Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις

01.03.2023
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις
photo: youtube
Το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη κοντά στα μεσάνυχτα χθες όταν επιβατική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση μετρά (μέχρι στιγμής) 38 νεκρούς, 85 τραυματίες και η λίστα μεγαλώνει!

Όλη η Ελλάδα είναι μουδιασμένη από την ώρα που έγινε γνωστή η τραγική είδηση. Ο Πρωθυπουργός που μόλις έφτασε στο σημείο του δυστυχήματος είχε νωρίτερα κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πε΄νθος για τα θύματα της τραγωδίας, από την 1η μέχρι τις 3 του Μάρτη, όπου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και όλες οι εορταστικές δημόσιες εκδηλώσεις θα αναβληθούν.

{https://www.instagram.com/p/CpPeb2soedL/}

Άπειρα τα "γιατί" που ακούγονται προς όλες τις κατευθύνσεις ειδικά καθώς, όπως αποκαλύπτεται, η "προβληματική κατάσταση" υπό την οποία λειτουργούσε ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν ήταν άγνωστη. Δύο οι γραμμές στο συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής, μία άνοδος και μία κάθοδος. Πώς έγινε και βρέθηκαν και τα δύο τρένα στην ίδια;

Όπως όλα δείχνουν, η τραγωδία οφείλεται σε λάθος του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος έδωσε εντολή στο επιβατικό τρένο να κινηθεί στην κάθοδο από την ποία κατέβαινε η εμπορική αμαξοστοιχία. Το μοιραίο, αυτό, λάθος, δεν έγινε αντιληπτό από τον ίδιο ούτε και λίγο αργότερα καθώς στα 25 χιλιόμετρα που διένυσε η υπερταχεία IC 62 από τη Λάρισα μέχρι το σημείο σύγκρουσης, αν ο ίδιος το είχε καταλάβει θα είχε χρόνο να το διορθώσει, ενημερώνοντας και τους δύο μηχανοδηγούς.

Ο σταθμάρχης, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομική διεύθυνση Λάρισας, όπου και κρατείται, λέγεται πως υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.

{https://www.youtube.com/watch?v=k6PqQILGE4E}

Όλα αυτά θα φανούν αργά ή γρήγορα. Ευθύνες θα αποδοθούν (έστω κάποιες) και τα ερωτήματα θα απαντηθούν. Οι άνθρωποι αυτοί, όμως, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη ύστερα από τις διακοπές του τριημέρου δεν θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συγκλονισμένη όλη η Ελλάδα από την τραγωδία

Χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός όσων επέβαιναν στον τρένο γίνεται λόγος για περίπου 350 άτομα. Οι τραυματίες και όσοι βγήκαν αλώβητοι ταξίδευαν στο τέταρτο βαγόνι ενώ από το τρίτο βαγόνι ήρθαν όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής. Το πρώτο και το δεύτερο, σχεδόν δεν υπάρχουν καθώς, όπως φαίνεται, απανθρακώθηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε μετά στη σφοδρότατη σύγκρουση.

Δεν χωράει ανθρώπου νους πώς πρέπει να νιώθουν οι συγγενείς των ανθρώπων που φτάνουν στα νοσοκομεία της Λάρισαν προκειμένου να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους ή να κάνουν τη μακάβρια αναγνώριση!

Η Αστυνομική διεύθυνση Λάρισας έχει δώσει στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα 2410683175 και 76 ώστε να ενημερώνονται όσοι ψάχνουν οικείους τους ενώ συγκινητική ήταν η άνευ προηγουμένου μαζική προσέλευση του κόσμου της Λάρισας στην έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το αρχικό κάλεσμα ήταν για την κεντρική πλατεία της πόλης και αργότερα στήθηκαν σταθμοί και στην πλατεία Ταχυδρομείου και την Τρίγωνη Πλατεία της πόλης.

{https://twitter.com/greekredcross/status/1630838685837959168}

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, μπορεί ο κόσμος να δίνει αίμα και στην Αθήνα, στο πλαίσιο έκτακτης αιμοδοσίας για τα θύματα στα Τέμπη, που πραγματοποιείται από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων και το Νοσοκομείο Ελπίς σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου:

*ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 1 Μαρτίου:
- Νοσοκομείο Ελπίς (Δημητσάνας 7) άμεση προσέλευση αιμοδοτών από 9:00πμ – 19:00μμ.
Tηλ. 2132039265
*ΑΥΡΙΟ Πέμπτη 2 Μαρτίου 10:00 πμ - 15:00 μμ :
- 1ο Δημοτικό ιατρείο (Σόλωνος 78)
Τηλ. 210 3626587
- 2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος)
Τηλ. 210 9239865
- 5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) Τηλ. 210 2015510

{https://www.instagram.com/p/CpPmwCDIs6h/}

Επιπλέον μόλις πριν από λίγο έγινε γνωστό πως το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας - ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει τη συμβουλευτική υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονταν εντός του τρένου στο τραγικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη καθώς και συγγενών ή φίλων. Το τηλέφωνο που μπορεί κανείς να καλεί για τις δωρεάν υπηρεσίες του κέντρου είναι το 2410 555935.

Τελευταία τροποποίηση στις 01.03.2023 - 14:12