Πώς θα τιθασεύσεις τα οικονομικά σου!

30.06.2008
Σαν να μην έφταναν τα μύρια όσα κυνηγούν καθημερινά το σύγχρονο άνθρωπο, ένα πρόσθετο άγχος είναι και τα οικονομικά. Αυτός ο πονοκέφαλος αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις, τα δεδομένα και

Η κ. Χριστίνα Ρασιδάκη, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, μας μυεί στα μυστικά της ψυχολογίας

Σαν να μην έφταναν τα μύρια όσα κυνηγούν καθημερινά το σύγχρονο άνθρωπο, ένα πρόσθετο άγχος είναι και τα οικονομικά. Αυτός ο πονοκέφαλος αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις, τα δεδομένα και τα απρόσμενα της σημερινής ζωής όσο και τη δυσκολία να κλείσουμε τ αφτιά στις σειρήνες του καταναλωτισμού.

Από τη μία η αυξανόμενη ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί, από την άλλη αναπάντεχα έξοδα εκτροχιάζουν το μπάτζετ και τον προϋπολογισμό μας. Οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση, προτείνουν πάσης φύσεως κάρτες και πιστωτικά πακέτα, με στόχο να τα πάρουν πίσω και με το παραπάνω. Το δέλεαρ του εύκολου δανεισμού θα κοστίσει σε βάθος χρόνου πολύ περισσότερο τόσο σε χρήμα, ψυχική ηρεμία όσο και στην ελευθερία σας.

Δαμάστε τη Λερναία ύδρα
Αν, όπως πολλές γυναίκες, έχετε μπλέξει σε έναν κυκεώνα καρτών και δανείων ή ακόμη κι αν απλώς αποφεύγετε να ανοίξετε το μηνιαίο τραπεζικό ραβασάκι με τον αδάμαστο λογαριασμό της πιστωτικής σας, το ξέρετε καλά πως βάζοντας το κεφάλι στην άμμο το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Η απόφαση να αρπάξει κανείς τον... ταύρο απ τα κέρατα, παρότι φαντάζει δυσάρεστη, μπορεί να αποβεί ανακουφιστική και ενδυναμωτική. Τρίξτε λοιπόν τα δόντια, πάρτε μολύβι και θέστε το θέμα επί... χάρτου.

Σκιαγραφήστε το οικονομικό σας προφίλ

Βάλτε το λογιστικό σας σκουφάκι και καταγράψτε το οικονομικό σας προφίλ απαντώντας στις παρακάτω καυτές ερωτήσεις:

*Ποια είναι τα έσοδά μου;

*Σε πόσα χρήματα ανέρχονται λογαριασμοί, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.;

*Πόσο αξίζει η ακίνητη περιουσία μου;

*Πόσα χρωστάω σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια, ποιοι είναι οι τόκοι, οι ελάχιστες καταβολές και οι προθεσμίες πληρωμής;

*Πόσα πρέπει να πληρώνω σε ασφάλειες και κάθε πότε;

*Ποια είναι τα πάγια έξοδά μου;

*Όταν τα προσθέσω όλα αυτά και όποια άλλα έξοδα, τι μου μένει;

Αρπάζοντας τον ταύρο απ τα κέρατα

Το τέλος της καταγραφής εσόδων - εξόδων μπορεί να σας βρει λαβωμένους, αλλά πιο ήρεμους, πράγμα φυσικό όταν ενεργά καταπιανόμαστε με ό,τι μας αγχώνει. Ποιο είναι το επόμενο βήμα όμως; Αν αντί για ενδυνάμωση νιώθετε απελπισία, είναι σημαντικό να μην τα παρατήσετε, προχωρώντας αμέσως σε έναν καταιγισμό ιδεών που θα σας ξελασπώσουν. Χωρίς να λογοκρίνετε καμιά ιδέα σας ως ανώφελη ή ανόητη, κάντε έναν κατάλογο από περικοπές και συμμαζέματα. Στο τέλος θα έχετε όλο το χρόνο να ξεχωρίσετε τις εφικτές από τις λιγότερο εφαρμόσιμες λύσεις.

Τα μικρά και τα μεγάλα

*Απαλλαγείτε από μικρο-σπατάλες. Ορισμένες ούτε θα τις νιώσετε, άλλες όμως θα τσούξουν.

*Παίρνετε σπιτικό σάντουιτς στο γραφείο.

*Μειώστε ή κόψτε τα πάρκινγκ και τα ταξί.

*Απαρνηθείτε το αγαπημένο σας γαλλικό τυρί ή ακριβό κρασί.

*Διαλέξτε πικνίκ αντί ταβέρνα.

*Κόψτε περιττές συνδρομές, αυτόματες πληρωμές.

*Αποχαιρετίστε την καθαρίστρια ή την κομμώτρια.

*Σας χρειάζονται όλες οι ασφάλειές σας;

Αρνούμενη να είστε πια υποχείριο οποιασδήποτε τράπεζας, αλλά και των παθών σας, με πνεύμα αγέρωχο και συνάμα αδίστακτο προχωρήστε στις μεγαλύτερες και σοβαρότερες περικοπές. Οπλιστείτε με θάρρος, λαμβάνοντας υπόψη σας πως στόχο έχετε την ελευθερία, την ηρεμία και την αξιοπρέπειά σας. Κι ας πονέσουν πολύ αυτές οι περικοπές, καμιά δεν θα σας σκοτώσει. Για παράδειγμα...

*Πουλήστε τιμαλφή, το στερεοφωνικό σας, το χαλί, τον μπουφέ της προγιαγιάς σας.

*Αποχαιρετίστε το αυτοκίνητό σας, πριν σας το πάρουν, κι ας χάσετε τις μέχρι τώρα δόσεις.

*Ξεχάστε τα ελεύθερα Σάββατα, βρείτε μια δουλειά.

*Νοικιάστε το διαμέρισμά σας και μπείτε σε μικρότερο σε φτηνότερη περιοχή.

*Τολμήστε να ζητήσετε αύξηση από το αφεντικό σας.

Συμβουλές ηρεμίας και ασφάλειας

Μια παροιμία λέει: Πλούσια είναι αυτή που έχει φτωχές ανάγκες... Ομολογουμένως δύσκολο με τόσα πράγματα να ξυπνούν ακόμη και ανύπαρκτες επιθυμίες.

*Ημερολόγιο εξόδων: Πάνε τα λεφτά σας; Σημειώστε το. Είναι ο καλύτερος τρόπος να δείτε τις καταναλωτικές σας συνήθειες και να τις βάλετε στο χέρι.

*Προσγειωθείτε: Καθώς πηγαίνετε στο ταμείο, αναλογιστείτε την οικονομική σας κατάσταση για να συνέλθετε.

*Reality test: Κάθε φορά που αγοράζετε κάτι αναλογιστείτε: «Μπορώ να κάνω και χωρίς αυτό;».

*Time out δεύτερης αξιολόγησης: Φύγετε από το κατάστημα για να γυρίσετε να το πάρετε αργότερα ή την επομένη. Στο μεσοδιάστημα μάλλον θα αλλάξετε γνώμη.

*Cash & Carry: Πηγαίνετε για ψώνια με ρευστό και κατάλογο με τις ανάγκες σας.

*Πλαστικό; ΟΧΙ, ευχαριστώ! Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο κάρτες: Μία για το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, μία πιστωτική.

*Κλείστε τα αφτιά στις σειρήνες: Οι τράπεζες με διάφορα τεχνάσματα προσπαθούν να σας ξεγελάσουν και να σας παρασύρουν στην απόκτηση νέων πιστωτικών. Κλείστε αμέσως το τηλέφωνο με ένα «Όχι, ευχαριστώ. Γεια σας».

Φτου ξελευτεριά!