Σε αγχώνει η γυμναστική; 4 τρόποι να την κάνεις ξανά ευχάριστη

31.07.2019
Σε αγχώνει η γυμναστική; 4 τρόποι να την κάνεις ξανά ευχάριστη
Τι πρέπει να προσέξεις αν η άσκηση έχει γίνει ένα αγχωτικό και επίπονο ζήτημα

Οι άνθρωποι είμαστε εύθραυστα, συναισθηματικά πλάσματα. Μερικές φορές όμως, σε ό,τι αφορά τη γυμναστική, αυτή η ευαισθησία αρχίζει να εξαφανίζεται και κάποιος αόρατος διακόπτης αλλάζει το μυαλό μας και μας κάνει να δουλεύουμε το σώμα μας σα να είναι μηχανή. Αυξάνουμε τον καρδιακό μας ρυθμό, ο ιδρώτας στάζει και σπρώχνουμε τα όριά μας για να κάψουμε όσες περισσότερες θερμίδες μπορούμε.

Η γυμναστική έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, απελευθερώνει ενδορφίνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη, καταπολεμά το άγχος και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Τί συμβαίνει, λοιπόν, αν η άσκηση σε αγχώνει - ή απλώς δεν παίρνεις τα αποτελέσματα που περίμενες; Μελέτες δείχνουν ότι έχει λιγότερο να κάνει με το είδος της άσκησης που κάνεις και περισσότερο με το πώς γυμνάζεσαι.

Διάβασε επίσης: Κάθεσαι όλη μέρα; 6 έξυπνοι τρόποι για να κινείσαι περισσότερο

Ορίστε μερικοί τρόποι να επανεξετάσεις την προσέγγισή σου:

1. Χρησιμοποίησε το άγχος προς όφελός σου
Ενώ το χρόνιο στρες μπορεί να είναι επιζήμιο τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα, το βραχυπρόθεσμο άγχος είναι εξαιρετικό για την τόνωση της ενέργειας και τη συγκέντρωση. Ο John Ratey, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ, λέει ότι ο αντίκτυπος των μικρών δόσεων στρες στον εγκέφαλο είναι παρόμοιος με τον τρόπο που τα εμβόλια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας μας δυνατότερους. Το πώς αντιδράς στο άγχος όμως, είναι το πιο σημαντικό. "Εάν αντιδράς παθητικά, το άγχος μπορεί να σε καταστρέψει", λέει ο ίδιος.

2. Τα ομαδικά τμήματα δεν είναι πάντα τα κατάλληλα
Η διασκέδαση είναι απαραίτητη για την επιτυχία της γυμναστικής και τη γενική ευημερία, οπότε αν μισείς με πάθος τη Zumba, γιατί συνεχίζεις ακόμα να την κάνεις; Το άγχος του να αναγκάζεις τον εαυτό σου να γυμνάζεται μπορεί να ακυρώσει οποιοδήποτε όφελος από τη γυμναστική, και γιαυτό θα πρέπει να βρεις μια δραστηριότητα ή έστω ένα ομαδικό τμήμα που απολαμβάνεις.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια σε κοινωνικές καταστάσεις, ενώ οι εσωστρεφείς μπορούν να έχουν την ακριβώς αντίθετη εμπειρία σε μια τέτοια κατάσταση. Αν είσαι εξωστρεφής, προτίμησε δραστηριότητες υψηλής έντασης και κοινωνική άσκηση (όπως το spinning ή η Zumba), ενώ αν είσαι εσωστρεφής προτίμησε κάτι πιο ήρεμο, αργό και λιγότερο κοινωνικό (όπως η γιόγκα ή το tai chi).

Διάβασε και αυτό: Πώς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις τον μυϊκό πόνο από τη γυμναστική

3. Δώσε στο σώμα σου αυτό που θέλει
Όταν επιλέγεις ένα είδος γυμναστικής, λάβε υπόψη σου τους τρόπους με τους οποίους κινείσαι συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τα σώματά μας κάνουν επαναλαμβανόμενες ενέργειες, μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν χρόνιες σωματικές και συναισθηματικές συνθήκες με την πάροδο του χρόνου. Αν περνάς όλη σου τη μέρα καθισμένη στην καρέκλα του γραφείου και μετά τη δουλειά πηγαίνεις κατευθείαν για spinning, κινδυνεύεις να επιδεινώσεις χρόνια προβλήματα, σφιχτά ισχία και πιασμένους ώμους, καθώς και να ενεργοποιήσεις τα συναισθήματα που αισθάνεσαι σε αυτή τη στάση, όπως άγχος ή αδυναμία.

Αντί να κάνεις συνεχώς το ίδιο, δοκίμασε κάτι διαφορετικό: Βρες δραστηριότητες που κινούν το σώμα με διάφορους τρόπους για πλήρη κινητικότητα και διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών.

4. Απομακρύνσου από την τεχνολογία
Η χρήση της τεχνολογίας στις προπονήσεις μπορεί να είναι ένα τρομερό κίνητρο. Αλλά δυστυχώς, γινόμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι από τις συσκευές μας για να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε - αντί να ακούμε τα σώματά μας και να προσαρμόζουμε ανάλογα τα σχέδιά μας.

Αυτή η συνεχής εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή χρόνιο στρες, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για την υγεία και την ευημερία μας. Όταν δίνουμε μεγάλη προσοχή στους αριθμούς, είμαστε πιο επιρρεπείς στην υπερβολική άσκηση και λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουμε τα όρια του σώματος μας. Έτσι, γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον τραυματισμό. Εάν δεν μπορείτε να ρυθμίσεις την κίνηση σου επειδή φοβάσαι πως οι επιδόσεις σου στις εφαρμογές fitness θα πέσουν, τότε ίσως ήρθε η ώρα να απομακρυνθείς από την τεχνολογία ώστε να ακούσεις προσεκτικά το σώμα σου.

Δες και αυτό: 9 έξυπνα tricks που θα σε πείσουν να πας γυμναστήριο