Τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά τη γυμναστική σου

15.09.2020
Τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά τη γυμναστική σου
Μόλις ολοκλήρωσες μια σκληρή προπόνηση. Αλλά τι πρέπει να κάνεις μόλις τελειώσεις από τον διάδρομο και βάλεις στη θέση τους τα βάρη; Οι περισσότερες από εμάς, στη βιασύνη μας να φύγουμε από το γυμναστήριο και να επιστρέψουμε σπίτι με στεγνά ρούχα, παίρνουμε τα μπουκάλια του νερού μας και κατευθυνόμαστε προς τα ντους ή πίσω στο σπίτι. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Η αποκατάσταση μετά την προπόνηση είναι απαραίτητη γιατί στην πραγματικότητα, αυτό που κάνεις αμέσως μετά τη γυμναστική σου είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που κάνεις κατά τη διάρκεια της.

«Η αποκατάσταση μετά από μια προπόνηση είναι σημαντική επειδή επιτρέπει στο σώμα σου να επιβραδύνει τους ρυθμούς και να ανακάμψει», λέει στο She Knows ο Bryant Johnson, δημιουργός του The RBG Workout.

Aκολουθεί μια λίστα με τρία από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά τη γυμναστική.

Ενυδάτωση

Η αναζήτηση νερού πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μετά την άσκηση.

«Το σώμα σου χάνει υγρά κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οπότε η αναπλήρωση μετά την άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της αποκατάστασης. Το νερό υποστηρίζει όλες τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος», λέει η προπονήτρια Katelyn DiGiorgio.

Ο Johnson συμφωνεί. «Το νερό είναι πάντα απαραίτητο εάν ασκήθηκες για 30 λεπτά ή λιγότερο, αλλά προτείνω το νερό καρύδας εάν έχεις ασκηθεί για περισσότερο από 45 λεπτά», λέει. «Όταν ασκείσαι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρχίζεις να χάνεις αλάτι και ηλεκτρολύτες και το νερό καρύδας βοηθά να τα αναπληρώσεις επειδή έχει κάλιο». Και, επίσης, το νερό καρύδας δεν έχει τόσο ζάχαρη όσο αυτά τα αθλητικά ποτά που καταναλώνονται συνήθως μετά τη γυμναστική.

Πρόσεξε τις φλεγμονές

Κάθε προπόνηση προκαλεί μικροσκοπικά σχισίματα στις μυϊκές σου ίνες και είναι δουλειά της διαδικασίας φλεγμονής να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενώ το σώμα σου βρίσκεται σε κατάσταση αποκατάστασης. Γι αυτό οι Bonnie Micheli και Tracy Roemer, συνιδρύτριες του Shred415, προτείνουν πάγο ή κρυοθεραπεία για να βοηθηθεί η μείωση της φλεγμονής.

Φάε λίγη πρωτεΐνη

Όσον αφορά τα σνακ μετά τη γυμναστική, οι Micheli και Roemer προτείνουν πρωτεΐνες μετά την προπόνηση.

«Επίλεξε να αφιερώσεις 20 έως 30 λεπτά για να πάρεις λίγη τροφή μετά την ολοκλήρωση της γυμναστικής», λένε στο SheKnows. «Θα βελτιστοποιήσει την αποκατάσταση, θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου των μυών, θα βοηθήσει τα άτομα να αποδώσουν καλύτερα κατά την επόμενη προπόνησή τους και επιπλέον θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τον τραυματισμό».

Οι δύο γυμνάστριες προτείνουν την κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, ενός υγιούς υδατάνθρακα που έχει ελάχιστη επεξεργασία και ενός υγιούς λίπους, μετά από μια προπόνηση. «Χρειάζεται να ανεφοδιάσεις το σώμα σου», λένε. «Εάν είσαι περισσότερο άτομο της πρωινής γυμναστικής, σου συνιστούμε να λάβεις ένα πρωτεϊνικό shake με σπόρους chia. Μπορείς να καταναλώσεις βρώμη με σπόρους chia, μια κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου και μούρα. Επίσης ένα σκληρό βραστό αυγό». Προτείνουν επίσης να αλείψεις φυστικοβούτυρο σε δύο ριζογκοφρέτες και να το συμπληρώσεις με κομματάκια μπανάνας.

Αν προτιμάς να ασκείσαι τις βραδινές ώρες, προτείνουν να φας μετά βιολογικό κοτόπουλο, ψάρι, βόειο κρέας με χορταρικά ή βιολογικό tofu για την πρωτεΐνη σου.

Όσον αφορά στο φαγητό, ο Johnson, ο οποίος τείνει να τρώει ένα ελαφρύ σνακ μετά τη γυμναστική, συμβουλεύει: «Το σώμα σου δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ δίψας και πείνας, οπότε μερικές φορές, μετά την προπόνηση που έχεις κάνει, μπορεί να χρειαστείς νερό αμέσως για να αντικαταστήσεις τα υγρά που έχει χάσει το σώμα σου».