Piercing στη μύτη: Πώς να περιποιηθείς την τρύπα και πότε επουλώνεται πλήρως

11.07.2020
Piercing στη μύτη: Πώς να περιποιηθείς την τρύπα και πότε επουλώνεται πλήρως
Κάποια στιγμή της ζωής μας, οι περισσότερες σκεφτήκαμε να κάνουμε την τρέλα και να βάλουμε σκουλαρίκι στη μύτη. Άλλες φοβήθηκαν, άλλες το έκαναν. Τώρα ήρθε η σειρά της έφηβης κόρης σου να τρυπήσει τη μύτη της αλλά ενώ δεν το βλέπεις ως taboo, ίσως και να της το αρνηθείς γιατί φοβάσαι για τυχόν μολύνσεις κλπ. Σε κάθε περίπτωση, ένας επαγγελματίας έχει πολλά να σου πει για το πώς ακριβώς να περιποιηθείς τη μύτη σου μετά το τρύπημα ώστε να επουλωθεί η πληγή σωστά και να μπορέσεις να απολαύσεις ή εσύ ή το παιδί σου, το piercing που τόσο πάντα ήθελες. Διάβασε παρακάτω τις συμβουλές του Cosmopolitan καθώς και κάποια κόλπα για τη φροντίδα του piercing σου.

Πόσο συχνά πρέπει να περιποιείσαι την τρύπα της μύτης σου;

Παρόλο που το τρύπημα της μύτης χρειάζεται λίγο χρόνο για να επουλωθεί, πρέπει να το καθαρίζεις δύο φορές κάθε μέρα. «Συνιστώ να ξεπλένεις με αλατούχο διάλυμα δύο φορές την ημέρα, το εσωτερικό και το εξωτερικό της μύτης σου», λέει η Ava Lorusso, proffessional piercer στο Studs στη Νέα Υόρκη. «Η επούλωση δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ερεθισμό και να επιμηκύνεις τη διαδικασία επούλωσης». Οπότε να θυμάσαι: Μια φορά το πρωί, μία φορά το βράδυ - τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέχεις ενώ το καθαρίζεις, είναι αν δεις κάποιον ερεθισμό ή εξόγκωμα, λέει η Lorusso, κάτι που μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι μόλυνσης. Σε περίπτωση αμφιβολίας (ή αν νιώθεις πόνο), κλείσε ραντεβού με έναν δερματολόγο ή επισκέψου τον piercer για να πάρεις μια γνώμη προτού κάνεις οτιδήποτε. Και εν τω μεταξύ, συνέχισε να κάνεις τον καθαρισμό σου δύο φορές την ημέρα. Υπάρχουν αλατούχα σπρέι και ήπια σαπούνια (χωρίς αρώματα ή σκληρή σύνθεση) που είναι τέλεια να τα έχεις πρόχειρα για οποιαδήποτε στιγμή.

Διάβασε και αυτό: Έχεις μεγάλο στήθος; Τι να κάνεις και τι να αποφύγεις

Πότε μπορείς να σταματήσεις να καθαρίζεις την τρύπα στη μύτη σου;

Αυτό ίσως να σε απογοητεύσει: Τα τρυπήματα στη μύτη μπορεί να χρειαστούν έως και ένα χρόνο για να επουλωθούν πλήρως. «Ένα τέλειο piercing στη μύτη μπορεί να επουλωθεί κατά τη διάρκεια των προτεινόμενων τεσσάρων έως έξι μηνών, αλλά συνήθως απαιτείται διάστημα μεταξύ εννέα μηνών έως ένα έτος έως ότου το τρύπημα σου επουλωθεί για να είναι έτοιμο να δεχθεί νέα κοσμήματα», λέει η Lorusso. Λάβε υπόψη ότι τα τρυπήματα στη μύτη δεν επουλώνονται το ίδιο με τα τρυπήματα στα αυτιά, επειδή η μύτη είναι πολύ πιο ευαίσθητη σε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος (και σε οποιεσδήποτε άλλες ουσίες απλώνεις στο πρόσωπό σου κάθε μέρα).

Εν κατακλείδι:

Πρέπει να βάζεις αλατούχο σπρέι δύο φορές την ημέρα. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να καθαρίσεις με ασφάλεια το piercing στη μύτη σου. Και όπως με κάθε τρύπημα, μην ξεχνάς ότι η διαδικασία επούλωσης θέλει χρόνο - οπότε αν προσπαθείς να φορέσεις νέα κοσμήματα ή να περάσεις έναν κρίκο πολύ γρήγορα, καλύτερα δώσε στον εαυτό σου (και στη μύτη σου) χρόνο και περίμενε για τουλάχιστον 9-12 μήνες.