Νικ Κατσώρης: Πώς με ένα... λουκούμι κατέκτησε την Αμερική

27.04.2010
Ενα αρνί με το όνομα Loukoumi στάθηκε αφορμή για να κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο ότι καλλιτέχνες όπως η Τζένιφερ Άνιστον,

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Ενα αρνί με το όνομα Loukoumi στάθηκε αφορμή για να κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο ότι καλλιτέχνες όπως η Τζένιφερ Άνιστον, ο πατέρας της Τζον, η Ολυμπία Δουκάκις, αλλά και η Άννα Βίσση δέχτηκαν να δανείσουν τις φωνές τους στους ήρωες των βιβλίων του. Ο Ελληνομερικανός δικηγόρος και συγγραφέας Νικ Κατσώρης μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για τον ήρωα που τον έκανε διάσημο και αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα το αγαπημένο του γλυκό δεν είναι το λουκούμι, αλλά οι λουκουμάδες!

Πώς ένας δικηγόρος αποφάσισε να γράψει παιδικά βιβλία με ήρωα ένα λουκούμι;

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω συγγραφέας. Μια θεία μου, η Κέι, με ενθάρρυνε να ακολουθήσω το όνειρό μου. Τώρα ελπίζω να εμπνεύσω εγώ τα παιδιά μέσω των βιβλίων μου».

Να υποθέσουμε ότι κινητήρια δύναμη ήταν τα παιδιά σας;

«Βέβαια, όταν το 2004 γεννήθηκε ο γιος μου Ντιν (Κωνσταντίνος), μέσα στα μεγάλα μπλε μάτια του είδα τα μάτια του "Loukoumi" και κατάλαβα ότι πρέπει να δημιουργήσω αυτόν τον ήρωα για να μεταφέρω στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα ζωής. Γι’ αυτό και προσπαθώ σε κάθε βιβλίο μου να περνάω ένα διαφορετικό μήνυμα. Για παράδειγμα, στο "Loukoumi’s Good Deeds" εξηγώ πόσο σημαντικό είναι να κάνουν κάτι καλό για τους άλλους. Ανεξάρτητα με το αν είναι κάτι μικρό ή μεγάλο, αυτό που μετράει είναι η καλή πράξη. Στο βιβλίο μου "Growing up With Loukoumi" περνάω το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν μπορούν να γίνουν τίποτα όταν μεγαλώσουν, εάν δεν πιστεύουν στον εαυτό τους».

Γιατί δώσατε στον ήρωά σας το όνομα Loukoumi;

«Μια μέρα ζήτησα από τη σύζυγό μου Βούλα να μου δώσει το κουτί με τα λουκούμια. Ασυναίσθητα την αποκάλεσα "λουκούμι"! Κι έτσι για πρώτη φορά άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτό θα ήταν ένα πολύ όμορφο όνομα για έναν ήρωα παιδικού βιβλίου».

Το γεγονός ότι ένα μέρος των εσόδων πηγαίνει σε φιλανθρωπικό σκοπό είναι κι αυτό ένα μήνυμα προς τα παιδιά;

«Ναι, είναι υπέροχο μέσα από αυτή τη διαδικασία να μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου. Έτσι, μέρος των χρημάτων από τις πωλήσεις των βιβλίων πηγαίνει στο ίδρυμα Make A Wish Foundation και στο St. Jude Children’s Research Hospital, ένα ερευνητικό νοσοκομείο για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, στο οποίο έχει βοηθήσει πολύ η Τζένιφερ Άνιστον».

Πόσο δύσκολο ήταν να πείσετε προσωπικότητες, όπως οι Τζένιφερ Άνιστον, Τζον Άνιστον, Ολυμπία Δουκάκις, Φρανκ Ντικόπουλος, Γκλόρια Γκέινορ, Κωνσταντίνος Μαρούλης (American Idol), Αλέξης Χριστοφόρου (παρουσιαστής του CBS), να δανείσουν τις φωνές τους στους ήρωές σας;

«Έτυχε να τους γνωρίζω μέσα από τη δραστηριότητά μου ως πρόεδρος του Hellenic Times Scholarship Fund, που εδώ και πολλά χρόνια δίνει υποτροφίες σε σπουδαστές. Όλοι τους έχουν συμμετάσχει με κάποιον τρόπο στις δραστηριότητες του οργανισμού. Έτσι, όταν τους ζήτησα να βοηθήσουν στη διάδοση των μηνυμάτων του ?Loukoumi?, δέχτηκαν με χαρά και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».

Πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους;

«Πραγματικά εξαιρετική και πολύ συγκινητική. Όταν η Τζένιφερ Άνιστον μπήκε στο στούντιο, με ρώτησε πώς σκέφτομαι την αφήγησή της. Κι εγώ της απάντησα: "Εσύ έχεις πάρει βραβείο ΕΜΜΥ, θα κάνεις ό,τι νομίζεις". Όλες οι προσωπικότητες που συνεργάστηκαν μαζί μου το έκαναν με πολύ μεγάλη χαρά και η συνεργασία μαζί τους ήταν δημιουργική και πολύ ευχάριστη».

Ο πατέρας της, Τζον Άνιστον, της έχει μεταδώσει την αγάπη του για την Ελλάδα;

«Η Τζένιφερ μιλάει πολύ στοργικά για την Ελλάδα, για τους συγγενείς που έχει εκεί και τον ελληνικό πολιτισμό».

Πόσο δεμένος είστε με την Ελλάδα;

«Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου ήρθαν στην Αμερική όταν ήταν πολύ νέοι, αλλά έμαθαν στους γονείς μας και σε μας πόσο σημαντική είναι η ελληνική μας κληρονομιά. Εγώ μιλάω ελληνικά, τώρα μαθαίνει και ο γιος μου. Ακόμη και η κόρη μου, που είναι μόλις 17 μηνών, ξέρει διάφορες λεξούλες, όπως "μύτη", "μάτια", "στόμα"! Είναι πραγματικά υπέροχο να την ακούς να τις προφέρει».

Έρχεστε συχνά;

«Προσπαθώ να την επισκέπτομαι κάθε 2 χρόνια. Ο γιος μου έχει ήδη έρθει δύο φορές και φέτος ελπίζω να έρθει και η κόρη μου για πρώτη φορά. Πάντα λέω ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις διακοπές στα ελληνικά νησιά!».

Τελικά, το λουκούμι είναι το αγαπημένο σας γλυκό;

«Μια πολύ γλυκιά ανάμνηση που έχω από τους Έλληνες συγγενείς που μας επισκέπτονται στην Αμερική είναι ότι μας φέρνουν πάντα λουκούμια. Μου αρέσουν πολύ, αλλά θα σας αποκαλύψω ένα μυστικό: Προτιμώ τους λουκουμάδες».

Ποια είναι η Νταίζη και τι ρόλο έπαιξε;

«Η έμπνευση ήρθε από ένα πολύ τρυφερό περιστατικό που μου συνέβη 15 χρόνια πριν. Εργαζόμουν ως νομικός υπάλληλος στο γραφείο ενός ομοσπονδιακού δικαστή. Το συμβόλαιό μου ήταν για 2 χρόνια. Την τελευταία μέρα βρήκα στο γραφείο μου ένα ζευγάρι χρυσά μανικετόκουμπα. Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η κυρία που καθάριζε το κτίριο και με ρώτησε: "Σας άρεσε το δώρο μου;". Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μια θαυμάσια γλυκιά γυναίκα, η οποία όμως δεν είχε πολλά χρήματα, μου πήρε δώρο ένα ζευγάρι χρυσά μανικετόκουμπα! "Δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό", της είπα, "γιατί μου πήρατε ένα τόσο ακριβό δώρο". Κι εκείνη μου απάντησε: "Γιατί εσείς μου λέτε καθημερινά καλημέρα"! Αυτό ήταν ό,τι πιο γλυκό έχει κάνει ποτέ κανείς για μένα. Γι’ αυτό και τα βιβλία μου "Loukoumi’s Good Deeds" και "Loukoumi’s Gift" είναι αφιερωμένα σε αυτή τη γυναίκα, την Νταίζη, που όταν ήμουν σε πολύ νεαρή ηλικία, με δίδαξε ότι το καλύτερο δώρο προέρχεται κατευθείαν από την καρδιά. Αφιερώνω επίσης τα βιβλία μου σε όλες τις προσωπικότητες που ξόδεψαν το χρόνο τους για να με βοηθήσουν να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των άλλων».

Who is who

Ένας δικηγόρος με καρδιά-λουκούμι
Ο Νικ Κατσώρης είναι δικηγόρος. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι γενικός νομικός σύμβουλος του Red Apple Group. Το πρώτο του βιβλίο «Crimes of Fire» ήταν ένα νομικό θρίλερ, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Νέα Υόρκη. Το πρώτο βιβλίο του «Loukoumi» έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη», ενώ στο CD του δεύτερου βιβλίου «Growing up With Loukoumi» τις ιστορίες διηγούνται η Άννα Βίσση και η κόρη της Σοφία Καρβέλα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει το πέμπτο και το έκτο βιβλίο του, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί και μια σειρά προϊόντων για μωρά με τη φίρμα Loukoumi. Επίσης, βρίσκεται σε συζητήσεις για να μεταφερθούν οι ιστορίες του χάρτινου ήρωά του και στην τηλεόραση!