Νέα έρευνα δείχνει πόσες ώρες ύπνου χάνεις όταν έρχεται ένα νέο μωρό στην οικογένεια

21.09.2019
Νέα έρευνα δείχνει πόσες ώρες ύπνου χάνεις όταν έρχεται ένα νέο μωρό στην οικογένεια
Πολλοί λένε ότι η πρώτη αλλαγή που συμβαίνει στην καθημερινότητα σου όταν αποκτάς μωρό, είναι ότι χάνεις τον ύπνο σου. Έχουν δίκιο! Πρόσφατα στοιχεία από το Sleep Junkie αποκαλύπτουν ότι πριν κάνουν παιδιά, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν τις συνιστώμενες 7+ ώρες. Μόλις έκαναν παιδιά; Μόνο το 10% απολάμβαναν τις συνιστώμενες ώρες ύπνου. Ποιο είναι, λοιπόν, αυτό το 10% και μπορεί να αυξηθεί;

Ας δούμε τι έδειξε η έρευνα

Για πρώτη φορά, το Sleep Junkie πραγματοποίησε έρευνα για γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 18 μηνών. Έκαναν ερωτήσεις για να μάθουν πώς μοιάζει το πρώτο έτος της γονεϊκής ιδιότητας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των νέων γονιών κοιμούνται μεταξύ 5 και 6 ωρών κάθε βράδυ. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εκπλήξεις εκεί.

Κατά μέσο όρο, κάθε νέος γονέας χάνει 109 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ για το πρώτο έτος μετά από το μωρό. Έτσι, αν υπάρχουν δύο γονείς στο σπίτι, αυτό είναι 218 λεπτά τη νύχτα! Είναι βασικά σαν να επιστρέφουν όλοι στην ηλικία των πάρτι και των καθημερινών εξόδων.

Και ακριβώς όπως σε εκείνη την ηλικία, η μη ύπαρξη αρκετού ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Μπορεί να σε κάνει νευρική, αλλά αντί να αναπληρώνεις τον χαμένο ύπνο το πρωί, έχεις ένα νεογέννητο που χρειάζεται προσοχή και αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο.

Όμως όλο αυτό θα περάσει!

Οι εμπειρογνώμονες του Sleep, Hayley Bolton και Renee Learner από το συμβουλευτικό κέντρο Forty Winks Sleep, δήλωσαν στο healthline: «Ως γονείς για πρώτη φορά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα είναι μια φάση, καλή και κακή, αλλά τελικά θα περάσει».

Και μέχρι να περάσει, που μπορεί να φανεί σαν μια αιωνιότητα, οι συμβουλές των Bolton και Learner μπορούν να σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις πιο ξεκούραστες νύχτες:

Βάλε το μωρό σου να κοιμηθεί όταν είναι νυσταγμένο αλλά ακόμα ξύπνιο.

Δημιούργησε ατμόσφαιρα ύπνου κρατώντας το δωμάτιο σκοτεινό, μιλώντας σιγά και αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια όσο το δυνατόν λιγότερο όταν είναι ώρα να κοιμηθεί.

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος την ημέρα

Σύμφωνα με την έρευνα του Sleep Junkie, οι γονείς δαπανούν μόνο το 5% της μέρας τους για τη φροντίδα του εαυτού τους. Πού ξοδεύουν, λοιπόν, τον χρόνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Οι νέοι γονείς δαπανούν σχεδόν 5 ώρες την ημέρα κάνοντας τα ακόλουθα καθήκοντα:

41 λεπτά περπατώντας γύρω-γύρω και προσπαθώντας να κάνουν το μωρό τους να κοιμηθεί - ισοδυναμεί με οδήγηση 30 χιλιομέτρων κάθε μέρα!

1 ώρα και 21 λεπτά περπάτημα με το μωρό

1 ώρα και 46 λεπτά τάισμα του μωρού

34 λεπτά διαβάζοντας στο μωρό

Και μην ξεχάσεις ότι κάνεις μπάνιο το μωρό και το χτυπάς στην πλάτη να ρευτεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρακαλάς για περισσότερο χρόνο την ημέρα.

Διάβασε και αυτό: Τρεις αλάνθαστες συμβουλές για να κρατήσεις τη σχέση σου δυνατή και μετά το παιδί

Η μεγαλύτερη βοήθεια: Ξεκίνησε μια ρουτίνα για τον βραδινό ύπνο

Οι εμπειρογνώμονες του Sleep, Bolton και Learner είναι τεράστιοι οπαδοί της καθιέρωσης μιας ρουτίνας για τον βραδινό ύπνο νωρίς, για να σε βοηθήσει εσένα (και το μωρό) να βρεις χρόνο για κάποια αναγκαία ξεκούραση. Προτείνουν μια ρουτίνα για ύπνο που είναι χαλαρωτική και προβλέψιμη, με τα ίδια πράγματα να συμβαίνουν κάθε βράδυ περίπου την ίδια ώρα.

Η ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει:

λουτρό ή πλύσιμο σώματος

μασάζ

πιζαμούλες

ιστορία-παραμυθάκι

νανούρισμα κάτω από αχνό φωτισμό

Το βασικό είναι να μη συμπεριλάβεις πράγματα στη ρουτίνα του βραδινού ύπνου που δεν σου αρέσει να επαναλαμβάνεις κάθε βράδυ!

Αυτό το διάβασες; Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το μωρό σου να κοιμάται πολλή ώρα στο κάθισμα αυτοκινήτου

Δεν είσαι μόνη σε αυτό το ταξίδι αγρυπνίας

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι δεν είσαι μόνη. Μερικές από τις μαμάδες που συμμετείχαν στην έρευνα μοιράστηκαν τα πιο δυσάρεστα πράγματα που είχαν ζήσει εξ αιτίας των λίγων ωρών ύπνου κατά το πρώτο έτος της μητρότητας. Αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω, μπορεί να σε κάνουν να αισθάνθείς καλύτερα ή τουλάχιστον να γελάσεις:

«Βούρτσισα τα δόντια μου με μια κρέμα πάνας που ήταν δίπλα στην οδοντόκρεμα».

«Έριξα ένα μπουκάλι γάλα στο πάτωμα αντί για το νεροχύτη»

«Έβαλα την πατάτα μου στο ποτήρι μου αντί για τη σάλτσα μου».

«Με πήρε ο ύπνος σε ένα σημαντικό τηλεφώνημα χωρίς να θυμάμαι αυτά που είπα»

Είναι αυτονόητο, αλλά η Meg Riley, συντάκτρια στο Sleep Junkie, θα το υπενθυμίσει: «Προσπάθησε να κοιμηθείς όταν το μωρό σου κοιμάται - αν και μπορεί να ξυπνήσει συχνά τη νύχτα. Τα νεογέννητα μωρά ρίχνουν πολύ ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, που είναι μια ευκαιρία να κοιμηθείς».

Και επίσης, όση περισσότερη ενέργεια ξοδεύεις για να σκέφτεσαι πόσο λίγο κοιμάσαι, τόσο χειρότερο είναι. Πάρε μια βαθιά αναπνοή, πιες λίγο νερό (και καφέ), και πάρε δύναμη για τη μέρα σου. Ο καθαρός αέρας μπορεί επίσης να κάνει θαύματα για τις άγρυπνες νύχτες.

Αν αυτό ακούγεται αδύνατο, το οποίο για κάποιους είναι, κάνε το καλύτερο για να πάρεις υποστήριξη όπου μπορείς, όταν μπορείς. Και πάλι, να θυμάσαι πάντα ότι αυτό είναι μόνο μια φάση, και θα περάσει.