Η βιολογική αντζέντα μίας γυναίκας

26.05.2006
Ατονία, υπερένταση, χαμηλή λίμπιντο, ερωτική διάθεση... Πώς γίνεται μία γυναίκα να βιώνει τόσα κυκλοθυμικά συναισθήματα; Οι ορμόνες δίνουν τη λύση στο αίνιγμα που λέγεται "βιολογική ατζέντα" μίας γυναίκας! Στο γυμναστήριο ξεπεράσατε τον εαυτό σας, στο γραφείο φέρατε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας και η ενέργειά σας είναι στο ζενίθ. Τι συμβαίνει;...
Ατονία, υπερένταση, χαμηλή λίμπιντο, ερωτική διάθεση... Πώς γίνεται μία γυναίκα να βιώνει τόσα κυκλοθυμικά συναισθήματα; Οι ορμόνες δίνουν τη λύση στο αίνιγμα που λέγεται "βιολογική ατζέντα" μίας γυναίκας!

Στο γυμναστήριο ξεπεράσατε τον εαυτό σας, στο γραφείο φέρατε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας και η ενέργειά σας είναι στο ζενίθ. Τι συμβαίνει; Το πιθανότερο είναι να διανύετε την 3η εβδομάδα του εμμήνου κύκλου σας, όταν η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη εισβάλλει στον οργανισμό σας δίνοντάς του ενέργεια και δύναμη. Μη χαίρεστε! Αυτή η φάση, καλώς ή κακώς, δεν θα κρατήσει πολύ και η ατονία θα τη διαδεχθεί. Βέβαια, στο τέλος όλα θα διορθωθούν, αφού με την άφιξη της περιόδου ο οργανισμός σας θα γεμίσει με οιστρογόνα, αυξάνοντας την ερωτική σας επιθυμία. Όλα αυτά θα επαναληφθούν τον επόμενο μήνα, τον μεθεπόμενο και πάει λέγοντας... Εκτός αν μείνετε έγκυος ή αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια. Είτε το θέλετε είτε όχι, η ζωή μίας γυναίκας επηρεάζεται από τον έμμηνο κύκλο της, από την εναλλαγή των ορμονών που ξεκινά την πρώτη μέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται 28 μέρες αργότερα. Ας δούμε τι περιλαμβάνει η "βιολογική ατζέντα" μίας γυναίκας στο πρόγραμμά της:
1η-5η μέρα: περίοδος
Αν θέλετε να ξεκινήσετε δίαιτα είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί θα χάσετε γρήγορα βάρος. Καλύτερα να την αρχίσετε από την 4η μέρα της εμμηνόροιας για να μη νιώσετε αδυναμία. Προσοχή στις ασθένειες! Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι στα κατώτερα όρια του. Μην εκτεθείτε στο κρύο και χρησιμοποιείτε πάντα προφύλαξη στις σεξουαλικές σας επαφές.
6η-11η μέρα: αύξηση οιστρογόνων
Τα μαλλιά σας είναι απαλά και ευκολοχτένιστα. Η περίοδος είναι κατάλληλη και για μία ενυδατική περιποίηση προσώπου. Η επιδερμίδα σας το χρειάζεται!
12η-14η μέρα: ωορρηξία
Η λίμπιντό σας βρίσκεται στα ύψη. Είναι οι καλύτερες μέρες για έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά και για να μείνετε έγκυος.
15η-21η μέρα: εισβολή της τεστοστερόνης
Έχετε εκνευρισμό, αλλά και ενέργεια. Χρησιμοποιήστε τη στο γυμναστήριο όχι μόνο για εκτόνωση, αλλά και για να εξισορροπήσει το ορμονικό σας σύστημα. Επίσης, αντέχετε περισσότερο τον πόνο, οπότε μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση ή καθαρισμό. Η όρεξή σας έχει αυξηθεί. Δε χρειάζεται, όμως, να κάνετε δίαιτα, καθώς αυτές τις ημέρες δεν κινδυνεύετε να παχύνετε. Μπορείτε να το ρίξετε έξω ή να εργαστείτε περισσότερο, γιατί αυτή την περίοδο χρειάζεστε λιγότερο ύπνο.
21η-28η μέρα: προγεστερόνη εν δράσει
Αυτές τις μέρες νιώθετε απογοήτευση και πλήξη. Η λύση είναι το χαλαρωτικό μασάζ.