Τα ψυχάκια, τα είδη & πώς να τα χειριστείς (Οι φίλοι)

09.10.2015
Μάθε να αναγνωρίζεις τον ψυχάκια - φίλο και δες πως θα τον αντιμετωπίσεις γιατί συχνά τα φαινόμενα... απατούν!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Με την πάροδο του χρόνου ο άλλοτε έμπιστος και καρδιακός φίλος μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τον κακό αλλά και διπρόσωπο εαυτό του. Η φιλία του "ψυχάκια" καταντά φορτική και τα τοξικά συναισθήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι το είδος του φίλου που εμφανίζεται από το πουθενά αλλά γρήγορα εισχωρεί σε κάθε τομέα της ζωής σου, ακόμη κι αν εσύ δεν έχεις δώσει δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Μην απορήσεις ακόμη κι αν καταφέρει να αποκτήσει πλήρως τον έλεγχο της ζωής σου γνωρίζοντας κάθε ώρα και στιγμή που βρίσκεσαι.

Και μπορεί όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα "ψυχοπαθή" αφεντικό να μην μπορείς να κάνεις και πολλά παρά μόνο να προφυλάξεις τον εαυτό σου για να περάσεις αλώβητη τις συμπληγάδες, στην περίπτωση των φίλων, όπως και με τον "ψυχάκια" σύντροφο, όλα είναι στο χέρι σου.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του φίλου - ψυχάκια;

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του φίλου - ψυχάκια;

Συνήθως οι «ψυχάκηδες» προσπαθούν να επωφεληθούν από την φιλία σου και να κερδίσουν όσο περισσότερο μπορούν. Είτε πρόκειται για διασκέδαση, για επέκταση του κύκλου γνωριμιών τους, είτε για επαγγελματικό όφελος, οι άνθρωποι αυτοί θα αγκιστρωθούν πάνω σου προσπαθώντας να αποκομίσουν τα μέγιστα από την παρέα μαζί σου.

Είναι βέβαια οι πρώτοι που θα πουν το «Let’s go party» κι αυτό γιατί εν αγχώνονται για το μέλλον, ούτε επηρεάζονται από τα προβλήματα των γύρω τους. Θέλουν να περνούν πάντοτε καλά και απαιτούν από εσένα να τους ακολουθείς στους ξέφρενους ρυθμούς ακόμη κι αν δεν έχεις τη διάθεση ή τα χρήματα για να το κάνεις. Αν αρνηθείς ή δείξεις απροθυμία να ακολουθήσεις, αυτό θα γίνει μέγα ζήτημα και θα κατηγορηθείς για εγωιστική συμπεριφορά.

Πώς θα σε πλησιάσει και με ποιό τρόπο σε ρίχνει στα δίχτυα του;

Πώς θα σε πλησιάσει και με ποιό τρόπο σε ρίχνει στα δίχτυα του;

Αρχικά ο «ψυχάκιας» θα δημιουργήσει κλίμα οικειότητας εκμυστηρευόμενος τα πιο μύχια μυστικά του, που πολλές φορές μπορεί και να μην ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Απώτερος στόχος του βέβαια είναι να μάθει τα δικά σου μυστικά και κάνοντας αυτός την αρχή σε ενθαρρύνει να αρχίσεις κι εσύ να αποκαλύπτεις τις πιο κρυφές πτυχές του εαυτού σου. Προσπαθεί να πάρει από εσένα ότι μπορεί και να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερα, είτε πρόκειται για διασκέδαση είτε για επαγγελματικό όφελος.

Αλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ψυχάκηδες είναι πολύ καλοί μίμοι ενώ διαθέτουν το χάρισμα της πειθούς. Η ομιλία αλλά και η γλώσσα του σώματός προσαρμόζεται πολύ εύκολα ανάλογα με την περίσταση με αποτέλεσμα να μην μπορείς να αντισταθείς και να αρνηθείς σε ότι κι αν σου ζητήσουν. Ο τρόπος με τον οποίο θα ζητήσουν δανεικά ή μια οποιαδήποτε άλλη χάρη θα σε κάνουν να πεις το ναι ακόμη κι αν στην πραγματικότητα είσαι απρόθυμη. Από την στιγμή αυτή κι έπειτα οι χάρες διαδέχονται η μια την άλλη κι εσύ απλά ζεις μια κόλαση…

Πως θα καταλάβεις πως πρόκειται για ψυχάκια και πώς να το χειριστείς;

Πως θα καταλάβεις πως πρόκειται για ψυχάκια και πώς να το χειριστείς;

Τα στοιχεία που στο δείχνουν

- Η σχέση σας στηρίζεται στο δούναι και λαβείν;

Κατ΄αρχήν σκέψου αν υπάρχει ισότητα στη μεταξύ σας σχέση αλλά και ισορροπία. Δεν γίνεται μονάχα να δίνεις και να μην παίρνεις τίποτα. Μια σχέση φιλική στηρίζεται στην αλληλεπίδραση και στο δούναι και λαβείν συναισθημάτων και βοήθειας. Αν εσύ δεν έχεις καθόλου «λαβείν» τότε ίσως θα έπρεπε να προβληματιστείς και να σκεφτείς αν αξίζει αυτή η φιλία.

-Είναι εξίσου σημαντικά τα προβλήματά σου με τα δικά του/της;

Εννοείται πως οι φίλοι φαίνονται στην ανάγκη γι΄αυτό και θα προθυμοποιηθείς να βοηθήσεις ένα φίλο που σε χρειάζεται. Θα του συμπαρασταθείς και θα σταθείς δίπλα του παρέχοντάς του κάθε δυνατή βοήθεια, ακόμη και χρηματική. Τι γίνεται όμως όταν εσύ έχεις προβλήματα; Ο φίλος αυτός θα δείξει την ίδια θέρμη να σου συμπαρασταθεί ηθικά ή ακόμη και οικονομικά; Αν όχι τότε μάλλον πρέπει να δώσεις την ενέργειά σου και το χρόνο σου σε φίλους που θα είναι δίπλα σου στη δύσκολη στιγμή.

- Θέλει αποκλειστικότητα;

Μήπως σε αναγκάζει να κόψεις τις επαφές σου με άλλους ανθρώπους και θέλει αποκλειστικότητα; Το κάνει διότι όντως θέλει τη φιλία σου και δεν αντέχει λεπτό μακριά σου ή μήπως προσπαθεί να σε κάνει μαριονέτα ελέγχοντας κάθε σου κίνηση προς ίδιον όφελος;

- Σε προσβάλλει και σε υποτιμά;

Σε υποτιμά μπροστά σε φίλους και γνωστούς επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αναδειχτεί ή να αποδείξει την υπεροχή του; Σε προσβάλλει κάνοντας σχόλια για το ντύσιμό σου ή τις επιλογές σου; Από την πλευρά σου τα δικαιολογείς όλα θεωρώντας πως απλά είναι κακότροπος; Μην είσαι τόσο καλόπιστη… Οι φίλοι δείχνουν σεβασμό και μια τέτοια συμπεριφορά δείχνει πως αυτός ο άνθρωπος είναι αναμφισβήτητα κομπλεξικός και ψυχάκιας.

- Έχει άλλους φίλους ή είσαι η μοναδική;

Μήπως δεν έχει φίλους και είσαι απλούστατα λύση ανάγκης ή μήπως προσπαθεί μέσω της φιλίας μαζί σου να επεκτείνει τον κύκλο του/της φίλων και γνωστών; Πόσες φορές σου έχει τύχει να κολλήσει πάνω σου κάποια σαν βδέλα και να προσπαθήσει να γοητεύσει τις φίλες και τους φίλους σου ενώ μόλις τα καταφέρει σε βάζει στον «πάγο»; Το μάθημα ας σου γίνει πάθημα λοιπόν ώστε την επόμενη φορά να πάρεις τα μέτρα σου…

- Τι κάνει όταν πεισμώσεις; Διεκδικεί τη φιλία σου ή την αφήνει να τελειώσει;

Τέλος, ο ψυχάκιας τρέφεται από την προσήλωσή σου σε αυτόν. Αν για κάποιο λόγο δείξεις την ενόχλησή σου αποφεύγοντας να τον καλέσεις στο τηλέφωνο ή να υποστηρίξεις τα σχέδιά του τότε πιθανότητα να αφήσει την «φιλία» σας να τελειώσει. Η αντίδρασή σου του δείχνει πως έχεις ήδη φτάσει στα όριά σου κι έχεις πάψει να εθελοτυφλείς αποφασίζοντας να τον δοκιμάσεις. Μην περιμένεις να αποδείξει την φιλία του διότι αυτό που θα κάνει από την στιγμή που εσύ «ξυπνήσεις» είναι να αναζητήσει νέα θύματα…