Η φίλη μου με αντιγράφει: πώς να της μιλήσω;

25.08.2016
Είστε πάντα όμοιες σαν δύο σταγόνες νερό. Η κολλητή σου αντιγράφει τόσο το ντύσιμό σου όσο και τις ατάκες σου; Μάθε πως θα καταφέρεις να της κόψεις την κακή συνήθεια

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Η φίλη σου σε αντιγράφει στα πάντα, από τα ρούχα που φοράς, το στιλ σου, το κούρεμα, μέχρι και τις ατάκες που χρησιμοποιείς πιο συχνά; Όπως είναι φυσικό, η πρακτική αυτή πιθανότατα σε ενοχλεί και σε τσαντίζει αφού δε σε αφήνει να αναπτύξεις την προσωπικότητά σου και να νιώσεις διαφορετική. Μπορεί να την αγαπάς και να την εκτιμάς αλλά η κατάσταση σε προβληματίζει. Δεν μπορείς να αντιληφθείς για ποιό λόγο το κάνει και δεν ξέρεις με ποιό τρόπο να την σταματήσεις, αφού κάθε φορά που προσπαθείς να της μιλήσεις καταλήγετε σε καβγά.

Για ποιό λόγο το κάνει;

Για ποιό λόγο το κάνει;

Σε πρώτη φάση, προσπάθησε να κατανοήσεις τα βαθύτερα αίτια της τακτικής της και να αναζητήσεις τις προθέσεις της. Για ποιό λόγο σε μιμείται; Γιατί προσπαθεί να σου μοιάσει; Μήπως όλα είναι στο μυαλό σου; Κι αν όντως σε αντιγράφει; Το κάνει διότι σε θαυμάζει ή μήπως κάτι έχει στο μυαλό της;

Αν απλά και οι δύο είστε fashion icons, ακολουθείτε πιστά τις τάσεις της μόδας, διαβάζετε και κοπιάρετε τα στιλ από τα ίδια περιοδικά και sites, όπως για παράδειγμα τις στήλες μόδας και ομορφιάς του womenonly ή αν ψωνίζετε από τα ίδια μαγαζιά, τότε το πιο πιθανό είναι να έχετε παρόμοιο γούστο. Σκέψου λοιπόν, βάλε κάτω τα δεδομένα και δες καθαρά το τι συμβαίνει. Αν όλα κλίνουν προς τη μίμηση κι αντιγραφή, τότε βρες τα βαθύτερα αίτια κι αντιμετώπισε την κατάστση.

Όντως με αντιγράφει. Γιατί όμως;

Όντως με αντιγράφει. Γιατί όμως;

Σαφώς η τακτική της να σε αντιγράφει δείχνει πως δεν έχει ακόμη διαμορφώσει δική της προσωπικότητα, οπότε και "δανείζεται" τη δικιά σου. Το πιθανότερο είναι η φίλη σου να είναι βαθιά ανασφαλής ή να μην έχει κατασταλάξει στο στιλ που θέλει να υιοθετήσει.

Από την άλλη το ότι σε αντιγράφει δείχνει πως σε θαυμάζει, ίσως και να σε ζηλεύει. Στην πρώτη περίπτωση, τα κίνητρά της πρέπει να σε κάνουν να κορδώνεσαι από χαρά, αφού αναγνωρίζεται το στιλ σου ενώ στη δεύτερη περίπτωση ίσως θα έπρεπε να τη βοηθήσεις να αποκτήσει αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση

Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση

Η ειλικρίνεια είναι το παν. Αν νιώθεις πως η κατάσταση αυτή σε πιέζει και σε απομακρύνει από την κολλητή σου, μίλα της ανοιχτά κι εξέφρασέ της με ωραίο τρόπο όσα νιώθεις. Εξήγησέ τις πως πιστεύεις πως η κάθε μια είναι διαφορετική και πως αν και κολακεύεσαι από την εμπιστοσύνη που σου δείχνει αναφορικά με το ντύσιμο και το συνολικό στιλ, το να κυκλοφορείται σαν διδυμάκια κάνει κακό και στις δύο. Αντίθετα πρότεινέ της να πάτε μαζί για ψώνια και να τη βοηθήσεις να επιλέξετε μαζί ρούχα, παπούτσια κτλ.

Από την άλλη, τόνισέ της πως κι εσύ από την πλευρά σου θαυμάζεις πολλά στοιχεία στην ίδια και δεν θα έπρεπε να τα κρύβει, υιοθετώντας το στιλ κάποιου άλλου. Φυσικά, όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με λεπτούς χειρισμούς και δίχως να την προσβάλλεις.

Από την άλλη, αν δε θέλεις να μπεις σε αυτή τη διαδικασία της συζήτησης - που μπορεί να οδηγήσει και σε παρεξήγηση - προσπάθησε απλά να μη δίνεις σημασία και δες το κοπιάρισμά σου σαν τη μέγιστη κολακεία!