Πώς να ξεφορτωθείς ένα σπυράκι γρήγορα

22.06.2021
Πώς να ξεφορτωθείς ένα σπυράκι γρήγορα
Όσα μπορείς να δοκιμάσεις για ένα ασφαλές αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Έβγαλες λοιπόν ένα ενοχλητικό σπυράκι και θέλεις να βρεις ένα τρόπο να το κάνεις να φύγει το συντομότερο δυνατό. Μη βιαστείς να το σπάσεις, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα - αντ'αυτού, θα πρέπει να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα με προσοχή.

5 τρόποι για να απαλλαγείς από τη λιπαρότητα στο δέρμα

"Τα σπυράκια είναι μικρές μικρο-λοιμώξεις των θυλάκων των τριχών", εξηγεί η Dr. Purvisha Patel, πιστοποιημένη δερματολόγος και ιδρυτής της Visha Skincare. "Ίσως να μην μπορείς να απαλλαγείς από ένα σπυράκι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορείς να το κάνεις να φαίνεται πολύ μικρότερο".

Η Dr. Angela Lamb, Διευθύντρια της Δερματολογικής Πρακτικής του Westside Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, λέει πως δεν υπάρχουν "εγγυήσεις" στο να απαλλαγείς από ένα σπυράκι μέσα σε λίγες ώρες, αλλά υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το δέρμα σου. Δες παρακάτω ποια είναι αυτά:

Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς τα σωστά συστατικά
Η Dr. Patel εξηγεί ότι τα σπυράκια προκαλούνται συνήθως από τέσσερα πράγματα: απόφραξη των ωοθυλακίων, ανάπτυξη μικροβίων, παραγωγή σμήγματος και φλεγμονή. Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν ένα σπυράκι είναι σε πρώιμο στάδιο. "Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων είναι η χρήση προϊόντων βενζοϋλο-υπεροξειδίου, θείου, ελαίου δέντρου ή σαλικυλικού οξέος πριν πας για ύπνο".

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σκοτώνει τα μικρόβια ενώ το έλαιο τσαγιού και το θείο βοηθούν στο "στέγνωμα" του σπυριού. Η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να κάνει το σπυράκι να φαίνεται μικρότερο το πρωί. Τέλος, τα προϊόντα σαλικυλικού οξέος όχι μόνο στεγνώνουν το σπυράκι και σκοτώνουν τυχόν μικρόβια, αλλά κάνουν και απολέπιση του δέρματος.

Πλύσου με το σωστό καθαριστικό
Οι τοπικές θεραπείες είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση ενός σπυριού, αλλά μην αγνοείς τη δύναμη ενός καλού καθαριστικού. Η τακτική χρήση καθαριστικού δεν θα θεραπεσύει μόνο τα σπυράκια που έχεις, αλλά θα αποτρέψει επίσης μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. "Τα καθαριστικά απολέπισης είναι τέλεια για την ακμή, καθώς βοηθούν στην απόφραξη των πόρων όχι μόνο για τη θεραπεία των σπυριών, αλλά και για την αποτροπή της εμφάνισής τους", λέει η Dr. Patel.

Δοκίμασε κρέμα υδροκορτιζόνης
Σύμφωνα με την Dr. Patel, η κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση για την ερυθρότητα, αρκεί να μην τη χρησιμοποιείς για περισσότερες από τρεις νύχτες στη σειρά. Μην βάλεις μια πολύ παχιά στρώση - αν δεν είσαι προσεκτική, μπορεί να φράξει τους πόρους σου.

Μείνε μακριά από βρώσιμα συστατικά
Τα προϊόντα με λάδι καρύδας, ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ακούγονται πολυτελή και υγιή, αλλά όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ακμής, το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν το πρόβλημα. Απόφυγε τα βρώσιμα συστατικά εάν θέλεις να ξεφορτωθείς ένα σπυράκι το συντομότερο δυνατό.

Χρησιμοποίησε ένα ειδικό patch
Η Dr. Lamb τη χρήση ενός patch σε μια προβληματική περιοχή. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγεις την υπερβολική χρήση, με τα προϊόντα που περιέχουν οξέα ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, καθώς μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό.

Εάν έχεις εξαντλήσει όλες τις επιλογές σου και τίποτα δεν λειτούργησε, μπορείς να δοκιμάσεις να το σκάσεις, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Η Dr. Lamp λέει πως κανονικά, το να σπάσεις ένα σπυράκι κάνει κακό. Αλλά αν ένα σπυράκι έχει μεγάλη λευκή κεφαλή και όλο το περιεχόμενό του είναι ορατό στην κορυφή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαρά γάντια για να ασκήσεις απαλή πίεση και να το σκάσεις. Το πρόβλημα, εξηγεί, είναι όταν σπας σπυράκια που δεν είναι έτοιμα να σκάσουν ή όταν τα πιέζεις με βρώμικα δάχτυλα. "Η συμπίεση τους με μη αποστειρωμένα νύχια μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της μικρο-μόλυνσης, περισσότερη φλεγμονή και ουλές", εξηγεί η ίδια.