Τεμπέλης σύντροφος: 5 τρόποι για να τον αλλάξεις

30.05.2015
To σενάριο γνωστό: εσύ τα κάνεις όλα κι εκείνος τίποτα! Πώς θα αλλάξεις το στυλ συμβίωσης και σχέσης για να μην φτάσεις να τον αφήσεις.

Η ιστορία της ζωής σου: αφού βάλεις σκούπα, πλυντήριο, πληρώσεις τους λογαριασμούς μαγειρέψεις, τρέχεις να πλύνεις και τα πιάτα, όσο εκείνος αράζει στον καναπέ.

Κι εκεί που βγαίνεις να πάρεις και ψωμί από το διπλανό το φούρνο, σε πιάνει το παράπονο: γιατί αυτός ο καλός σου είναι τέτοιος τεμπελάκος.

Τα τεμπελο-αγόρια δεν είναι δημιούργημα της εποχής μας, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, ειδικά στη χώρα μας, που τον καλό σου τον παίρνεις έτοιμο και απευθείας από το σπίτι της μαμάς του, εκεί όπου δεν έκανε τίποτα.

Πώς θα αλλάξεις την κατάσταση αυτή; Ας το προσπαθήσουμε μαζί:

1.Να είσαι ανεξάρτητη:

Όταν εσύ η ίδια κανονίζεις μόνη τις δουλειές σου, του δίνεις ένα σπουδαίο παράδειγμα και σε εκείνον για το πώς πρέπει να φέρεται. Αντίθετα, αν κι εσύ δεν είσαι και ο πιο τυπικός άνθρωπος και περιμένεις πολλά από εκείνον, θα χρησιμοποιήσει τη συμπεριφορά αυτή εις βάρος σου.

2. Μην κάνεις σαν τη μαμά του:

Η τακτική του να τον φωνάζεις που δεν κάνει τίποτα αλλά ταυτόχρονα να τα κάνεις όλα εσύ στο τέλος, δεν θα σας βοηθήσει. Ίσα ίσα που θα ξέρει ότι θα ακούει γκρίνια και μετά η δουλίτσα του θα γίνεται. Οπότε, άφησέ τον στην μοίρα του, να εκτεθεί και καμιά – δυο φορές και ύστερα από το μάθημα που θα πάρει, θα συνετιστεί.

3. Μην του βρίσκεις δικαιολογίες

Αν έχει καταφέρει να πείσει κι εσένα την ίδια πως η τεμπελιά του είναι κάτι που δεν θέλει αλλά συμβαίνει, θα το εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Σταμάτα λοιπόν να τον δικαιολογείς κάθε φορά και φέρτον προ των ευθυνών του.

4. Προσπάθησε να αλλάξεις τη συμπεριφορά του, βήμα – βήμα:

Αν θέλεις να πάρεις το ρίσκο για να δοκιμάσεις να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά του (ο τεμπέλης δεν μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα βράδυ), δοκίμασε μερικές συνήθειες.

Για παράδειγμα αντί να του πεις να βάλει τα ρούχα στο πλυντήριο και να περιμένεις να το κάνει με μεγάλη αποτυχία, μπορείς να του δώσεις άλλες δουλειές: βγάλε τα σκουπίδια στην σκάλα και ζήτα να τα μεταφέρει κάτω. Βάλτα στη μέση της σκάλας, σε βαθμό που να πέσει πάνω τους για να τα προσπεράσει.

5. Να είσαι ρεαλιστική για το γιατί είσαι με αυτόν τον άνθρωπο

Το να είσαι με έναν άνθρωπο που μόνο τεμπελιάζει, τελικά θα φθείρει κι εσένα και τη σχέση σου. Πρέπει λοιπόν να είσαι προετοιμασμένη για το γιατί μένεις με τον άνθρωπο αυτό.

Μένεις για το σεξ; Μένεις γιατί έχεις προλάβει κι έχεις κάνει παιδιά με τον άνθρωπο αυτό; Μένεις γιατί είσαι πεπεισμένη πως θα τον αλλάξεις τον τύπο αυτό; Μένεις γιατί είναι μεν τεμπέλης αλλά είναι καλός πατέρας ή σε κάνει να γελάς; Για όποιο λόγο και να μένεις, να τον θυμάσαι κάθε φορά που θέλεις να μαλώσεις μαζί του.