Απεχθάνεσαι τα πικρά τρόφιμα; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για σένα

05.01.2023
Απεχθάνεσαι τα πικρά τρόφιμα; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για σένα
Δες πώς να κάνεις τα υγιεινά τρόφιμα που μισείς να έχουν καλύτερη γεύση

Το να έχεις προτιμήσεις στο φαγητό είναι απολύτως φυσικό. Μερικοί προτιμούν τις ήπιες γεύσεις από τις πικάντικες, μερικοί προτιμούν τα γλυκά, ενώ άλλοι λαχταρούν αλμυρά φαγητά. Όταν οι διατροφικές σου προτιμήσεις εμποδίζουν να απολαύσεις φαγητά εκτός της ζώνης άνεσής σου, ίσως βιαστείς να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου ως επιλεκτικό.

Οι επιλεκτικοί συνήθως δέχονται κριτική επειδή έχουν υπανάπτυκτο ουρανίσκο, αλλά ο επιλεκτικός ουρανίσκος είναι πραγματικά αυτό που είναι - και μπορεί να υπάρχει μια εξήγηση για τις πολύ ιδιαίτερες προτιμήσεις και τις αντιπάθειές σου που είναι εκτός ελέγχου. Απλώς μπορεί να είσαι supertaster, κάποια με λίγη υπερδύναμη σε ό,τι αφορά τη γεύση και τα υλικά.

Ωστόσο, το να έχεις αυξημένη αίσθηση γεύσης δεν είναι πάντα ευχάριστο για τους γευστικούς σου κάλυκες. Οι supertasters μπορεί ακούσια να περιορίσουν τη δίαιτά τους για να αποφύγουν πράγματα που απεχθάνονται και πολλοί δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών στη συνολική διατροφή τους—κάτι που είναι απαραίτητο για τη λήψη ενός φάσματος θρεπτικών συστατικών και την υποστήριξη ενός ποικίλου μικροβιώματος του εντέρου.

5 διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται επιστημονικά

Τι ακριβώς είναι ένας supertaster και πόσο κοινό είναι;
«Ένας supertaster θα βιώσει πιο έντονα τις γεύσεις και τα αρώματα οποιουδήποτε φαγητού ή γεύματος», εξηγεί η διαιτολόγος Jenna Volpe.

Αυτή η υπερβολική αίσθηση της γεύσης οφείλεται, εν μέρει, στον τεράστιο αριθμό των γευστικών καλύκων που έχουν. Οι supertasters έχουν σημαντικά περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους υπόλοιπους. Το να έχεις περισσότερους γευστικούς κάλυκες κάνει τις γεύσεις πιο έντονες, επομένως οι supertasters είναι πιο πιθανό να είναι ευαίσθητοι σε ορισμένα τρόφιμα. Από τις πέντε γεύσεις —γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή και ουμάμι— οι υπεργευστικοί μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε όλες σε κάποιο βαθμό, αλλά είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στις πικρές γεύσεις.

Σε ποια τρόφιμα είναι πιο ευαίσθητα οι supertasters;
Η μικρότερη γεύση του χημικού PTC είναι αρκετή για να κάνει έναν supertaster να αηδιάσει, ενώ ο μέσος γευσιγνώστης μπορεί να βιώσει μόνο μια ελαφριά πικρή γεύση. Ακόμη χειρότερα, για έναν supertaster, αυτή η χημική ουσία είναι ένα επίπεδο πικρίας που «καταστρέφει την ημέρα», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ως supertaster, είναι πιο πιθανό να έχεις απέχθεια για ορισμένα τρόφιμα, ιδίως τα ακόλουθα:

Πικρές τροφές όπως ο μαύρος καφές και η μαύρη σοκολάτα
Πικρόγλυκα φαγητά όπως το γκρέιπφρουτ και το κρασί
Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο
Πικάντικα φαγητά όπως καυτερές πιπεριές και σάλσα
Μπορεί επίσης να αντιπαθείς τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η στέβια

Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα θα μπορούσε να ενισχύσει την ποσότητα και τη ζωτικότητα του ανδρικού σπέρματος

Μερικά μειονεκτήματα που σχετίζονται με το να είσαι supertaster
Οι supertasters παλεύουν κυρίως με πικρά και πικάντικα φαγητά. Ως αποτέλεσμα, ένας supertaster είναι πιο πιθανό να αποφύγει ορισμένα τρόφιμα ή να κρύψει τις έντονες γεύσεις τους με υπερβολικό αλάτι (μια συνήθεια καρυκευμάτων που μπορεί να γίνει προβληματική, καθώς η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντα κινδύνου για την ασθένεια καρδιάς και εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Ένας supertaster μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσθέσει γάλα και ζάχαρη στον καφέ, βαριά dressing σε σαλάτες και σάλτσες τυριού σε πικρά λαχανικά όπως το μπρόκολο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κακό για τους supertasters που είναι επιρρεπείς σε οικογενειακή υψηλή χοληστερόλη ή μεταβολικό σύνδρομο.

Η παράλειψη ορισμένων τροφών, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων και να δημιουργήσει χαμένες ευκαιρίες για τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν. Τα σταυρανθή λαχανικά και τα σκούρα πράσινα είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έως και 30%, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του Φεβρουαρίου 2019 που δημοσιεύτηκε στο The Lancet. Δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, η εξαίρεση από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά δεν είναι ακριβώς μια επιλογή. Τα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Χωρίς αυτά, μια ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η οστεοπόρωση, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Συμβουλές για τη λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών

  • Πρόσθεσε σιρόπι σφενδάμου σε γλυκόπικρα φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ για να εξισορροπήσεις τις πικρές νότες ή επίλεξε εναλλακτικά γλυκά εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και μανταρίνια για μια πλούσια δόση βιταμίνης C.
  • Πρόσθεσε λίγο υγιεινό λίπος, όπως ελαιόλαδο σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο για να ρυθμίσεις την πικρία και να ενισχύσεις την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, Ε και Κ.
  • Αντάλλαξε τις έτοιμες σάλτσες σαλάτας, οι οποίες είναι συχνά πηγές κορεσμένων λιπαρών, θερμίδων, νατρίου και πρόσθετης ζάχαρης, με σπιτικές από ελαιόλαδο, φρέσκα εσπεριδοειδή ή βαλσάμικο και μια μικρή ποσότητα ωμού μελιού ή σιρόπι σφενδάμου
  • Δοκίμασε ήπια χόρτα και λαχανικά όπως το σπανάκι και το κουνουπίδι αντί της ρόκας και του μπρόκολου, αντίστοιχα, για να αποκομίσεις τα οφέλη από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Εάν η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πικρή, οι μύτες κακάο ή η σκόνη κακάο δίνουν τη γεύση σοκολάτας με πρόσθετα αντιοξειδωτικά.