Έχεις δίδυμο αδελφό; Αυτό μπορεί να σε επηρεάζει με τρόπους που δε φαντάζεσαι

21.03.2019
Έχεις δίδυμο αδελφό; Αυτό μπορεί να σε επηρεάζει με τρόπους που δε φαντάζεσαι
Μια μελέτη συνδέει τα αρσενικά δίδυμα με τις εκπαιδευτικές, οικονομικές και αναπαραγωγικές αποφάσεις των γυναικών. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η προγεννητική έκθεση στην τεστοστερόνη μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός αγοριού στη μήτρα μπορεί να επηρεάσουν την ενήλικη ζωή της δίδυμης αδελφής του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS.

Οι ερευνητές εξέτασαν 730.000 Νορβηγούς, συμπεριλαμβανομένων 13.800 διδύμων, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1967 και του 1978. Μετά από έλεγχο για το βάρος της γέννησης, την εκπαίδευση της μητέρας και άλλους παράγοντες, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που μοιράστηκαν τη μήτρα της μητέρας τους με ένα δίδυμο αδελφό είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν από το γυμνάσιο, 4% λιγότερες πιθανότητες να τελειώσουν το κολέγιο και 12% λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν, σε σχέση με τις γυναίκες που μοιράστηκαν τη μήτρα της μητέρας τους με μια δίδυμη αδελφή. Οι γυναίκες με δίδυμο αδελφό είχαν επίσης λιγότερα παιδιά και έβγαζαν λιγότερα χρήματα.

Διάβασε επίσης: 15 Έλληνες και ξένοι διάσημοι που δεν ήξερες ότι έχουν δίδυμα αδέλφια [photos]

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκθεση στην τεστοστερόνη - την οποία ένα αρσενικό έμβρυο αρχίζει να παράγει σε τεράστιες ποσότητες περίπου οκτώ έως εννέα εβδομάδες κατά την κύηση - μπορεί να συσχετιστεί με τις διαφορές στον τρόπο ζωής .

«Νομίζω ότι είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ματιά στο πώς αυτό το πολύ περίπλοκο σύστημα μπορεί να επηρεάσει τα θηλυκά», λέει στο Science η Talia Melber, βιολόγος ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Illinois στην Ουρμπάνα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Επίσης, όπως υποστηρίζει, οι ερευνητές πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερες μελέτες για να διαπιστώσουν ότι όντως η τεστοστερόνη προκαλεί αυτές τις διαφορές.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν τις ενδομήτριες επιδράσεις της τεστοστερόνης. Για παράδειγμα σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς δίδυμο αδελφό, οι γυναίκες με δίδυμο αδελφό αναπτύσσουν οστική δομή που έχει ομοιότητες με την αντρική ανατομία. Και στον εγκέφαλο, μια γυναίκα που έχει δίδυμο αδελφό, μπορεί να έχει μεγαλύτερους ιππόκαμπο και αμυγδαλή από την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε επιθετικότητα, να αναλάβει περισσότερους κινδύνους και να δράσει περισσότερο «αντρικά» με άλλους τρόπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δες και αυτό: Όσα πρέπει να ξέρεις αν περιμένεις δίδυμα

«Τα στοιχεία εδώ είναι πιθανό ότι είναι βιολογικά αποτελέσματα της προγεννητικής τεστοστερόνης, αλλά το πώς αυτά εκδηλώνονται είναι προϊόν μιας συγκεκριμένης κοινωνίας», λέει ο Chris Kuzawa, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Northwestern, σύμφωνα με τους New York Times. «Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται προβληματικές ή ενθαρρυνόμενες, είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο».

Ακόμα κι αν φαίνεται να επηρεάζονται οι επιλογές της ζωής των γυναικών από την τεστοστερόνη των διδυμων αδελφών τους, δεν υπάρχει λόγος να δούμε τα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα ως μονοδιάστατα «αρνητικά», λέει στο Science, η Margaret McCarthy, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Maryland. «Σε μια κοινωνία που είναι πιο ποικιλόμορφη και ίσως περισσότερο δεκτική ή ανεκτική σε πιο ρευστά πρότυπα φύλου, θα μπορούσαν να υπάρχουν κρυφά πλεονεκτήματα για αυτά τα κορίτσια».