SEX

Οι διαφορές μεταξύ της υπερσεξουαλικότητας, του εθισμού στο σεξ και της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς

19.09.2022
Οι διαφορές μεταξύ της υπερσεξουαλικότητας, του εθισμού στο σεξ και της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς
Όσα εξηγούν οι θεραπευτές και ειδικοί στο σεξ και αξίζει να γνωρίζεις

Οι λέξεις που επιλέγουμε να πούμε έχουν σημασία. Η σημασιολογία, στην πραγματικότητα, έχει σημασία - ειδικά όταν πρόκειται για επίμαχα ζητήματα που αφορούν την υπερσεξουαλικότητα, τον εθισμό στο σεξ και την καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Δεν είναι όλα το ίδιο πράγμα, όσο και αν φαίνονται. Έχοντας αυτό κατά νου, δύο θεραπευτές σεξ και σχέσεων μοιράζονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνά μπερδεμένες συμπεριφορές και διαταραχές που συνδέονται με το σεξ.

Ο λόγος για τους οποίους πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν σεξ σε εξωτερικούς χώρους

Ενώ η υπερσεξουαλικότητα, ο σεξουαλικός εθισμός και η καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά έχουν όλα κάτι κοινό, έχουν διαφορετικές έννοιες. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αυτοί οι όροι είναι αμφιλεγόμενοι και δύσκολο να οριστούν οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν εμφανίζονται στο Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Μερικοί άνθρωποι απλώς ορίζουν την υπερσεξουαλικότητα ως μια εξαιρετικά συχνή ή ξαφνική αύξηση της λίμπιντο – η οποία δεν λέει τίποτα για μια βλάβη ή αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή κάποιου, λένε οι ειδικοί. Το πρόβλημα είναι ότι η Mayo Clinic, ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης ιατρικής έρευνας και γνώσης, ορίζει την υπερσεξουαλικότητα ως συνώνυμο της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς (καθώς και του εθισμού στο σεξ), σημειώνοντας ότι είναι μια υπερβολική ενασχόληση με σεξουαλικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές που είναι είναι δύσκολο να ελεγχθεί, προκαλεί στενοχώρια ή επηρεάζει αρνητικά την υγεία, τη δουλειά, τις σχέσεις ή άλλα μέρη της ζωής.

Είσαι fan του βραδινού σεξ; Ξανασκέψου το

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ο όρος «εθισμός στο σεξ» δεν εμφανίζεται στο DSM-5 (και ούτε η υπερσεξουαλικότητα ούτε η καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, αναγνωρίζει την ψυχαναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας. Επειδή ο «εθισμός στο σεξ» είναι ο δημοφιλής όρος για την αυτοπροσδιοριζόμενη υπερσεξουαλικότητα, την υπερσεξουαλική διαταραχή και την καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα που παρεμποδίζουν τη ζωή τους μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ετικέτα, λένε οι ειδικοί.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά είναι περισσότερο προσανατολισμένη με το στίγμα και τη γενίκευση που ισχύει ο όρος «εθισμός στο σεξ». Ωστόσο, η θεραπεία και η ανάρρωση είναι δυνατές και η επαγγελματική βοήθεια είναι διαθέσιμη για οποιονδήποτε έχει σεξουαλική συμπεριφορά εκτός ελέγχου. Δεν είναι μόνο η ενασχόληση με τις σκέψεις και την αυξημένη ορμή, αλλά και η συμπεριφορά που μπορεί να αισθάνεται ψυχαναγκαστική/ανεξέλεγκτη.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της υπερσεξουαλικότητας, του εθισμού στο σεξ και της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, είναι ότι η τελευταία είναι η μόνη που αναγνωρίζεται ως διαταραχή, και ακόμη, μόνο από τον ΠΟΥ, όχι από το DSM. (Το DSM-5 ταξινομεί οκτώ συγκεκριμένες παραφιλικές διαταραχές. Αν και μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, δεν είναι εγγυημένο ότι το CSB περιλαμβάνει αυτές τις διαταραχές. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσεις τις συνήθειες και τις συμπεριφορές σου και τις επιπτώσεις τους είναι να μιλήσεις με έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχεις).