6 σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν δεχτείς την προσφορά για μια δουλειά

06.11.2019
6 σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν δεχτείς την προσφορά για μια δουλειά
Μην αφήσεις τον ενθουσιασμό να σε συνεπάρει - πρόσεξε αυτά τα σημεία!

Τελείωσες την πρώτη συνέντευξη και πήγε τέλεια. Το ίδιο και η δεύτερη - ίσως και η τρίτη. Και τώρα, έφτασες το πολυπόθητο σημείο: σου έγινε επίσημη προσφορά εργασίας.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να δεχτείς την προσφορά αμέσως - ειδικά αν πρόκειται για τη δουλειά των ονείρων σου. Αλλά υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πράγματα που πρέπει να εξετάσεις πριν πεις το "ναι". Δεν είναι μόνο η στιγμή κατά την οποία μπορείς να διαπραγματευτείς το μισθό σου. Τι θα περιμένουν από εσένα σαν εργαζόμενη; Υπάρχουν σημάδια που μοιάζουν προβληματικά; Δες παρακάτω όσα πρέπει να προσέξεις πριν δεχτείς την προσφορά:

Δες και αυτό: 3 συμβουλές για να ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί

Δες την προσφορά σε γραπτή μορφή

Είναι ένας καλός κανόνας για τις προσφορές θέσεων εργασίας και για τη ζωή γενικά: Δες το εγγράφως. Η Ashley Stahl, coach καριέρας και ιδρύτρια του Job Offer Academy λέει ότι ακόμα και αν έχεις μια προφορική προσφορά που ακούγεται πραγματικά καλή περίπτωση, δεν πρέπει να πεις το "ναι" μόνο μέσω τηλεφώνου. Ζήτησε να σου στείλουν μια γραπτή έκδοση.

"Μια γραπτή προσφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες όχι μόνο για το βασικό μισθό αλλά ολόκληρο το πακέτο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε άλλες μορφές αποζημίωσης όπως μπόνους ή επιλογές μετοχών, παροχές υγείας, συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και διακοπές".

Κάνε έρευνα

Μην κάνεις διαπραγματεύσεις στα τυφλά. "Κάνε έρευνα στο διαδίκτυο για να δεις πώς πληρώνονται θέσεις σε ένα παρόμοιο επίπεδο ευθύνης", προτείνει η Stahl. Η έρευνα θα σου δώσει μια ιδέα για το ποιος είναι ένας δίκαιος μισθός και θα σε βοηθήσει στην στρατηγική διαπραγμάτευσης.

Αυτό το είδες; Πώς να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα, χωρίς να στερηθείς τα ψώνια!

Μη φοβάσαι τη διαπραγμάτευση

Παρόλο που πιθανότατα θα δημιουργήσεις πολλές φιλίες στο χώρο εργασίας, είσαι η μόνη που θα υποστηρίξει πραγματικά τις ανάγκες σου. Και αυτή η υπεράσπιση αρχίζει τη στιγμή που θα πάρεις την προσφορά. "Θα θέλεις να δουλέψεις για το είδος εργοδότη που σε ενθαρρύνει να μιλάς για λογαριασμό σου", λέει η Stahl.

Είναι φυσικό να αισθάνεσαι φοβισμένη ότι αν διαπραγματευτείς υπερβολικά, θα χάσεις την προσφορά, αλλά η Stahl λέει πως: "Εάν ακυρώσουν μια προσφορά επειδή προσπάθησες να διαπραγματευτείς, επισημαίνεται η ακεραιότητά σου. Με άλλα λόγια, δεν θα ήθελες να δουλέψεις εκεί ούτως ή άλλως.

Μην θέτετε σε κίνδυνο τις βασικές σου αξίες

Μια δουλειά πρέπει να ταιριάζει με τις βασικές σου αξίες. "Είναι οι θεμελιώδεις πεποιθήσεις ή οι προτεραιότητες που σε κάνουν ποια είσαι" εξηγεί η Stahl. Για παράδειγμα, ίσως μια από τις προτεραιότητές σου είναι να παίρνεις τα παιδιά σου από το σχολείο κάθε μέρα. Εάν ο ρόλος σου ζητά να κάνεις συμβιβασμούς με τους οποίους δεν αισθάνεσαι άνετα, κάνε έναν ανοιχτό διάλογο με τον εργοδότη. Εάν η προσφορά δεν επιτρέπει την ευελιξία που αναζητάς, θα πρέπει να είσαι προσεκτική για το πώς η αποδοχή της θα επηρεάσει τη ζωή σου.

Διάβασε επίσης: Πώς να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν μιλάς δημόσια

Θυμήσου ότι δεν είναι η μόνη δουλειά

Είναι συναρπαστικό - και κολακευτικό - να παίρνεις μια προσφορά εργασίας, αλλά μην το βάζεις σε ένα βάθρο ακριβώς επειδή ανησυχείς ότι δεν θα βρεις κάτι άλλο.

Πρόσεχε στα αόριστα σημεία

Εάν στη λίστα των καθηκόντων που συνοδεύει την προσφορά σου, βλέπεις μια κουκκίδα που λέει "άλλα", πρόσεχε. "Ρώτησε πώς θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς σου", λέει η Stahl.