Πόσο μπορώ να καθυστερήσω το ντους μετά το γυμναστήριο;

30.07.2020
Πόσο μπορώ να καθυστερήσω το ντους μετά το γυμναστήριο;
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πρόγραμμα σου είναι πολύ πιεσμένο αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πας στο γυμναστήριο. Όσο γυμνάζεσαι μπορεί και να σου μπει στο μυαλό ότι για να προλάβεις τα ραντεβού σου, θα μπορούσες να μην κάνεις ντους στο γυμναστήριο. Διστάζεις. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να φρικάρεις αν δεν μπορείς να κάνεις ντους αμέσως. Το να αφήσεις λίγο ιδρώτα μετά την προπόνηση στο δέρμα σου, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου (βέβαια μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις εργασίας / ζωής σου, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία).

Πρώτα απ 'όλα, πιες πριν λίγο νερό και χρησιμοποίησε ένα αξιοπρεπές αποσμητικό

«Αν είσαι ιδρωμένη μετά την προπόνηση αλλά δεν έχεις χρόνο για ντους, χαλάρωσε», λέει στο She Knows ο Robert Silverman. «Ως αθλητικός διατροφολόγος, συνεργάζομαι με αθλητές υψηλού επιπέδου και γνωρίζω ότι ο ιδρώτας είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ή το δέρμα σου. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η αφυδάτωση, οπότε φρόντισε να πιεις αρκετά υγρά για να αντικαταστήσεις τα υγρά του ιδρώτα».

Μέσα σε λίγες ώρες από την προπόνησή σου, τα βακτήρια θα «πιάσουν δουλειά» στον ιδρώτα στις μασχάλες και σε άλλα μέρη και θα διαλύσουν την πρωτεΐνη σε οξέα, λέει ο Silverman. Όταν συμβεί, θα αρχίσεις να εκπέμπεις αυτή τη δυσάρεστη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Επομένως, εάν δεν μπορείς να κάνεις ντους μέσα σε λίγες ώρες μετά την προπόνηση σου και ανησυχείς για τη μυρωδιά σου, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις αυτές τις περιοχές του σώματός σου.

«Μπορείς να αποφύγεις την οσμή του σώματος μετά την άσκηση, χρησιμοποιώντας ένα μωρομάντηλο ή ακόμη και μια υγρή χαρτοπετσέτα, στις μασχάλες σου και σε άλλες περιοχές, για να αφαιρέσεις τον ιδρώτα», λέει ο Silverman. «Το ξύρισμα των μασχάλων μειώνει τις πιθανότητες οσμής του σώματος στην περιοχή. Βοηθά επίσης να φοράς χαλαρά, φυσικά υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει».

Η Eva Glasrud, ψυχολόγος στο The Happy Talent, συμφωνεί ότι υπάρχουν μερικές φορές που είναι απαραίτητο να κάνεις ντους αμέσως μετά από μια προπόνηση αλλά μπορείς και να το καθυστερήσεις.

«Όταν κάνεις ντους, ουσιαστικά δεν συμβαίνει τίποτα», λέει η Glasrud. «Ξεπλένεις τον ιδρώτα και τη βρωμιά, αλλά τα βακτήρια που είναι στο δέρμα σου δεν αλλάζουν. Ως εκ τούτου, αισθάνεσαι καθαρή αλλά, βιολογικά, είσαι η ίδια. Θυμήσου ότι τα σώματά μας εξελίχθηκαν σε έναν κόσμο χωρίς στιγμιαίο απολυμαντικό», συνεχίζει η Glasrud. «Είναι καλά εξοπλισμένα για να χειρίζονται λίγη βρωμιά ή ιδρώτα στο δέρμα σου. Αυτό που συνήθως κάνω είναι να ρίξω λίγο νερό στο πρόσωπό μου για να βγάλω το αλάτι και να κάνω ντους όταν είναι πιο βολικό - απόψε, αύριο… όποτε μπορώ. Και μην ξεχνάς ποτέ να πλένεις τα χέρια σου μετά το γυμναστήριο. Είτε χρησιμοποιείς βάρη ή μηχανήματα είτε εσωτερικούς τοίχους αναρρίχησης, πολλοί άνθρωποι αγγίζουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείς».

Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να περιμένεις ώρες μέχρι να κάνεις ντους. Εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία να καθαρίσεις τον ιδρώτα από το δέρμα σου, ο David E. Bank, ιδρυτής του The Center for Dermatology, Cosmetic & Laser Surgery, συστήνει να το κάνεις έτσι ώστε οι πόροι σου να μην φράξουν από βρωμιά και έλαια.

«Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος που χρειάζεται ο ιδρώτας για να μπλοκάρει τους πόρους», λέει ο Bank. «Όσο πιο γρήγορα μπορείς να κάνεις ντους, τόσο το καλύτερο. Το ντους μετά την άσκηση, ειδικά εάν ιδρώνεις υπερβολικά, θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντικό για τη ρουτίνα σου όπως και η προπόνησή σου, για διάφορους λόγους. Το πρώτο είναι η υγιεινή σου: Κανείς δεν θέλει να μυρίζει μετά την προπόνηση. Επίσης, εάν ο ιδρώτας συσσωρεύεται στο δέρμα σου, θα φράξει τους πόρους σου, χωρίς να επιτρέπει στο δέρμα σου να αναπνέει. Και αν έχεις κάποια πληγή στο δέρμα, ο ιδρώτας μπορεί να παγιδευτεί εκεί και να προκαλέσει μόλυνση».