Ημέρα της Γυναίκας: Ξέρεις τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα;

08.03.2022
Ημέρα της Γυναίκας: Ξέρεις τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα;
Γιατί όχι! Δεν πρόκειται για μια ακόμη γιορτή όπως του Αγίου Βαλεντίνου ή της μητέρας.

Η 8η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια μέρα με ιδιαίτερο νόημα και συμβολισμούς για όλες τις γυναίκες, παρότι στα χρόνια μας έχει εμπορευματοποιηθεί στο έπακρον και αποτελεί ευκαρία για μια... έξοδο με τα κορίτσια. Στην πραγματικότητα, όμως, έχει έντονα πολιτική σημασία μιας και σηματοδοτεί αγώνες περί ισότητας κι απόκτησης δικαιωμάτων, στις σπουδές, την εργασία και το γάμο αλλά και την πολιτική με το δικαίωμα ψήφου.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πέντε σχόλια και μία ευχή για τη σημερινή μέρα και για κάθε μέρα

Στις 8 Μαρτίου του 1957, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των γυναικών, οι οποίες, παρεμπιπτόντως ήταν όλες ντυμένες στα λευκά, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τα δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα

Τη μνήμη και το θάρρος αυτών των γυναικών γιορτάζουμε τη σημερινή ημέρα καθώς χωρίς τις θυσίες τους και την αντίδρασή τους, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο για όλες εμάς.

Αν αυτό εμπεριέχει και μια γυναικεία έξοδο, δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά ας γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα!