Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το φαγητό για επιβράβευση (ή τιμωρία) των παιδιών σου

10.03.2020
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το φαγητό για επιβράβευση (ή τιμωρία) των παιδιών σου
Κάποια στιγμή, σχεδόν κάθε γονέας χρησιμοποιεί το φαγητό για να επιβραβεύσει τα παιδιά του για την καλή συμπεριφορά τους ή για τις επιτυχίες τους ή ακόμα και για να τα παρηγορήσει όταν είναι λυπημένα ή απογοητευμένα.

Όταν τα παιδιά έχουν μια επιτυχία στο σχολείο, κερδίσουν ένα σημαντικό παιχνίδι ή παίξουν καλά σε έναν αγώνα, ένας γονέας μπορεί να εκφράσει την υπερηφάνεια και τη χαρά του με γλυκό ή παγωτό. Ομοίως, όταν τα παιδιά έχουν μια απογοήτευση, τα γλυκά μπορεί να έχουν τη μορφή ενός τρόπου για να τους ανέβει η διάθεση. Οι λόγοι για αυτό είναι απλοί: Η χρήση φαγητού ως κίνητρο μπορεί να έχει αποτελέσματα και τα αλμυρά, γλυκά ή ζαχαρούχα τρόφιμα είναι συχνά εύκολα προσβάσιμα.

Μπορεί να φαντάζεσαι ότι δεν υπάρχει κάτι κακό στο να κάνεις κάτι τέτοιο. Ωστόσο οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι, θεωρούν ότι η τακτική χρήση τροφής ως κίνητρο για τα παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η ανταμοιβή και η ανακούφιση των παιδιών με τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση όταν δεν είναι πεινασμένα. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους μέσα από αυτό που τρώνε.

«Ξοδεύω πολύ χρόνο μου στη δουλειά μου βοηθώντας τους πελάτες μου να σπάσουν αυτόν τον κύκλο» λέει στο Today’s Parents η διατροφολόγος Stephanie Meyers . «Τους εξηγώ πώς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τακτικές, όπως δωροδοκία, κρίση και ντροπή που περιλαμβάνουν τρόφιμα και ποτά που μπορούν να κυμαίνονται από μια σοκολάτα ή ένα παγωτό μέχρι ένα μεγάλο ποτήρι αναψυκτικό. Επίσης διδάσκω στους γονείς άλλους τρόπους να γιορτάσουν και να καταπραΰνουν, χωρίς να εξαρτώνται από τα τρόφιμα».

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος όταν οι γονείς χρησιμοποιούν τρόφιμα για να ανταμείβουν τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, όταν οι μητέρες των παιδιών προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν τρόφιμα για να διευκολύνουν τα συναισθήματα των παιδιών τους, τα παιδιά αυτά τρώνε περισσότερα γλυκά όταν αναστατώνονται ή θυμώνουν. Και μια γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες που χρησιμοποίησαν τρόφιμα ως ανταμοιβή για τα παιδιά τους, τόνωσαν την τάση των παιδιών τους να τρώνε περισσότερο - ακόμη και όταν τα παιδιά δεν είναι πεινασμένα. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι μητέρες και οι μπαμπάδες που χρησιμοποιούν τρόφιμα με αυτόν τον τρόπο, αλλά οι φροντιστές όλων των ειδών, από τις babysitters μέχρι τους παππούδες. Και ενώ είναι μεγάλο πρόβλημα στο σχολείο, η αλλαγή τέτοιων τακτικών στο σπίτι είναι καθοριστική.

Η χρήση τροφίμων για την επιβράβευση ή την παρηγοριά των παιδιών είναι αρκετά διαδεδομένη με αποτέλεσμα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και πέντε άλλες επαγγελματικές οργανώσεις να έχουν δώσει οδηγίες προς τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τρόφιμα με αυτόν τον τρόπο.

Αλλά κανείς, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, δεν προτείνει να μην φτιάχνετε ποτέ μια τούρτα γενεθλίων ή να μη χρησιμοποιείτε ποτέ τρόφιμα ως ανταμοιβή σε οποιαδήποτε κατάσταση. Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πολιτισμών παντού και προορίζεται να απολαμβάνεται πλήρως. Πάντα όμως με μέτρο.

«Αν διαπιστώσεις ότι βασίζεσαι τακτικά σε τρόφιμα για να εκφράσεις συναισθήματα με τα παιδιά σου, πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις να αλλάξεις ταχύτητα» συστήνει η Meyers. «Είναι όλα σχετικά με την εύρεση τρόπων και λέξεων, αντί να χρησιμοποιείς τρόφιμα, για να δείξεις στα παιδιά σου πόσο τα αγαπάς».