Ματ Ντέιμον: "Το χρήμα είναι επιβράβευση"!

25.10.2007
Λίγες εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της επιτυχημένης σειράς ταινιών «Μπορν» στην Αμερική ο Ματ Ντέιμον έφτασε στο Λονδίνο για την πρώτη προβολή της ταινίας εκεί, η οποία αποτέλεσε το γεγονός του καλοκαιριού στο West End. Ωστόσο, καθυστέρησε λίγο, επειδή ο ηθοποιός αποφάσισε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις συνεντεύξεις προηγήθηκαν.

Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ


Λίγες εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της επιτυχημένης σειράς ταινιών «Μπορν» στην Αμερική ο Ματ Ντέιμον έφτασε στο Λονδίνο για την πρώτη προβολή της ταινίας εκεί, η οποία αποτέλεσε το γεγονός του καλοκαιριού στο West End. Ωστόσο, καθυστέρησε λίγο, επειδή ο ηθοποιός αποφάσισε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις συνεντεύξεις προηγήθηκαν.

Αν έπρεπε να διαλέξεις μεταξύ του Μπορν ή του Μποντ, ποιον θα επέλεγες και γιατί;

«Δομικά ο Μπορν με τον Μποντ λειτουργούν τελείως διαφορετικά, οπότε δεν ξέρω αν μπορώ να τους συγκρίνω. Ως ηθοποιός, τον Μπορν θα διάλεγα, φυσικά. Οι περισσότεροι ήρωες που μας προτείνουν είναι υπερήρωες, που υπερβαίνουν τα λογικά πλαίσια και πετάνε στον αέρα ή προλαβαίνουν τις σφαίρες επειδή έχουν ένα μαγικό γιλέκο. Ο Μπορν είναι ένας ήρωας που με ανδρισμό, με τα χέρια του και το μυαλό του αντιμετωπίζει κάθε περιπέτεια».

Σε τι διαφέρει ο Μπορν στην πρώτη ταινία από αυτόν στην τρίτη;

«Με ειλικρίνεια σου λέω ότι ο Μπορν στην αρχή δεν μου άρεσε και τόσο. Δεν είχα πιστέψει ότι θα έκανε πολλές συνέχειες».

Τότε για ποιο λόγο το έκανες;

«Διαβάζοντας το βιβλίο, θεώρησα αδύνατο να μεταφερθεί μια αντίστοιχη ιστορία στον κινηματογράφο. Επειδή όμως μου άρεσε η ιστορία, είπα να μπω... στην περιπέτεια. Τον Μπορν άρχισα να τον αισθάνομαι σαν ήρωα στο δεύτερο μέρος, όταν σε συνεργασία με το σκηνοθέτη άρχισα να ανακαλύπτω κι εγώ πτυχές του που δεν φανταζόμουν ότι υπήρχαν ή ότι μπορούσαν να αποτυπωθούν με ανάλογο τρόπο».

Έπαιξαν τα χρήματα σημαντικό ρόλο στην επιλογή σου να συνεχίσεις να κάνεις τις συνέχειες της ταινίας;

«Αν σου πω όχι, θα είμαι ψεύτης. Το χρήμα σε κολακεύει, γιατί επιβεβαιώνει ότι έκανες καλά τη δουλειά σου στο πρώτο μέρος. Για το τρίτο μέρος, όμως, θα το έκανα και με το βασικό μισθό, επειδή ήθελα να συνεργαστώ ξανά με τον Πολ Γκρίνγκρας».

Όσοι έχετε συνεργαστεί με τον Γκρίνγκρας περιγράφετε έναν σκεπτόμενο δημιουργό. Είναι όμως αναγκαίο ο σκηνοθέτης περιπετειών να λειτουργεί εγκεφαλικά;

«Όταν ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει και τον πιο μονόπλευρο χαρακτήρα με σεβασμό και αγάπη, του δίνει μια άλλη διάσταση. Οι χαρακτήρες είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες εξαιτίας του Γκρίνγκρας, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπέτειες, που είναι το πολύ μέχρι δύο διαστάσεων».

Θα έκανες και τέταρτο μέρος αν σου ζητηθεί;

«Μόνο αν το σκηνοθετούσε ο Γκρίνγκρας».

Είχες τη δυνατότητα να συμμετέχεις και στο δεύτερο μέρος του «Ταλαντούχου κ. Ρίπλεϊ», γιατί δεν το έκανες;

«Επειδή η ιστορία αυτή είχε τελειώσει για εμένα. Ο Άντονι Μιγκέλα δημιούργησε κάποιους ήρωες που λειτούργησαν στην ταινία. Όταν έμαθα ότι δεν θα συμμετείχε, άφησα το χώρο ελεύθερο για κάποιον άλλο συνάδελφο (σ.σ.: το ρόλο πήρε τελικά ο Τζον Μάλκοβιτς). Ο Μάικ Μάγιερς ως Όστιν Πάουερς έβγαλε τρελά λεφτά στήνοντας ο ίδιος ένα χαρακτήρα. Ο Ρίπλεϊ και ο Μπορν είναι δημιουργήματα σκηνοθετών με όραμα που με σωστές πληροφορίες κλήθηκαν ερμηνευτές να τους υποδυθούν».

Το χαρακτηριστικό του Μπορν είναι ότι ζει στο χάος. Είναι κοινό στοιχείο σας;

«Αν αναλογιστείς ότι κάθε τόσο είμαι σε ένα αεροπλάνο με την οικογένειά μου για να ολοκληρώσω κάποια καινούργια γυρίσματα, ναι... Το χάος με διακατέχει στην καθημερινότητά μου».

Θα μπορούσες όμως, για να κερδίσεις την ηρεμία σου, να παραιτηθείς από τη δουλειά σου;

«Με τίποτα. Ποιος είπε ότι θέλω να ζω με ηρεμία;».

Ανέφερες ότι στα γυρίσματα παίρνεις μαζί σου την οικογένειά σου...

«Όχι πάντα, αλλά στα περισσότερα γυρίσματα του Μπορν ήταν μαζί μου. Ήταν οργανωμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να έχουμε ελεύθερο χρόνο, αλλά και η δουλειά να βγαίνει στην ώρα της. Περάσαμε πολύ ωραίες στιγμές σε μέρη που πιθανότατα δεν θα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ως απλοί τουρίστες».

Θυμάσαι κάποιο περιστατικό στα γυρίσματα που σου έκανε εντύπωση;

«Τις πολλές αλλαγές του σεναρίου για να εξυπηρετηθεί η ίδια η ιστορία. Οι σκηνές που πηδάω από τη μια ταράτσα στην άλλη άλλαξαν εξολοκλήρου όταν πήγαμε στο χώρο, γιατί ο Πολ είδε ότι χρειαζόταν κάτι πιο απλό για να δημιουργήσει άγχος στον ήρωα και το θεατή. Σε κάποια άλλη σκηνή, μαθημένος από τη νοοτροπία των σκηνοθετών στο Χόλιγουντ να περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει, πρότεινα στο σκηνοθέτη μου να σηκώσω πιο ψηλά το χέρι μου, για να μπορέσει να καταγράψει τι κρατούσα. Με σταμάτησε και μου είπε: Κάνε εσύ ό,τι έχεις να κάνεις και το πώς θα φανεί είναι δική μου υπόθεση. Αυτό κι έκανα και στο τέλος, όταν είδα τη σκηνή, έμεινα άφωνος. Τίποτα δεν ήταν αποτυπωμένο σε πολύ κοντινό για να φανεί και το κοινό μπορούσε να καταλάβει τα πάντα. Εκεί είδα έμπρακτα αυτό που λένε όλοι οι ηθοποιοί σαν λόγια του αέρα: Όταν είσαι ο ήρωας και συμπεριφέρεσαι σαν αυτόν, τότε όλοι θα καταλάβουν τι κάνεις ακόμα και αν δεν το δείξεις».

Χρειάστηκε να γυμναστείς για να φτάσεις στο σωματικό επίπεδο που χρειαζόταν για να ερμηνεύσεις το ρόλο;

«Έκανα όσο το δυνατόν λιγότερες ασκήσεις. Στην πρώτη ταινία και κατά το διάστημα που κάναμε τις πρόβες, ναι, έκανα πολλή γυμναστική. Τώρα, όμως, έχω μια θετή κόρη και μια ζωή που δεν μου επέτρεψε να πηγαίνω μετά τα γυρίσματα στο γυμναστήριο. Ο Πολ μεταξύ σοβαρού και αστείου μου είπε: Μήπως να βάλουμε πρόσθετους μυς;».

Είσαι πολύ καλός φίλος με τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Αληθεύει;

«Ναι, ο Τζορτζ μπορεί να σε κάνει να ξεκαρδιστείς με το μοναδικό του χιούμορ. Μου έστελνε e-mails από άγνωστες διευθύνσεις με ειδήσεις που έλεγαν ότι είμαστε φίλοι και εκτός πλατό με την υποσημείωση suck it sexy boy. (Γέλια.) Όταν έμαθα ποιος μου έστελνε αυτά τα e-mails, πέθανα στα γέλια. Είναι περίεργο πώς μέσα από αυτές τις συνεργασίες στις ταινίες Η συμμορία των 11-12-13 γίνονται τόσο στενές φιλίες. Ο Τζορτζ έχει κι ένα χάρισμα που δύσκολα το συναντάς σε αστέρες του Χόλιγουντ. Σπάνια αναρωτιέται αν θα πάει κάποια ταινία του καλά εισπρακτικά. Τον ενδιαφέρει απλώς να νιώθει πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε».

Εσένα σε νοιάζει η εμπορική επιτυχία των ταινιών σου;

«Πριν από τις ταινίες του Μπορν καμία από τις προηγούμενες που είχα κάνει δεν είχε τεράστια εμπορική επιτυχία. Το Σιριάνα, για παράδειγμα (σ.σ.: στο οποίο συμμετείχε και πάλι ο Κλούνεϊ), ούτε εγώ ούτε ο Τζορτζ μιλήσαμε για χρήματα και δεν μας ενδιέφερε η μέτρια εμπορική του πορεία. Ήταν ένας ρόλος που θέλαμε να ερμηνεύουμε και αυτό είχε και για τους δυο μας σημασία. Στη δική μου περίπτωση αυτό έγινε και με το The good Shepard, που δεν κινήθηκε καλά εισπρακτικά».

Θα έκανες αυτές τις ταινίες, αν δεν ήσουν αναγνωρίσιμος;

«Ίσως ναι, ίσως όχι... Αυτήν τη στιγμή έχω όμως και την οικονομική άνεση και την καλλιτεχνική αναγκαιότητα να ερμηνεύω χαρακτήρες που με ενδιαφέρουν».

Τα μυστικά του

  • Θα παίξει στη νέα ταινία του Πολ Γκρίνγκρας με τίτλο «Ιmperial life in the Emerald City».
  • Είχε σχέση με τη Γουινόνα Ράιντερ από την Πρωτοχρονιά του 1997 μέχρι το Μάιο του 2000.
  • Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 2 ετών και έζησε σε οργανωμένη κοινότητα στη Βοστόνη με τη μητέρα του, που εξειδικευόταν στην εκπαίδευση των παιδιών.
  • Παράτησε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ λίγο πριν από την αποφοίτηση.
  • Χώρισε από τη Μίνι Ντράιβερ όταν ήταν ζωντανά στον αέρα του σόου της Όπρα Γουίνφρεϊ. Η Μίνι το έμαθε από την τηλεόραση...
  • Ο παππούς του είναι Φινλανδός.
  • Έχει ξυρίσει το κεφάλι του για δύο ρόλους.
  • Έχασε 30 κιλά και έμαθε πιάνο για το ρόλο του στο «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ».
  • Σταμάτησε το κάπνισμα μετά από μία συνεδρία με υπνωτιστή στο Los Angeles.
  • Παντρεύτηκε τη Λουσιάνα Μπαρόσο στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης.
  • Έχει το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Φήμης στο Χόλιγουντ.
  • Ζει στη Φλόριντα.