Οι φίλοι σου μαρτυράνε πόσο έξυπνη είσαι

29.01.2016
Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει τον αριθμό των φίλων που έχουμε με την… εξυπνάδα, αφού όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι με μεγαλύτερο εγκέφαλο είναι αυτοί που διαθέτουν πλούσια κοινωνική ζωή!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Όπως λένε οι ερευνητές, το να διατηρείς και να αναπτύσσεις μια φιλία απαιτεί τόσο εγκεφαλική δραστηριότητα όσο και ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, κάτι που σου επιτρέπει να κατανοείς το πως σκέφτονται οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σου και να πράττεις ανάλογα.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αυτό αποτυπώνεται και στον εγκέφαλο, καθώς το μέγεθος του τροχιακού μετωπιαίου φλοιού, μια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα μάτια, είναι αισθητά μεγαλύτερος στους κοινωνικούς ανθρώπους σε σχέση με τους πιο μοναχικούς.

Οι φίλοι σου δείχνουν το… μυαλό σου;

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 40 ατόμων που υποβλήθηκαν σε μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου για να μετρηθεί το μέγεθος του προμετωπιαίου φλοιού τους, το οποίο αποτελεί κι ένδειξη υψηλού δείκτη νοημοσύνης.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια, κλήθηκαν να γράψουν σε μια λίστα όλα τα άτομα με τα οποία συνομίλησαν σε φιλικό επίπεδο και όχι λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Τέλος, πέρασαν μια ακόμη δοκιμασία για να μετρηθεί η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται σκέψεις και συναισθήματα, ικανότητα που ουσιαστικά αποτελεί πόλο έλξης φίλων.

Μάλιστα, για να αποκλειστούν παράγοντες όπως η ηλικία και η μόρφωση, όλοι οι εθελοντές που κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην παραπάνω έρευνα ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές, είχαν περίπου την ίδια ηλικία κι ενδεχομένως παρόμοιες ευκαιρίες για κοινωνικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B» έδειξαν πως όντως υφίσταται μια τέτοια σύνδεση και πως όσοι είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο ήταν οι περισσότερο κοινωνικά δραστήριοι φοιτητές.

Και για τους μοναχικούς; Υπάρχει λύση;

Η έρευνα αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα ενώ δεν έχουν συνυπολογιστεί αρκετές μεταβλητές όπως ο ελεύθερος χρόνος ή η νοοτροπία με την οποία μεγαλώνει κάποιος. Εκτός αυτού άλλωστε, μπορεί να είναι η κοινωνικοποίηση εξ΄ απαλών ονύχων που οδηγεί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κι όχι το αντίθετο, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι σίγουρο: Αν έχεις όλη την καλή πρόθεση να αποκτήσεις φίλους, όποιο κι αν είναι το μέγεθος του εγκεφάλου σου μπορείς να το κάνεις! Η θετική ενέργεια, η αυθεντικότητα, η προσφορά και γενναιοδωρία αλλά και λίγη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τους ανθρώπους θα σε βοηθήσουν να γίνεις φίλη – μαγνήτης αποκτώντας γνωστούς αλλά και επιστήθιους φίλους. Κι άσε τους άλλους να ψάχνονται για το μέγεθος του εγκεφάλου…