Κάνε την αποτυχία να δουλέψει υπέρ σου!

12.09.2015
Ποιός θέλει ν΄αποτύχει; Κανένας, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κι όμως η αποτυχία μπορεί να έχει θετικό πρόσημο. Μπορεί να μας κλονίζει, να μας πονάει και να μας απογοητεύει, ωστόσο, πίσω από την αποτυχία βρίσκονται κρυμμένες ευκαιρίες.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Μάθε πώς με οδηγό την αποτυχία θα βγεις κερδισμένη. Πώς θα το κάνεις; Αναγνωρίζοντας τα θετικά της στοιχεία. Όλα είναι θέμα οπτικής και αξιολόγησης.

Πώς μπορεί η αποτυχία να λειτουργήσει θετικά;

1. Σε κάνει πιο δυνατή

Αντί να σε λυγίζει η αποτυχία μπορεί να σε ενισχύσει και να σε οπλίσει με πείσμα. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου κι όταν το συνειδητοποιήσεις θα μπορέσες ν΄ανασυνταχθείς και ν΄αξιολογήσεις την κατάσταση. Η πρώτη αντίδραση θα είναι φορτισμένη συναισθηματικά, μετά το θρήνο όμως της αποτυχίας θα σταθείς και παλι γερά στα πόδια σου και θα προχωρήσεις προς την επίτευξη του στόχου με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυτή τη φορά.

2. Σε επαναφέρει στην πραγματικότητα

Δεν είναι σίγουρα ο πιο ευχάριστος τρόπος για να μπορέσεις να δεις ρεαλιστικά μια κατάσταση, ωστόσο, η αποτυχία είναι μια ανώμαλη προσγείωση. Πιθανότατα οι μεγαλεπίβολοι στόχοι που έθεσες να ήταν μη επιτεύξιμοι καμη ρεαλιστικοί. Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ζήσει στο δικό μας ροζ συννεφάκι πιστεύοντας πως μπορούμε να πετύχουμε τα ΠΑΝΤΑ. Η αποτυχία είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και τη σκληρή πραγματικότητα κι αυτό είναι το πρώτο συστατικό της επιτυχίας.

3. Η αποτυχία ισούται με επιτυχία

Αν ακούσεις τις προσωπικές ιστορίες πετυχημένων γυναικών θα σου αφηγηθούν τις αποτυχίες που τις οδήγησαν σε κρίσιμες αποφάσεις και που εν τέλει συντέλεσαν στην εξέλιξή τους και την τεράστια επιτυχία τους. Έχουμε άλλωστε ήδη αναφέρει τρανά παραδείγματα από τη διεθνή σόουμπιζ, με γυναίκες που δεν παράτησαν την προσπάθεια παρά τις αντιξοότητες. Διάσημοι συγγραφείς είδαν τα έργα τους να καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων ενώ ζάμπλουτοι σταρ του Χόλιγουντ και της διεθνούς μουσικής σκηνής έγιναν δέκτες των χειρότερων σχολίων για τις υποκριτικές ή φωνητικές τους ικανότητες. Εάν πραγματικά θέλεις κάτι, μάθε από τα λάθη σου και προσπάθησε μέχρι να πετύχεις. Θα αποτύχεις αλλά θα σηκωθείς πιο δυνατή και ώριμη από ποτέ. Η σκληρή προσπάθεια είναι το κλειδί.

4. Μπορεί να σε κάνει πιο δημιουργική κι ευέλικτη

Αναμφισβήτητα η αποτυχία είναι από τα χειρότερα και πιο επώδυνα συναισθήματα, δε χωράει αμφιβολία. Αυτός είναι ίσως κι ο λόγος που την κάνει να έχει τόσο μεγάλη δυναμική. Μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το στόχο μας και μας βοηθά - μόλις βγούμε από το θρήνο - να σκεφτούμε δημιουργικά και με μεγαλύτερη ευελιξία να προχωρήσουμε προς την επιτυχία από εναλλακτική οδό.

5. Αναπτύσσει την ενσυναίσθηση

Οι απογοητεύσεις, αυτό που λαϊκά θα ονομάζαμε "τα χαστούκια της ζωής" είναι αναπόφευκτα. Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες απορρίψεις και αποτυχίες όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο ή μια απόλυση αλλά και οι μικρότερες που μας χαλούν τη διάθεση. Ωστόσο, ο πόνος αυτός και οι εμπειρία της αποτυχίας είναι αυτό που αναπτύσσει την ενσυναίσθησή μας, την ικανότητά μας να συμπάσχουμς και να μπαίνουμε στη θέση του άλλου αλλά και ν΄αποκτούμε επίγνωση του εαυτού μας, μαθαίνοντας να διακρίνουμε τα δικά μας συναισθήματα από αυτά των άλλων. Με άλλα λόγια, η αποτυχία μας βοηθά να αποκτήσουμε μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες της σύγχρονης ζωής, τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Ξεχάσαμε κάτι; Θα πρόσθετες κάποιο άλλο θετικό χαρακτηριστικό της αποτυχίας; Θέλουμε ν΄ακούσουμε τη γνώμη σου. Μπορείς να σχολιάσεις ελεύθερα κάτω από τη δημοσίευση.