Πήρες το πτυχίο: και τώρα τι;

05.06.2015
Είτε έχεις τελειώσει τις σπουδές σου ή χρωστάς μερικά μόνο μαθήματα ακόμη, το πιθανότερο είναι πως ήδη σκέψεις στροβιλίζουν στο μυαλό σου. Να μείνεις στο πατρικό σου ή μήπως να νοίκιαζες δικό σου σπίτι; Και από δουλειά τι; Θα βρεις άμεσα εργασία; Να ψάξεις μόνο στον τομέα σου ή ν΄ανοίξεις ορίζοντες;

Τα ερωτήματα αυτά βασανίζουν όλους όσους βρίσκονται στην ίδια θέση με εσένα αλλά μήπως δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα απ΄όση πραγματικά χρειάζεται;

%PHOTO1%

1. Δεν είσαι η μόνη

Είναι καλό να κάνεις σχέδια και να βάζεις στόχους κι είναι φυσικό να αγωνιάς και να νιώθεις αβεβαιότητα, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης κι ανεργίας που η ανεύρεση εργασίας φαντάζει μαρτύριο. Δεν είσαι όμως η μόνη, οπότε μην κατηγορείς τον εαυτό σου κάθε φορά που μια συνέντευξη αποτυγχάνει. Υπομονή κι επιμονή χρειάζεται.

2. Μη χάνεις το ΤΩΡΑ βλέποντας το ΜΕΤΑ

Με το ν΄ανησυχείς για το μέλλον σου, χάνεις τις χαρές του σήμερα. Αντί να επικεντρώνεσαι τόσο πολύ στο τι θα γίνει, φρόντισε να ζεις το σήμερα και να θέτεις τις βάσεις για το μέλλον. Λιθαράκι λιθαράκι χτίχεται η καριέρα.

%PHOTO1%

3. Η ανησυχία δε θα βοηθήσει

Είναι φυσικό να νιώθεις ανησυχία για τη ζωή μετά το πτυχίο αλλά μέχρι ένα βαθμό. Φρόντισε να μη ξεφύγεις από το όριο διότι το υπερβολικό άγχος φέρνει πάντα τ΄αντίθετα αποτελέσματα.

4. Το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης: γιατί να κάνεις υποθέσεις;

Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές. Πολλές φορές πιέζεις τον εαυτό σου να σκεφτεί το άσχημο, το χειρότερο σενάριο και το αδιανόητο. Κατάλαβέ το: είναι άσκοπο! Κατά πάσα πιθανότητα η ζωή θα στα φέρει κατά πολύ δαφορετικά. Μην κουράζεις το μυαλουδάκι σου.

%PHOTO1%

5. Μην έχεις παρωπίδες

Πήρες τη σωστή απόφαση; Έκανες τις σωστές επιλογές; Αντί να μετανιώνεις για τις επιλογές σου μέχρι σήμερα εξέτασε τις εναλλακτικές σου. Οι σπουδές σου δε θα καθορίσουν απαραίτητα την μετέπειτα πορεία σου. Πάντα μπορείς να βρεις εναλλακτικές!

6. Μην κάνεις συγκρίσεις

Η φίλη βρήκε κατυεθείαν δουλειά, η αδελφή το ίδιο, εσύ γιατί όχι; Οι συγκρίσεις είναι το χειρότερο που μπορεί κανείς να κάνει. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.