Αποτοξίνωση σημαίνει ζωή

18.01.2008
Ακολουθήστε τις συμβουλές που σας δίνουμε παρακάτω για να εξασφαλίσετε καλή ψυχική και σωματική υγεία και να υποδεχτείτε τον καινούργιο χρόνο με την πιο γιορτινή διάθεση! Γνωρίζουμε μεν ότι οι τοξίνες είναι βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, αλλά δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η άμεση αποβολή τους για τη

Από τη MAΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ακολουθήστε τις συμβουλές που σας δίνουμε παρακάτω για να εξασφαλίσετε καλή ψυχική και σωματική υγεία και να υποδεχτείτε τον καινούργιο χρόνο με την πιο γιορτινή διάθεση!
Γνωρίζουμε μεν ότι οι τοξίνες είναι βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, αλλά δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η άμεση αποβολή τους για τη μακροζωία, την ευεξία και την ομορφιά μας. Ένας υγιής οργανισμός αποβάλλει τις τοξίνες, μαζί με κάθε άλλη άχρηστη ή βλαβερή ουσία, μέσω των απεκκριτικών μηχανισμών που διαθέτει, αφού τις αναγνωρίσει ως «εχθρό» που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όσο περισσότερες είναι οι ουσίες, τόσο υπερλειτουργεί για να τις επεξεργαστεί και να τις «εξουδετερώσει» πριν τον βλάψουν. Αποτέλεσμα αυτής της υπερλειτουργίας του δεν είναι μόνο η κόπωση και η εξασθένησή του, αλλά και η τελική δυσλειτουργία του, που έχει επιπτώσεις στην ικανότητά του να αυτοπροστατεύεται και να ανανεώνεται. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ψυχικές και νοητικές τοξίνες από τις οποίες απειλούμαστε καθημερινά -στρες, αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και ενέργεια-, αντιλαμβανόμαστε πως ο οργανισμός μας δίνει μια άνιση μάχη εναντίον τους. Η συσσώρευση τοξινών στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχή μας «μπλοκάρει» μια σειρά από φυσιολογικές λειτουργίες του και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ημικρανίες, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, οιδήματα, ερεθισμένο δέρμα, αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση, κακή διάθεση, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα και άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες ενοχλήσεις, αλλά και σοβαρότερες παθήσεις. Η αποτοξίνωση είναι μια πρωταρχικής σημασίας διαδικασία για την πρόληψη ασθενειών, την αποκατάσταση της καλής υγείας και τη διασφάλιση μακροζωίας, ευεξίας και ομορφιάς.

Μπείτε σε... πρόγραμμα Η διάρκεια και η συχνότητα εφαρμογής του αποτοξινωτικού προγράμματος πρέπει να είναι ανάλογες με την κατάσταση του οργανισμού σας και τον τρόπο ζωής σας. Αν, για παράδειγμα, δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με την αποτοξίνωση και έχετε συνηθίσει στο πρόχειρο φαγητό, το πολύ στρες, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, τότε η εφαρμογή ενός προγράμματος μίας εβδομάδας είναι απαραίτητη για να ξαναβρείτε τη φόρμα σας. Σε περίπτωση που έχετε υιοθετήσει κάποιους κανόνες του ευρέως διαδεδομένου «υγιεινού τρόπου ζωής», δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα αποτοξινωτικού προγράμματος αρκούν. Ένα πλήρες εβδομαδιαίο αποτοξινωτικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει: 1. Αποτοξινωτική διατροφή. 2. Κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως. 3. Σωματική άσκηση 3 φορές την εβδομάδα και 30 λεπτά ημερησίως γρήγορο περπάτημα (μπορεί να γίνει και σε διάδρομο). 4. Ασκήσεις αναπνοής 3 φορές την ημέρα για 5 λεπτά, κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο. 5. Τουλάχιστον 8 ώρες ύπνο το 24ωρο. 6. Τουλάχιστον 8 ώρες ανάπαυσης το 24ωρο. 7. Αποχή από διαπιστωμένα στρεσογόνες ασχολίες και οτιδήποτε σας επηρεάζει αρνητικά ή σας στεναχωρεί. 8. Λεμφικό μασάζ 2 φορές την εβδομάδα. 9. Μασάζ με αιθέρια έλαια καθημερινά μετά το μπάνιο. 10. Λουτρό με αιθέρια έλαια 2 φορές την εβδομάδα. 11. Απολέπιση προσώπου και σώματος 2 φορές την εβδομάδα.

Σωστή διατροφή σημαίνει υγεία Η αποτοξινωτική διατροφή λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο, απέχοντας από ορισμένες τροφές, περιορίζουμε την υπερφόρτωση του οργανισμού με τοξίνες και στο δεύτερο τον τροφοδοτούμε με ουσίες -βιταμίνες και ιχνοστοιχεία- που διευκολύνουν την αποβολή των ήδη σωρευμένων βλαβερών ουσιών και επιταχύνουν τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του. Καθώς «καθαρίζει» και ανανεώνονται τα κύτταρα του οργανισμού μας, η επιδερμίδα καθαρίζει και αυτή και ανακτά τη χαμένη λάμψη της, οι τρίχες των μαλλιών δυναμώνουν, η ενέργεια μας πλημμυρίζει, τα παραπανίσια κιλά μειώνονται. Παράλληλα, και σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες που περιλαμβάνει το αποτοξινωτικό πρόγραμμα, η διατροφή χαρίζει καλή διάθεση, ηρεμία και το αίσθημα της αισιοδοξίας. Την πρώτη μέρα η διατροφή περιλαμβάνει μόνο υγρά: νερό και χυμούς φρούτων -πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πράσινο μήλο, ρόδι- και λαχανικών -καρότο, σέλινο, μαϊντανό, μπρόκολο, κολοκύθι- όλα ωμά. Τη δεύτερη μέρα προσθέστε φρούτα και ωμά λαχανικά. Την τρίτη μέρα πουρέ βραστών λαχανικών και πατάτα, καθώς και βραστό μαύρο ρύζι. Την τέταρτη μέρα γιαούρτι και δημητριακά. Την πέμπτη μέρα ψωμί και λίγο ελαιόλαδο στις σαλάτες και στο ρύζι. Την έκτη και έβδομη μέρα άπαχο ψητό ψάρι. Ένα Σαββατοκύριακο αποτοξινωτικής διατροφής περιλαμβάνει αποκλειστικά νερό, φρούτα και λαχανικά - την πρώτη μέρα μόνο χυμούς και τη δεύτερη ωμά φρούτα και λαχανικά.

10 χρυσοί κανόνες

1. Προσέχουμε την ποιότητα και τον τρόπο παρασκευής των τροφών που καταναλώνουμε, προσθέτουμε στη διατροφή μας πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μαύρο ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, λευκό κρέας και ψάρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση των ζωικών λιπαρών και τηγανητών. Κόβουμε ή ελαχιστοποιούμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. 2. Η σωματική άσκηση και το καθημερινό περπάτημα, εκτός από την τόνωση του μυοσκελετικού και καρδιοαναπνευστικού συστήματος, βελτιώνει το μεταβολισμό, εκτονώνει το στρες και ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών - ουσιών που προκαλούν ευεξία. 3. Οι ασκήσεις αναπνοής -αργές ρυθμικές εκπνοές και εισπνοές από τη μύτη- επιτρέπουν σταδιακά να γίνει πιο βαθιά και διευκολύνουν την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα καταλαγιάζουν το άγχος. 4. Ο ύπνος είναι βάλσαμο για το κουρασμένο σώμα, το σκοτισμένο μυαλό και την πονεμένη ψυχή. 5. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε όλες τις πηγές που προκαλούν ένταση ή μας φορτίζουν με αρνητική ενέργεια και να προσπαθούμε να τις αποφεύγουμε. Αν αυτό είναι αδύνατο, πρέπει τουλάχιστον να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, ώστε να τον επηρεάζουν όσο το δυνατό λιγότερο. Τα μικρά, πεντάλεπτα, συχνά διαλείμματα από τη δουλειά, οι βαθιές εισπνοές, οι θετικές σκέψεις, η ολιγόλεπτη επαφή -έστω και τηλεφωνική- με αγαπημένα πρόσωπα, το γέλιο, ένα χαλαρωτικό αφέψημα ή μια σύντομη βόλτα στο πάρκο της περιοχής είναι μερικές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση, ώστε να χαλαρώνουμε. 6. Μπορούμε να καταπολεμίσουμε το στρες με γιόγκα, χορό και κολύμπι. Ιδανικό είναι και ένα δημιουργικό χόμπι. Επίσης, 4 ώρες ανάπαυσης και ψυχαγωγίας -διάβασμα, μουσική, παιχνίδι κ.λπ.- καθημερινά είναι απαραίτητες. 7. Το νερό -κολύμπι, μπάνιο, υδροθεραπεία- απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και ενυδατώνει. Αν στο μπάνιο μας προσθέσουμε αιθέρια έλαια ή αν μετά από αυτό απολαύσουμε ένα μασάζ με κάποιο φυτικό λάδι στο οποίο έχουμε προσθέσει αιθέρια έλαια, η διαδικασία αποβολής των τοξινών μέσω του ουροποιητικού και λεμφικού συστήματος ενισχύεται. 8. Το μασάζ και ειδικότερα το λεμφικό έχει παρόμοια αποτελέσματα. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, όπου κυρίως σωρεύονται οι τοξίνες, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποβολής τους και καθαρισμού του οργανισμού, ενώ, παράλληλα, η χαλάρωση των αγγείων εμποδίζει την κατακράτηση υγρών και την πρόκληση οιδημάτων. 9. Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα και επιτρέπει την πιο γρήγορη και βαθύτερη απορρόφηση των συστατικών των καλλυντικών, επιταχύνοντας έτσι και τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. 10. Για να διατηρήσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα του εβδομαδιαίου αποτοξινωτικού προγράμματος και μετά την ολοκλήρωσή του, πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα ή δύο Σαββατοκύριακα το μήνα στην αποτοξίνωση. Και πού ξέρετε, με τον καιρό οι «αρχές» της μπορεί να μας γίνουν καθημερινή συνήθεια!

Για μια νέα ζωή!

Μια ολοκληρωμένη διαδικασία αποτοξίνωσης δεν περιορίζεται στην εφαρμογή ενός ειδικού διατροφικού προγράμματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απλώς αρχίζει με αυτό. Ούτε, φυσικά, περιορίζεται στην προσπάθεια απαλλαγής αποκλειστικά του σώματός μας από τις τοξίνες. Πρέπει οπωσδήποτε να εστιάζεται και στην αποβολή των «τοξικών σκουπιδιών» από το νου και την ψυχή μας, τα οποία μας αποσυντονίζουν νοητικά και συναισθηματικά. Επίσης, η αποτοξίνωση δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται... μια κι έξω. Πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ χρειάζεται να προσπαθούμε καθημερινά, ώστε να περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσληψη ή τη γένεση νέων τοξινών στον οργανισμό μας. Για να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας «καθαρό», οι ειδικοί συνιστούν ριζική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής μας, καθώς και την εφαρμογή ενός αποτοξινωτικού προγράμματος μία τουλάχιστον ημέρα την εβδομάδα.