Πώς θα γλιτώσεις 500 θερμίδες τη μέρα

28.09.2010
Μείωσε τη συνολική πρόσληψη ενέργειας, περιορίζοντας παχυντικά τρόφιμα και αντικαθιστώντας τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες με άλλα που έχουν λιγότερες. Γλιτώνοντας από εδώ και από εκεί περίπου 500 θερμίδες ημερησίως, μπορείτε να χάσεις 1/2 κιλό εβδομαδιαίως!

Μείωσε τη συνολική πρόσληψη ενέργειας, περιορίζοντας παχυντικά τρόφιμα και αντικαθιστώντας τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες με άλλα που έχουν λιγότερες. Γλιτώνοντας από εδώ και από εκεί περίπου 500 θερμίδες ημερησίως, μπορείτε να χάσεις 1/2 κιλό εβδομαδιαίως!

Έξυπνες αντικαταστάσεις
Ο περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται κυρίως από περικοπή και αντικαταστάσεις των πιο θερμιδογόνων τροφίμων, δηλαδή όσων περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη ή αλκοόλ.

1. Αντί για πλήρη γαλακτοκομικά και αλλαντικά, χρησιμοποίησε αντίστοιχα προϊόντα άπαχα ή με χαμηλότερα λιπαρά.

2. Αντικατάστησε την πλήρη κρέμα γάλακτος με light ή γάλα εβαπορέ και τη σαντιγί με στραγγιστό γιαούρτι.

3. Αντί για βούτυρο στο ψωμί, πες ναι στη μαλακή φυτική μαργαρίνη, ταχίνι ολικής αλέσεως ενώ αντικατάστησε το κρεμώδες τυρί με άπαχο spread τυριού και την πάστα ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο) με πάστα ελιάς.

4. Αντί για πλήρη μαγιονέζα, χρησιμοποίησε light, ή στραγγιστό γιαούρτι, ενώ για τα σάντουιτς προτίμησε τη μουστάρδα και αντί για λαδολέμονο στα ψάρια, πες ναι στη μουστάρδα με λεμόνι.

5. Κατανάλωσε ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης αντί για λευκό ενώ αντικατάστησε τις παχυντικές σάλτσες με κρέμα με άλλες σπιτικές σάλτσες με λαχανικά, μουστάρδα, κάρι σε σκόνη ή γιαούρτι.

6. Βάλε ελαιόλαδο στις σαλάτες με το κουταλάκι, προσθέτοντας λεμόνι ή ξίδι για περισσότερη γεύση.

7. Προτίμησε τα άπαχα κόκκινα κρέατα και πουλερικά, και προσπάθησε ν' αφαιρείς το δέρμα και τα εμφανή λίπη τους πριν από το μαγείρεμα.

8. Επίλεξε κιμά από άπαχο μοσχάρι, φιλέτο πουλερικών ή σόγιας. Απόφυγε τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

9. Πρόσθεσε στα μπιφτέκια σου, μουσκεμένες νιφάδες βρώμης ή τριμμένο κρητικό παξιμάδι, μυρωδικά και αρκετά χορταρικά.

10. Να προτιμάς τα φαγητά σου βραστά, στον ατμό, στο φούρνο ή στη σχάρα. Αν πρέπει να τηγανίσεις, χρησιμοποίησε τη φριτέζα, που τηγανίζει με λίγο ελαιόλαδο.

11. Μην αμελείς ν' αφήνεις τα τηγανητά τρόφιμα να στραγγίζουν για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.

12. Ψήσε τα κρέατα και τα ψάρια σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, ώστε να μη χρειάζονται επιπρόσθετο λίπος.

13. Χρησιμοποίησε περισσότερα ασπράδια αβγών και λιγότερους κρόκους για να φτιάξεις ομελέτες, μαρέγκες ή για να αβγοκόψεις φαγητά.

14. Φτιάξε τις πατάτες βραστές ή ψητές σε αλουμινόχαρτο αντί για τηγανητές ή στο φούρνο.

15. Προτίμησε γλυκά κουταλιού ή σε μερίδες μινιατούρες και έναντι ενός κλασικού τυποποιημένου παγωτού τη light εκδοχή του ή, εναλλακτικά, σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι.

16. Αντικατάστησε τα πατατάκια, γαριδάκια, νάτσος και αλατισμένους ξηρούς καρπούς με σπιτικό ποπ κορν, στραγάλια, ανάλατους ηλιόσπορους ή λαχανικά κομμένα σε λωρίδες.

17. Επίλεξε απλούς καφέδες. Επιπρόσθετα υλικά μπορεί να σε επιβαρύνουν με πάνω από 500 θερμίδες.

18. Σόδα, ανθρακούχο νερό, τσάι και light αναψυκτικά είναι προτιμότερες λύσεις έναντι σακχαρούχων ποτών.

19. Προτίμησε το κρασί και την μπίρα (εάν μπορείς να περιοριστείς σε 1-2 ποτηράκια) έναντι των άλλων οινοπνευματωδών ποτών.

20. Μελέτησε και σύγκρινε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τυποποιημένων προϊόντων καθώς και τις διατροφικές πληροφορίες που παρέχουν πολλά καταστήματα εστίασης, ώστε να επιλέγεις γεύματα με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά (και λιγότερο κρυμμένο αλάτι ή ζάχαρη).

Γενική κατεύθυνση: Δώσε προτεραιότητα στα πιο απλά φαγητά, ενώ σημαντική κρίνεται και η προσεκτική ανάγνωση διατροφικών ετικετών.

Όταν ο τρόπος παρασκευής ή η ποσότητα σύγκρισης αλλάζει, το θερμιδικό "κέρδος" διαφοροποιείται αντιστοίχως.

Πρόσεξε πολύ:

Α. Μην κάνεις το λάθος να περιορίσεις τον αριθμό των γευμάτων σου, π.χ. να παραλείψεις εσκεμμένα το πρωινό ή το μεσημεριανό, με σκοπό να "γλιτώσετε" κάποιες επιπλέον θερμίδες. Η τακτική αυτή έχει συνήθως το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο: όχι μόνο ελαττώνει το ρυθμό των καύσεων κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονη πείνα μετά τις απογευματινές ώρες, με συνέπεια την υπερκατανάλωση φαγητού, επομένως και την αύξηση του βάρους σου!

Β. Η μέθοδος της θερμιδικής οικονομίας μας αφορά όλους! Είναι εξαιρετική τόσο για αδυνάτισμα όσο και για τη διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς δυσκολία και κατά τη διάρκεια των διακοπών, π.χ. κατά την επιλογή φαγητών σε εστιατόρια.

Επιμέλεια: Κ.Π