3 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά τη γυμναστική για να χάσεις γρηγορότερα κιλά

02.11.2020
3 πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά τη γυμναστική για να χάσεις γρηγορότερα κιλά
Μόλις τελειώνεις από μια προπόνηση, το σώμα σου αρχίζει να επιδιορθώνει τη «ζημιά» που έκανες στους μυες σου. Στην ουσία, αυτή είναι η διαδικασία ανάκαμψης - όχι η άσκηση - που σε κάνει πιο δυνατή και πιο αδύνατη, λέει στο health 24 η φυσιολόγος και επιστημονική διατροφολόγος Dr Stacy Sims. «Για να επιταχύνεις τα αποτελέσματά σου, η έρευνα δείχνει ότι αυτό που κάνεις όταν δεν ασκείσαι, είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την προπόνηση», λέει. Tι πρέπει λοιπόν να κάνεις για να αξιοποιήσεις τους κόπους της γυμναστικής σου και να χάσεις τα περιττά κιλά.

Πήγαινε σιγά σιγά

Μπορεί να αισθάνεσαι σαν να ανταμείβεις τον εαυτό σου κάνοντας κάποιο διάλειμμα, αλλά κάνοντας μια δραστηριότητα χαμηλής κινητικότας την επόμενη μέρα μετά από μια έντονη άσκηση θα παρατείνεις τα οφέλη της μυϊκής δημιουργίας της αυξημένης κυκλοφορίας. «Η φρέσκια ροή αίματος φέρνει φρέσκα θρεπτικά συστατικά στους μύες σου και βοηθά στην απομάκρυνση απορριμμάτων όπως το γαλακτικό οξύ» λέει η Dr Sims. Επιπλέον, όταν μένεις ενεργή έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνεις τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση και καταστέλλεις τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο.

Κάνε ένα μάθημα γιόγκα ή περπάτα με φίλους συνομιλώντας. Εάν κάθεσαι σε ένα γραφείο όλη μέρα, κάνε μια βόλτα στο γραφείο για περίπου 10 λεπτά κάθε δύο ώρες για να κινείσαι. Στη συνέχεια, προετοιμάσου για ένα διαφορετικό είδος κίνησης: Ένα λιγότερο δύσκολο πρόγραμμα γυμναστικής για αύριο.

Πάρε ένα σνακ μετά την προπόνηση

Οι αθλητικοί επιστήμονες υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να φας ένα σνακ μετά την άσκηση για να βοηθήσεις την προώθηση της μυϊκής επιδιόρθωσης. Ένας ακόμη πιο επιτακτικός λόγος: Λιγότερο λίπος στο στομάχι. Η άσκηση ενεργοποιεί την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που σου δίνει αυτή την έξτρα ώθηση μέχρι το τέλος της spin προπόνησης σου, λέει η Dr Sims. Αλλά η παραμονή σε αυτήν την κατάσταση για πολύ καιρό μπορεί να αποτύχει. Η κορτιζόλη όχι μόνο αναστέλλει τη διαδικασία επιδιόρθωσης των μυών, αλλά αλλάζει και το μεταβολισμό σου, έτσι ώστε το σώμα σου να αποθηκεύει περισσότερο λίπος (συνήθως στην κοιλιακή περιοχή) αντί να το καίει.

Ευτυχώς, η κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα σε 30 λεπτά από την προπόνησή σου θα αποτρέψει αυτά τα βλαβερά αποτελέσματα, λέει η Dr Sims, η οποία προτείνει να τρως ένα σκληρό βραστό αυγό ή να αντικαταστήσεις το γάλα με τα χαμηλά λιπαρά, με χυμό φρούτων.

Πιες παραπάνω νερό

Η αφυδάτωση επιβραδύνει σημαντικά το μεταβολικό σου ρυθμό - οπότε ακόμα κι αν σκοτώνεσαι στο γυμναστήριο, θα μπορούσες να ανατρέψεις τα οφέλη που προκαλούν το κάψιμο θερμίδων, εάν δεν πίνεις αρκετό νερό, λέει η βιοχημικός διατροφολόγος Dr Shawn Talbott. Και δεν είναι μόνο ο κανόνας των οκτώ ποτηριών την ημέρα (ή δύο λίτρα) που έχεις ακούσει πολλές φορές. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνεις 500 έως 600 ml νερού για κάθε ώρα που γυμνάζεσαι. Εάν το να πιεις τη συνιστώμενη ποσότητα νερού σου φαίνεται άθλος θυμήσου ότι τα περισσότερα τυποποιημένα μπουκάλια νερό περιέχουν 500 ml, έτσι τέσσερα από αυτά είναι ίσα με οκτώ ποτήρια.