Χοχοχο ο Αη Βασίλης έρχεται! Γιατί είναι απαραίτητο το παραμύθι

31.12.2016
Υπάρχει Αι Βασίλης ή όχι; Τι να πεις στα παιδιά; Πώς να στήσεις το "παραμύθι" του Αι Βασίλη και πώς να χειριστείς τις ερωτήσεις για τον χοντρούλη με τα κόκκινα; Τι να αποφύγεις, πότε να αποκακαλύψεις την αλήθεια και με ποιό τρόπο; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις και... χοχοχο ο Αι Βασίλης έρχεται... Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή μορφή που φέρνει δώρα σε παιδιά κυρίως αλλά κι ενηλίκους για να τους επιβραβεύσει για την καλοσύνη και τις καλές τους πράξεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τι γίνεται όμως όταν οι ερωτήσεις ξεκινούν; Γιατί έρχεται πάντα κρυφά; Από που μπαίνει αν το διαμέρισμα δεν έχει καμινάδα; Μήπως τελικά δεν υπάρχει; Για να εξετάσουμε το ζήτημα...

Γιατί είναι απαραίτητο το παραμύθι;

Γιατί εξάπτει τη φαντασία και βοηθά στον οραματισμό. Δώσε στο παιδί σου τη χαρά να ονειρευτεί έναν καλύτερο κόσμο και να βάλει τη φαντασία του, γιατί όχι και την κριτική του σκέψη να δουλέψει. Μέχρι να αρχίσει να αμφισβητεί, άσε δωράκια κάτω από το δέντρο και εξαφάνισε τα μπισκότα και το γάλα-κέρασμα στον Αι Βασίλη, μετά την έλευσή του. Κάθε παιδάκι θέλει το παραμύθι του.

Κι αν αρχίσει να αμφισβητεί; Να πώ την αλήθεια ή όχι;

Μόλις το παιδάκι αρχίσει να αμφιβάλλει, να ψάχνει και να ζητά να μάθει την αλήθεια δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεις να το παραμυθιάζεις.Η κρίσιμη ηλικία που τα παιδάκια αρχίζουν να βλέπουν με καχυποψία κάθε ιστορία περί Αι Βασίλη που έρχεται κρυφά κι εξαφανίζεται είναι συνήθως μεταξύ των πέντε και των επτά ετών.Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη κι αν έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα μπορεί να θέλουν να ζουν τη μαγεία των Χριστουγέννων με το παραμύθι του Αι Βασίλη με το έλκυθρο και τα δώρα. Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται να τα προσγειώσεις στην σκληρή πραγματικότητα. Αν βλέπεις, όμως, πως το παιδί θέλει και ζητά να μάθει την αλήθεια, εξήγησέ του με λόγια απλά πως ο Αγιος Βασίλης υπήρξε, όχι όμως με τη μορφή που τον παρουσιάζουμε σήμερα. Είναι η ώρα να μιλήσεις για ιστορία και να αναζητήσεις τις ρίζες του εθίμου. Μίλα για τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο Καισαρείας που χάρισε την τεράστια περιουσία του στους φτωχούς και έκανε φιλανθρωπίες κι εξήγησε στο παιδάκι τη λογική του σημερινού Αι Βασίλη, που δεν είναι άλλη από τη διδασκαλία της αγάπης, της αλληλεγγύης και της γεναιοδωρίας.

Λάθη που πρέπει να αποφύγεις:

  • * Μην δημιουργείς τη φιγούρα του κακού Αγιου Βασίλη που τιμωρεί τα κακά παιδάκια. Η φιγούρα του Άγιου πρέπει να είναι καλοσυνάτη και να εκφράζει την γεναιοδωρια, την καλοσύνη και τη χαρά. Δεν είναι ο "μπαμπούλας" που μας κρίνει στο τέλος του χρόνου.
  • * Δώσε τους να καταλάβουν πως σημασία δεν έχει η αξία του δώρου αλλά η κίνηση. Ο Άι Βασίλης σκέφτεται όλα τα παιδιά και δεν παίρνει δώρα κατά παραγγελία. Το παιδάκι ενημερώνει για την επιθυμία του. Αν τα ξωτικά έχουν χρόνο και υλικά θα του δώσουν το αντίστοιχο δώρο, αλλιώς θα υπάρξει κάτι παραπλήσιο.