5 άγραφοι ξεχασμένοι κανόνες του κώδικα φιλίας

01.02.2016
Υπάρχει κώδικας φιλίας; Ήδη έχουμε κάνει λόγο σε παλαιότερο άρθρο μας για τον δεκάλογο της κοριτσίστικης φιλίας. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άγραφοι κανόνες για τους οποίους σπάνια κάνουμε λόγο και τους θεωρούμε αυτονόητους παρότι όπως αποδεικνύει η πρακτική μάλλον δεν είναι.

1. Δεν "κλέβουμε" τους φίλους φίλων

Το σημαίνει "κλέβω" στη φιλία; Και τι κακό μπορεί να έχει η κοινωνικότητα ή η επαφή με κάποιον άλλο άνθρωπο; Στην ουσία ένα φίλο δε θα τον πειράξει η καλή σου σχέση με τους ανθρώπους που αυτός σου γνώρισε αλλά ο παραγκωνισμός του. Αν για παράδειγμα αρχίσεις και βγαίνεις με την συνάδελφο της κολλητής δίχως αυτή να το γνωρίζει, όταν ξαφνικά πυκνώνει η επικοινωνία με τη νέα γνωριμία κι αραιώνει με την άλλοτε επιστήθια φίλη αυτό θα την πληγώσει. Προσοχή λοιπόν: χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός. Αν ο/η φίλος/η νιώσει ασφάλεια δε θα υπάρεξι κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν αντίθετα νιώσει απειλή θα υπάρξουν εντάσσεις.

2. Οι φίλοι δεν είναι μόνο για τα καλά αλλά και για τα άσχημα

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα φίλο που απομακρύνεται στα δύσκολα. Ακόμη κι όταν ένας φίλος περνάει δυσκολίες, έχουμε χρέος να του σταθούμε όπως θα θέλαμε κι εμείς να βρούμε στήριγμα και παρηγοριά σε ανάλογη θέση, Αυτό είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη φιλίας.

3. Κάνε για λίγο στην άκρη κι άσε τη φίλη να... λάμψει

Αν μονοπωλείς το ενδιαφέρον και τη κουβέντα σε κάθε παρέα και έξοδο, πώς νομίζεις πως θα νιώσει η κολλητή, ειδικά αν είναι από τη φύση της εσωστρεφής; Κάνε για λίγο πίσω κι άσε της χώρο να ξεδιπλώσει κι αυτή τον εαυτό της και να λάβει μέρος στην κουβέντα αντί να μένει πάντα στο παρασκήνιο.

4. Μην ακυρώνεις σε συνεχή βάση

Είναι εκνευριστικό και δε δείχνει σεβασμό ν΄αφήνεις ένα φίλο συνέχεια στην αναμονή ή ν΄ακυρώνεις πάντα τελευταία στιγμή. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις αφενός πως δεν είναι στις προετραιότητές σου κι αφετέρου πως δε μπορεί να βασιστεί κανένας πάνω σου.

5. Δε βγαίνεις ραντεβού με τον πρώην της κολλητής

Κι όμως δεν είναι πάντα αυτονόητο: ο πρώην της κολλητής είναι στην απαγορευμένη ζώνη. Όσο κι αν τον συμπαθείς, όσο κι αν πιστεύεις πως θα γίνετε το τέλειο ζευγάρι, η σχέση αυτή θα οδηγήσει πιθανότητα στη διάλυση της φιλίας. Οπότε... κάνεις την όποια επιλογή κι αποδέχεσαι τις επιπτώσεις.