Οικογενειακά γεύματα! Μια διατροφολόγος υπογραμμίζει την αξία τους

06.04.2020
Οικογενειακά γεύματα! Μια διατροφολόγος υπογραμμίζει την αξία τους
Η καραντίνα μέσω της οποίας προφυλασσόμαστε από την πανδημία και ισχύει σχεδόν για όλο τον πλανήτη, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία. Η διατροφολόγος διαιτολόγος Βαρβάρα Καραγιαννίδου εξηγεί...

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι πρωτόγνωρο. Για όσους ζουν μόνοι είναι πράγματι δύσκολο, για όσους έχουν οικογένεια είναι ευκαιρία να έχουν άπλετο χρόνο για να απολαύσουν την οικογενειακή θαλπωρή.

Πριν τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, γονείς και παιδιά ήμασταν πλήρως απασχολημένοι με δραστηριότητες κατά τη διάρκεια ημέρας. Το πρόγραμμα των μελών της οικογένειας δεν επέτρεπε σε όλους να υπάρχει σε καθημερινή βάση έστω και ένα οικογενειακό γεύμα. Οι τωρινές συνθήκες είναι ιδανικές!
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά τα οικογενειακά γεύματα;

Η συγκέντρωση όλων των μελών της οικογένειας στο γεύμα είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της υγιεινής διατροφής. Τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια, μαθαίνουν συνεχώς και διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι γονείς μπορούν να δίνουν στα παιδιά πληροφορίες για τα τρόφιμα (πώς παράγονται, πού καλλιεργούνται, πώς μεταποιούνται, ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν, κτλ.). Επίσης, οι ίδιοι οι γονείς με τις δικές τους διατροφικές προτιμήσεις, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν θετικές ή αρνητικές σχέσεις με τα τρόφιμα και θα διαμορφώσουν τις προσωπικές τους διατροφικές προτιμήσεις (τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει), και συνήθως αποκτούν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Το να καθόμαστε όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι, πρόσωπο με πρόσωπο, έχοντας οπτική επαφή κάνει ευκολότερη την επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια του γεύματος φροντίζουμε να δημιουργήσουμε ευχάριστη ατμόσφαιρα, να ακούμε με προσοχή ο ένας τον άλλον, απενεργοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, σβήνουμε την τηλεόραση, ενθαρρύνουμε τη συζήτηση. Μας δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουμε τα νέα μας, να συζητήσουμε για το πώς περάσαμε την μέρα μας και να διασκεδάσουμε.

Ποια είναι τα αποτελέσματα των συχνών οικογενειακών γευμάτων;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά οικογενειακά γεύματα, έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα, παρουσιάζουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, και μικρότερη πιθανότητα κατάχρησης διαφόρων ουσιών και καπνίσματος.

Απολαύστε το γεύμα σας σαν οικογένεια και χτίστε γερά θεμέλια υγιεινής διατροφής! Και ας φροντίσουμε όταν επιστρέψουμε στις επαγγελματικές και σχολικές μας δραστηριότητες να βάλουμε ως προτεραιότητα στην καθημερινή μας ζωή τα οικογενειακά γεύματα!