Blue Monday: Γιατί η σημερινή θεωρείται η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου;

18.01.2021
Blue Monday: Γιατί η σημερινή θεωρείται η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου;
Εσύ νιώθεις κάποια διαφορά;

Όλοι μιλούν σήμερα για την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, όπως την όρισε πρώτη φορά το 2005 αποτέλεσμα μελέτης που διεξήχθη από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel.

"Τρέχοντας" έναν συγκεκριμένο και πολύπλοκο μαθηματικό τύπο μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής τον Cliff Arnall, τότε λέκτρορα του Centre for Lifelong Learning, ενός εκπαιδευτικού κέντρου που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Cardiff, φαίνεται ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική μέρα όλου του χρόνου.

Διάβασε επίσης: Τρίτη και 13: Ιδού γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Για την έρευνα, εκτός από τα αποτελέματα της μαθηματικής εξίσωσης, λήφθηκαν υπόψη στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες που ισχύουν στο Βόρειο ημισφαίριο. Βέβαια, η όλη ιδέα μπορεί να μην "έπεισε" τον επιστημονικό χώρο που χαρακτήρισε την ίδια "ψευδοεπιστήμη" και τα αποτελέσματά της "ανοησίες", όμως διαδόθηκε ευρέως στον απλό κόσμο που κάπως τη "ζυγίζει" διαφορετικά.

Ο ίδιος ο Arnall, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2018 στον Independent, πάντως, είχε παραδεχτεί ότι "δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να δώσει στη μέρα αυτή ένα αρνητικό πρόσημο, αλλά να εμπνεύσει τους ανθρώπους να προχωρήσουν σε δράση και να τολμήσουν στη ζωή τους".

Αυτό το διάβασες; Blue Monday: Ποιοι είναι οι τρόποι για να επιβιώσεις στην πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς

Για την ιστορία, η ομάδα του είχε επίσης υπολογίσει και την πιο ευτυχισμένη μέρα του χρόνου που ήταν για το 2005 η 24η Ιουνίου, για το 2006 η 23η Ιουνίου, για το 2007 η 20η Ιουνίου, για το 2009 η 19η Ιουνίου και για το 2010 η 18η Ιουνίου.

Είναι προφανές ότι η πιο ευτυχισμένη μέρα του χρόνου έχει να κάνει με τον ήλιο καθώς στις 21 Ιουνίου έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

Εσύ, λοιπόν, πώς νιώθεις σήμερα;