Φενγκ σούι και χειμώνας

13.11.2007
Χαλιά, κουρτίνες και κουβέρτες έρχονται να ντύσουν και να ζεστάνουν το χώρο μας τώρα το χειμώνα. Σε πολλά σπίτια με την ευκαιρία αυτή γίνονται και διάφορες αλλαγές στη διακόσμηση.

Από την ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ


Χαλιά, κουρτίνες και κουβέρτες έρχονται να ντύσουν και να ζεστάνουν το χώρο μας τώρα το χειμώνα. Σε πολλά σπίτια με την ευκαιρία αυτή γίνονται και διάφορες αλλαγές στη διακόσμηση. Τι πρέπει να προσέξουμε όμως, ώστε οι αλλαγές αυτές να ενισχύσουν τη θετική ενέργεια του σπιτιού μας; Τι μας συμβουλεύει το φενγκ σούι και ποιες αλλαγές μας προτρέπει να κάνουμε;

Στα ερωτήματα αυτά μας απάντησε η κ. Ειρήνη Γκαργκατσούγια, σύμβουλος Κινέζικων Μεταφυσικών Επιστημών, ενώ συγχρόνως μας εξήγησε τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να έχουμε «ισορροπία» στο χώρο μας.

«Κάθε σπίτι έχει το δικό του φενγκ σούι, γι αυτό και ένα οίκημα μπορεί να είναι καλό για κάποιον και κακό για κάποιον άλλο», μας είπε η κ. Γκαρκατσούγια, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλα τα σπίτια.

Χειμώνας και φενγκ σούι
Ο χειμώνας με βάση το φενγκ σούι ανήκει στο στοιχείο του νερού, ενώ το καλοκαίρι στης φωτιάς. Έτσι, το χειμώνα προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τα πέντε στοιχεία (φωτιά, νερό, γη, μέταλλο και ξύλο) και να «ηρεμήσουμε» το στοιχείο του νερού.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τη σωστή επιλογή χρωμάτων. Το χρώμα του νερού είναι το μπλε και οι αποχρώσεις του, καθώς και το πράσινο. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφύγουμε να ενισχύσουμε κι άλλο το στοιχείο του νερού με πολύ μπλε και πράσινο χρώμα. Φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες «πινελιές», σε κουρτίνες, πίνακες, ριχτάρια, μαξιλάρια, διακοσμητικά κ.ά. Για να φέρουμε την «ισορροπία» στα χρώματα, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτά της γης, όπως ώχρα, κίτρινο, μπεζ, καφέ, καθώς και χρώματα από το στοιχείο της φωτιάς, όπως κόκκινο, κεραμιδί, μπορντό.

Θετική ενέργεια στα υπνοδωμάτια
Είναι οι χώροι που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να μπορέσουν να εξισορροπήσουν και τα πέντε στοιχεία. Στους χώρους αυτούς χρειαζόμαστε ενέργεια (γιν), η οποία είναι παθητική και βοηθάει στην ξεκούραση, και τα χρώματα που ανήκουν στο γιν είναι οι αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του γκρι. Από την άλλη, όμως, δεν θέλουμε σε μεγάλη έκταση αυτά τα χρώματα. ειδικά τους χειμερινούς μήνες, γιατί ενισχύουν το στοιχείο του νερού. Γι αυτό θα πρέπει να αποφύγουμε να βάλουμε ριχτάρια, κουρτίνες, σεντόνια, χαλιά στις αποχρώσεις του μπλε. Καλό είναι να έχουμε δύο σετ κουρτίνες στις αποχρώσεις του μπλε για το καλοκαίρι και στις αποχρώσεις του κόκκινου για το χειμώνα. Αν έχουμε μεγάλη συγκέντρωση αποχρώσεων του μπλε τους χειμερινούς μήνες και ενισχυθεί κατά πολύ το στοιχείο του νερού, τότε μπορεί να ενισχυθούν τα κρυολογήματα και οι ιώσεις.

Για το παιδικό δωμάτιο
Και στο δωμάτιο του παιδιού ισχύει ό,τι και στα υπόλοιπα, όσον αφορά τα χρώματα. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε, ώστε το παιδί να μπορεί να συγκεντρωθεί για να μελετήσει. Θα πρέπει όταν κάθεται στο γραφείο να έχει την πλάτη του στον τοίχο και να μην τον βλέπει μπροστά του, κάτι που συνηθίζεται για εξοικονόμηση χώρου. Αυτή η διαμόρφωση δεν αφήνει τα παιδιά να συγκεντρωθούν. Επίσης, θα πρέπει το κρεβάτι να μην είναι μπροστά σε πόρτα ή παράθυρο. Κι αυτό γιατί το παιδί, λόγω της ροής ενέργειας, δεν θα μπορεί να έχει ήσυχο ύπνο. Ακόμη, το κρεβάτι δεν πρέπει να είναι κοντά σε καλοριφέρ, αλλά σε απόσταση 60 εκατοστών. Για παράδειγμα, αν ένας νέος ψάχνει για δουλειά και έχει το καλοριφέρ κοντά στα πόδια του, θα δυσκολευτεί πολύ να βρει, γιατί είναι σαν να του κόβει την πρόοδο.

Λουλούδια
Τα λουλούδια στο σπίτι φέρνουν θετική ενέργεια. Ιδιαίτερα όταν είναι φρέσκα, χωρίς όμως να είναι απαγορευτικά τα αποξηραμένα ή τα ψεύτικα. Μόνο αν έχουν μαυρίσει και δεν είναι ωραία στην όψη πρέπει να τα απομακρύνουμε.

Οικονομικά
Ο Νοέμβριος είναι καλός μήνας για τα οικονομικά και ιδιαίτερα για τα στοιχεία του ξύλου, όπως εκδόσεις, ένδυση, φαγητό, που θα έχουν μεγαλύτερη εύνοια. Για εύνοια στα οικονομικά μας καλό είναι να τοποθετήσουμε ένα μπολ στην είσοδο του σπιτιού και να ρίχνουμε εκεί τα κέρματα. Η κίνηση αυτή συμβολίζει ότι κάτι μπαίνει καθημερινά στο σπίτι μας.

Μην ξεχνάτε

  • Ξεκινάμε να στρώνουμε τα χαλιά από το κέντρο του σπιτιού.
  • Προσέχουμε σε κάθε δωμάτιο να μην κάνουμε υπερβολές.
  • Αποφεύγουμε τις μονοχρωμίες, όπως τοίχοι, κουρτίνες και πίνακες στην ίδια απόχρωση.
  • Στην κουζίνα προτιμάμε αποχρώσεις του κόκκινου, γιατί είναι ένας χώρος του σπιτιού με έντονη δραστηριότητα.
  • Στο γραφείο προτιμάμε το κίτρινο, γιατί βοηθάει στην εργασία και είναι ξεκούραστο χρώμα.