοί οι άνθρωποι, είναι ότι η πλειοψηφία τέτοιων εμπειριών στην Αμερική ήδη τείνουν να επικεντρώνονται και να επισημαίνουν τη λευκότητα και να φροντίζουν για την ασφάλειά της. Η χώρα χτίστηκε για να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Οι ρίζες της λευκής υπεροχής και η περιθωριοποιημένη ανησυχία για τους ανθρώπους άλλων φυλών παρέμειναν.

Διάβασε επίσης: 8 σημάδια που δείχνουν ότι η αϋπνία σου μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα

Η αντικατάσταση του "Black Lives Matter" με τη φράση "All Lives Matter" μπορεί να περιγραφεί ως περίπτωση gaslighting, μια τακτική στην οποία ένα άτομο, προκειμένου να κερδίσει περισσότερη δύναμη (ή σε αυτήν την περίπτωση, να διατηρήσει τη δική του ειρήνη), κάνει το θύμα να αμφισβητώντας την πραγματικότητά του άλλου.

Λέγοντας πως οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία δεν υποννοείται πως οι υπόλοιπες ζωές δεν έχουν. Όλες οι ζωές έχουν σημασία. Όμως, το γεγονός ότι κάποιοι ενοχλούνται τόσο πολύ με αυτή τη φράση, αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν μπορεί να φέρει στο επίκεντρο την ευημερία και τη διαβίωση των μαύρων, χωρίς κάποιοι λευκοί να υποθέσουν ότι υποβιβάζονται τα δικά τους δικαιώματα.