Η προσθήκη επιπλέον αλατιού στο φαγητό μπορεί να μειώσει τα χρόνια ζωής

20.07.2022
Η προσθήκη επιπλέον αλατιού στο φαγητό μπορεί να μειώσει τα χρόνια ζωής
Όσα δείχνει μια πρόσφατη έρευνα

Ποιο είναι αυτό το ένα αρωματικό συστατικό που είναι απαραίτητο σε κάθε γεύμα; Χωρίς αμφιβολία, είναι το αλάτι. Μπορείς να συμπεριλάβεις ή να αποκλείσεις οποιοδήποτε άλλο καρύκευμα, αλλά δύσκολα θα αποφύγεις εντελώς το αλάτι. Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να συμπληρώνουμε το φαγητό μας με ένα επιπλέον πασπάλισμα αλατιού – παρόλα αυτά, το ίδιο φαγητό που είναι η κύρια πηγή αρώματος μπορεί επίσης να βλάψει την υγεία μας εάν καταναλωθεί υπερβολικά. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μας προειδοποιούν για την υπερκατανάλωση αλατιού για να αποφύγουμε προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Γνώριζες όμως ότι η προσθήκη αλατιού στο μαγειρεμένο γεύμα σου μπορεί να μειώσει τη ζωή σου για περισσότερο από ένα χρόνο;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η προσθήκη επιπλέον αλατιού στο φαγητό αφού έχει ήδη μαγειρευτεί μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 1,5 χρόνο και κατά 2,28 χρόνια στους άνδρες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal και διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Lu Qi, της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στις ΗΠΑ. Αναλύοντας τα δεδομένα των συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με εκείνους που δεν προσέθεταν ποτέ ή σπάνια προσέθεταν αλάτι, εκείνοι που πάντα έβαζαν περισσότερη ποσότητα αλατιού στο φαγητό τους είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αλλαντικών και καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καθηγητής Qi είπε, «Η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα στο τραπέζι είναι μια συνηθισμένη διατροφική συμπεριφορά που σχετίζεται άμεσα με τη μακροπρόθεσμη προτίμηση ενός ατόμου για τροφές με αλμυρή γεύση και τη συνήθη πρόσληψη αλατιού. Στη δυτική διατροφή, η προσθήκη αλατιού στο τραπέζι υπολογίζεται για το 6-20% της συνολικής πρόσληψης αλατιού και παρέχει έναν μοναδικό τρόπο αξιολόγησης της συσχέτισης μεταξύ της συνήθους πρόσληψης νατρίου και του κινδύνου θανάτου».

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνεις μέσα σε μια μέρα
Η Priya Bharma, επικεφαλής διατροφολόγος στο Ιατρικό Ινστιτούτο Sri Balaji Action λέει, «Η μέση κατανάλωση αλατιού την ημέρα πρέπει να είναι 2400 χιλιοστόγραμμα. Αλλά εάν κάποιος έχει έλλειψη, μπορεί να έχει επιπλέον 1,5 χιλιοστόγραμμα αλάτι σε μια μέρα». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει να μην καταναλώνουμε περισσότερα από πέντε γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Ο διατροφολόγος Rupali Datta ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό, λέγοντας πως «Κάποιος δεν πρέπει να τρώει περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού πρόσθετο αλάτι την ημέρα. Το ονομάζω πρόσθετο επειδή υπάρχει νάτριο σχεδόν σε κάθε φαγητό». Συμβουλεύει επίσης να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικά που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα νατρίου στο σώμα.