Τι να αποφύγεις για να μη χαλάνε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά

20.05.2020
Τι να αποφύγεις για να μη χαλάνε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά
Τα λάθη που συντομέουν τη ζωή των φρούτων και των λαχανικών στην κουζίνα σου

Με τις θερμοκρασίες στα ύψη και την ανάγκη για δροσιά και ελαφριές επιλογές φαγητού να είναι μεγαλύτερη από ποτέ, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.

Δες και αυτό: Τι να φάτε και τι να αποφύγετε σε ένα κύμα καύσωνα

Πολύ συχνά όμως, τυχαίνει να αγοράζουμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να έχουμε απόθεμα και να μη ξαναχρειαστεί να επισκεφθούμε και πάλι το μανάβιμο, με αποτέλεσμα να χαλάνε πολύ γρηγορότερα απ'ότι περιμέναμε. Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις:

Απόφυγε τις σακούλες

Φρούτα όπως οι μπανάνες ή το αβοκάντο, όταν μπάινουν και αποθηκεύονται σε σακούλα, χαλάνε γρήγορα καθώς αιχμαλωτίζονται στο αιθυλένιο αέριο.

Κάνε σωστή ομαδοποίηση
Κάποια φρούτα και λαχανικά είναι πιο ευαίσθητα στο αιθυλένιο απ'ότι κάποια άλλα. Για παράδειγμα, μπορείς να αποθηκεύσεις μαζί τα μύρτιλλα, τα κεράσια, τα πορτοκάλια, τα μούρα, τις φράουλες, τον ανανά και το σκόρδο, τα οποία δεν είναι ευαίσθητα στο εν λόγω αέριο.

Αυτό το είδες; 6 τρόφιμα (εκτός από το πορτοκάλι) που είναι πλούσια σε βιταμίνη C

Συντήρηση

Όταν παρατηρήσεις ότι κάποια φρούτα και λαχανικά μαυρίζουν, μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο σου, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τα υπόλοιπα και να καταναλωθούν γρηγορότερα.

Extra tip: Τα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο είναι τα μήλα, το αβοκάντο, οι μπανάνες, το πεπόνι, τα σύκα, τα κρεμμύδια, το ακτινίδιο, οι πατάτες και οι ντομάτες.