Πού κάνουν καλό τα ψάρια;

19.07.2015
Του αλμυρού ή του γλυκού νερού, ελεύθερης διαβίωσης ή ιχθυοκαλλιέργειας, φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα ψάρια αποτελούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και με πολλά αναμενόμενα οφέλη υγείας.

Ποια διατροφικά στοιχεία περιέχουν τα ψάρια και πώς ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό;

Τα ψάρια είναι εξαιρετική πηγή πλήρων πρωτεϊνών, βιταμινών (Α, Β, D), μετάλλων, όπως ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρος και μαγνήσιο, καθώς και ιχνοστοιχείων, όπως ιώδιο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκός. Δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ η περιεκτικότητά τους σε λίπος κυμαίνεται από χαμηλή (<5%) έως και υψηλή (>15%) σε ορισμένα είδη. Τα λίπη όμως των ψαριών («ιχθυέλαια») θεωρούνται από τα πλέον υγιεινά, καθότι αποτελούνται κυρίως από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα περίφημα ω-3. Περιέχουν επίσης χοληστερίνη, τα πιο λιπαρά ψάρια περισσότερη, π.χ. κολιός, λακέρδα, ρέγκα, σαρδέλα, σκουμπρί, ενώ τα πιο στεγνά λιγότερη, π.χ. βακαλάος, γαλέος, γλώσσα, πέρκα.

Ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Η συστηματική κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά και μαγειρεμένων σωστά συμβάλλει με ποικίλους τρόπους στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις: αυξάνει την αιματική ροή, εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων, περιορίζει τις αγγειακές φλεγμονές, μειώνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα, βοηθά στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης και της υπέρτασης. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην προστασία από εγκεφαλικά επεισόδια και ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως προστάτη και παχέος εντέρου. Ενδέχεται ακόμα να βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων στην όραση, σε καταστάσεις ήπιας κατάθλιψης, σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας, καθώς και σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Φρέσκο ή κατεψυγμένο;

Η αγορά φρέσκου ψαριού αποτελεί την πρώτη επιλογή, αν και εφόσον είναι όντως φρέσκο και εμπιστεύεσαι 100% τον ιχθυοπώλη σου. Σε περίπτωση αμφιβολιών προτίμησε συσκευασμένο κατεψυγμένο ψάρι, καθότι δεν υστερεί σε θρεπτικά συστατικά και επιπλέον είναι φθηνότερο.

AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160

Επικαιροποίηση: Ιούνιος 2015.