Μάθε πώς να ζωγραφίζεις σε γυαλί: Ένα χαλαρωτικό και δημιουργικό χόμπι

24.06.2023
Μάθε πώς να ζωγραφίζεις σε γυαλί: Ένα χαλαρωτικό και δημιουργικό χόμπι
(Photo: @yasmin.creativeideas)
Τα τελευταία χρόνια θα έχεις παρατηρήσει ότι η τέχνη της ζωγραφικής σε γυαλί κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Μάλιστα περιγράφεται συχνά ως θεραπευτική και χαλαρωτική. Αν ψάχνεις, λοιπόν, να μάθεις μια νέα δεξιότητα, γιατί να μην δοκιμάσεις τη ζωγραφική σε γυαλί;

Αυτή η δημιουργική τέχνη ξεκίνησε πριν από εκατοντάδες χρόνια, αλλά συνεχίζει να έχει μια σύγχρονη έλξη λόγω της ευελιξίας της μορφής της και της δυνατότητας να μπορείς να ζωγραφίσεις σχεδόν σε οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια, από πάνελ μέχρι ποτήρια κρασιού.

Η Patricia De Poel Wilberg, ειδική στη ζωγραφική σε γυαλί στο Washington Glass School, δίνει την εξής συμβουλή: «Η ζωγραφική σε γυαλί ενσωματώνει πολλές από τις δεξιότητες που μάθαμε στο δημοτικό σχολείο».

Και η συμβουλή της είναι να ξεκινήσεις με κάτι απλό όπως ένα ποτήρι.

«Πάντα βεβαιώσου ότι το ποτήρι σου είναι καθαρό πριν το βάψεις. Γέμισε το πινέλο σου με μπογιά, κάνοντας μερικές πινελιές εξάσκησης για να ελέγξεις την εφαρμογή σου (όχι πολύ παχύ αλλά αρκετή ποσότητα για να μπλοκάρει το φως) και βάψε. Αν δεν σου αρέσει αυτό που έβαψες, μπορείς να το αφαιρέσεις με ένα πανί ή με το δάχτυλό σου», προσθέτει.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Διάβασε παρακάτω για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ιστορία της ζωγραφικής σε γυαλί, τα υλικά που θα χρειαστείς και μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις.

Πώς να σταματήσεις να μισείς τις Δευτέρες

Τι είναι η ζωγραφική σε γυαλί;

Η ζωγραφική σε γυαλί περιλαμβάνει τη δημιουργία διαφορετικών σχεδίων και μοτίβων σε γυαλί. Η ακριβής προέλευσή της είναι υπό αμφισβήτηση, με αναφορές για ζωγραφική σε γυαλί που χρονολογούνται από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή και την αρχαία Κίνα. Γύρω στον ένατο αιώνα, η τέχνη άρχισε να χρησιμοποιείται στα παράθυρα των εκκλησιών για να απεικονίσει σκηνές, χαρακτήρες και ιστορίες από τη Βίβλο σε ένα, σε μεγάλο βαθμό, αναλφάβητο πληθυσμό.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η τέχνη του γυαλιού έχει εξελιχθεί και επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο επίπεδα πάνελ από γυαλί, αλλά αντικείμενα, όπως βάζα, οικιακά σκεύη, πλακάκια και καθρέφτες. Χωρίς να απαιτείται η ενσωμάτωση κάποιου θρησκευτικού ή πνευματικού στοιχείου, οι σύγχρονοι ζωγράφοι γυαλιού μπορεί να αναζητήσουν έμπνευση από τον φυσικό κόσμο για τη δημιουργία μοτίβων, χαρακτήρων, ζωντανών πραγμάτων ή αφηρημένων σχημάτων.

Τι υλικά χρειάζομαι για τη ζωγραφική του γυαλιού;

Εκτός από τα προφανή υλικά, όπως το κατάλληλο χρώμα, τα πινέλα και το γυαλί, διάβασε ποια άλλα αντικείμενα θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις όμορφα έργα τέχνης από γυαλί.

Αν δεν θες να αγοράσεις κάτι γυάλινο από το κατάστημα, δοκίμασε να επαναχρησιμοποιήσεις μερικά από τα γυάλινα μπουκάλια στο σπίτι σου για το επόμενο έργο σου. Είναι φθηνό και οικολογικό!

Η αποχή από τα social media για μια εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία

Ποιες είναι οι διαφορετικές μέθοδοι βαφής γυαλιού;

Ελεύθερη ζωγραφική: Περιλαμβάνει ζωγραφική χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

Πειραματισμός με στένσιλ: Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά στένσιλ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μεταφέρεις εικόνες, σχήματα, γράμματα και αριθμούς σε γυαλί. Μερικά έχουν αυτοκόλλητες πλάτες για να τα συγκρατούν στη θέση τους, ενώ άλλα χρειάζονται ταινία ζωγραφικής ή κόλλα για να στερεωθούν στο γυαλί.

Χρήση ταινίας: Η αυτοκόλλητη ταινία μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική κατά τη δημιουργία βιτρό για το διαχωρισμό διαφορετικών τμημάτων. Η ταινία έρχεται σε ρολό σε διαφορετικές διαστάσεις και μπορεί να λυγίσει για να ταιριάζει στο σχέδιό σου.

Αντίστροφη βαφή γυαλιού: Αυτό συμβαίνει όταν εφαρμόζεται το χρώμα στο πίσω μέρος ενός κομματιού γυαλιού και αναποδογυρίζεται για να το βλέπεις σωστά.

{https://www.instagram.com/p/Ctyk1RVqZCJ/}

Τελευταία τροποποίηση στις 24.06.2023 - 08:45