Τα εγκεφαλικά κόλπα που σε φέρνουν πιο κοντά στους fitness στόχους σου

05.05.2022
Τα εγκεφαλικά κόλπα που σε φέρνουν πιο κοντά στους fitness στόχους σου
Σύμφωνα με μια νευροεπιστήμονα και αθλήτρια

Όλοι γνωρίζουν ότι το μυαλό και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτή η ιδέα, που συχνά αποκαλείται «η σύνδεση μυαλού-σώματος», μπορεί να αφορά σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης εμπειρίας και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά θετική. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα και αθλήτρια Allison Brager, οι αθλητικές επιδόσεις —καθώς και το κίνητρο σου να γυμναστείς— είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένα με νευρολογικούς παράγοντες. Και αυτοί οι παράγοντες μπορούν να «χακαριστούν».

Ο εγκέφαλος κάθε ατόμου μπορεί να εκπαιδευτεί, σε κάποιο βαθμό, ώστε να μιμείται περισσότερο τον εγκέφαλο ενός επίλεκτου αθλητή. «Με την εκπαίδευση, αναπτύσσονται πιο αποτελεσματικά μοτίβα κίνησης και εγκεφαλικές συνδέσεις», λέει η Brager. Είτε είσαι επίδοξη αθλήτρια είτε λάτρης του καναπέ με καλές προθέσεις και στόχους, τα ακόλουθα εγκεφαλικά κόλπα μπορεί να σε φέρουν μερικά βήματα πιο κοντά στους fitness στόχους σου.

Εγκεφαλικό κόλπο #1: Δούλεψε τη μυϊκή μνήμη
Όσο περισσότερο ασκείσαι, τόσο πιο fit γίνεσαι, και τόσο λιγότερο κουραστική είναι η σωματική άσκηση.
Ένα άλλο λιγότερο γνωστό όφελος της επανάληψης, ωστόσο, είναι αυτό που η Brager ονομάζει μυϊκή μνήμη.

Σε αντίθεση με τη σωματική ενδυνάμωση των μυών σου, η μυϊκή μνήμη είναι νευρολογική. «Η έννοια της μυϊκής μνήμης είναι ότι όσο περισσότερο εξασκείς κάτι, τόσο περισσότερο δεύτερη φύση σου γίνεται λόγω της ενίσχυσης των συνδέσεων μεταξύ του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος. Αυτή είναι η νευρολογική εξήγηση για τον κανόνα των 10.000 ωρών των ειδικών», λέει.

Επιπλέον, «όσο περισσότερη εμπειρία έχεις, τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται ο εγκέφαλος για να ξεκινήσει την κίνηση και να λάβει πληροφορίες».

Εγκεφαλικό κόλπο #2: Υιοθετήστε τη νοοτροπία της μηδενικής αποτυχίας
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι αστέρες αθλητές, οι εκπαιδευτές φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα σλόγκαν μάρκετινγκ αθλητικών ενδυμάτων υιοθετούν τη στάση του «η αποτυχία δεν είναι επιλογή». «Η νοοτροπία είναι τα πάντα», λέει η Brager. «Το σώμα μπορεί να επιτύχει τεράστιο όγκο δουλειάς με δυνατό μυαλό», λέει, «αλλά μόλις το μυαλό εγκαταλείψει, έχει τελειώσει».

Την επόμενη φορά που θα κάνεις έναν απίστευτα δύσκολο γύρο στο μάθημα spin, αναρωτήσου: Είναι ο εσωτερικός σου μονόλογος υποστηρικτικός ή ηττοπαθής; Το να δημιουργήσεις ένα μάντρα στο οποίο μπορείς να στραφείς όταν θέλεις να επιβραδύνεις μπορεί να βελτιώσει τη νοοτροπία σου - και, συχνά, την αντοχή σου.

Εγκεφαλικό κόλπο #3: Κατανόησε τη νευροπλαστικότητα—και κάνε την το κίνητρό σου
Τα οφέλη της άσκησης είναι μεγάλα. Πέρα από την ενίσχυση των μυών σου, πιθανότατα έχεις ακούσει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σου, απελευθερώνοντας ενδορφίνες. «Η άσκηση οδηγεί σε ένα φυσιολογικό φαινόμενο γνωστό ως νευροπλαστικότητα», εξηγεί η Brager.

Ουσιαστικά, η νευροπλαστικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται ως απόκριση σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Όσο αφορά την άσκηση, η νευροπλαστικότητα ισούται με «αυξημένες περιοχές ανάπτυξης σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου», λέει η Brager. Συγκεκριμένα, οι περιοχές «ξεκινούν την κίνηση και αξιολογούν την αντίληψη και την αίσθηση».

Επιπλέον, προσθέτει, η άσκηση αυξάνει την ταχύτητα με την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο συγκεντρωμένη.