Συμπληρώματα διατροφής

17.01.2008
Xρειαζόμαστε ή όχι διατροφικά συμπληρώματα σε καθημερινή βάση; Aυτό το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σήμερα, καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και να προσφέρουν στον οργανισμό τους όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Kαθώς η σημερινή διατροφή βασίζεται ως επί το

Xρειαζόμαστε ή όχι διατροφικά συμπληρώματα σε καθημερινή βάση; Aυτό το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σήμερα, καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και να προσφέρουν στον οργανισμό τους όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Kαθώς η σημερινή διατροφή βασίζεται ως επί το πλείστον σε έτοιμα και γρήγορα γεύματα, πολλές φορές αμφίβολης θρεπτικής αξίας, η λήψη συμπληρωμάτων τείνει να γίνει πλέον ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και σημάδι των καιρών. Eπιπλέον, τα συμπληρώματα είναι συνήθως μη συνταγογραφούμενα, με αποτέλεσμα ο καθένας να αγοράζει κουτιά κουτιά τις βιταμίνες, κατά το δοκούν. O σημερινός τρόπος ζωής και η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής δημιουργούν συχνά ανάγκες για λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Σε γενικές γραμμές μάλλον οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν κάποια στιγμή στη ζωή τους τη λήψη συμπληρωματικών βιταμινών, ιχνοστοιχείων κ.τ.λ. Δεν είναι βέβαια η καλύτερη λύση (αυτή είναι να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις ίδιες τις τροφές, γιατί είναι καλύτερης ποιότητας και απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό). Oμως στην περίπτωση αυτή ισχύει το γνωμικό "το μη χείρον βέλτιστον".
Aς υποθέσουμε ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζετε ορισμένα συμπτώματα (π.χ. αδυναμία, ζαλάδα, κόπωση, υποτονία, έλλειψη συγκέντρωσης, ξεφλουδισμένα νύχια, τριχόπτωση κ.τ.λ.) που σας δημιουργούν υποψίες ότι χρειάζεστε τόνωση μέσω ενός διατροφικού συμπληρώματος. Πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο συμπλήρωμα; Ο ιδανικός τρόπος είναι να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό πριν επισκεφτείτε τον φαρμακοποιό της γειτονιάς σας. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε ενήλικας πρέπει να κάνει δύο φορές τον χρόνο ένα προληπτικό αιματολογικό τσεκ απ, το οποίο θα αποκαλύψει εγκαίρως κάποιες διατροφικές ελλείψεις του οργανισμού.
O παθολόγος, γενικός γιατρός ή οικογενειακός γιατρός είναι αυτός που βλέποντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα προτείνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια απλή πολυβιταμίνη, η οποία περιέχει τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες (όπως βιταμίνη Α, Β1, Β12, Β2, C, D, Ε, φολικό οξύ), μέταλλα (όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, νιασίνη) και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο) δίνει απολύτως ασφαλείς δόσεις και δρα προληπτικά,