Επιστροφή στις πάνες

10.10.2007
Για να είστε trendy εσείς και το μωρό σας δεν έχετε παρά να αρχίσετε το φάσκιωμα. Ναι, καλά διαβάσατε. Η νέα hot τάση της μόδας σε Ευρώπη και Αμερική είναι το φάσκιωμα!

Από την Ελσα Συμεωνίδου


Για να είστε trendy εσείς και το μωρό σας δεν έχετε παρά να αρχίσετε το φάσκιωμα. Ναι, καλά διαβάσατε. Η νέα hot τάση της μόδας σε Ευρώπη και Αμερική είναι το φάσκιωμα!

Πάνες, κουβέρτες, πετσέτες και όποιο άλλο ύφασμα μπορείτε να φανταστείτε, ακόμη και ένα ωραίο τραπεζομάντιλο, έχουν επιστρατευτεί για να υπηρετήσουν τη νέα αυτή τάση. Βέβαια, δεν λείπουν και τα ακριβά, καλά υφάσματα, τα οποία, όπως και να κάνουμε, προσδίδουν άλλο κύρος στο φάσκιωμα.

Πρόκειται για μια συνήθεια που είχαν όλες οι γυναίκες του κόσμου όσον αφορά τα μωρά τους μέχρι και πριν από 60 χρόνια. Τότε πίστευαν ότι αυτό τα ηρεμεί, τα βοηθάει να πάρουν βάρος (αφού δεν μπορούσαν να κινούνται) και να αποκτήσουν ωραίο σώμα και, ιδιαίτερα, ίσια πόδια. Σιγά σιγά, όμως, η συνήθεια αυτή άρχισε να εγκαταλείπεται, αφού, σύμφωνα με τους παιδίατρους, όχι μόνο δεν ωφελούσε, όπως πίστευαν, την ανάπτυξη του βρέφους, αλλά προκαλούσε ή επιδείνωνε διάφορα προβλήματα υγείας. Επιπλέον, οι ειδικοί υποστήριξαν ότι το φάσκιωμα «φυλακίζει» το μωρό και του στερεί την ελευθερία των κινήσεων. Έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες η συνήθεια του φασκιώματος εγκαταλείφθηκε, για να αρχίσει να προβάλλει δειλά δειλά ως μόδα τα τελευταία χρόνια, όπως και πολλές άλλες συνήθειες των γιαγιάδων μας.

Κυκλοφορούν μάλιστα και βιβλία με οδηγίες προς αρχάριους, όπως το «Βaby-gami» της Andrea Sarvady, που μέσα σε δύο χρόνια (σ.σ.: εκδόθηκε το 2005) έγινε διεθνές μπεστ σέλερ στο είδος του. Στο βιβλίο αναφέρονται 20 διαφορετικοί τρόποι φασκιώματος, αλλά και μεταφοράς του βρέφους, ανάλογα με την περίπτωση αλλά και την ηλικία του. Βέβαια, το νέο και μοντέρνο φάσκιωμα διαφέρει σε αρκετά σημεία από αυτό των γιαγιάδων και αφήνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα βρέφη.

Φάσκιωμα μετά το μπάνιο
Μπορεί να γίνει σε όλα τα μωρά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι ένα μπουρνούζι για βρέφη με κουκούλα. Με το τύλιγμα αυτό δεν κινδυνεύει το μωρό να κρυώσει μετά το μπάνιο και σας βοηθάει να το σκουπίσετε καλά.

Βήμα 1ο: Τοποθετείτε την κουκούλα στο κεφάλι του μωρού.

Βήμα 2ο: Ακουμπάτε το μωρό κάτω και τυλίγετε τη μία άκρη του μπουρνουζιού γύρω από το σώμα του και την τοποθετείτε κάτω από την πλάτη του. Διπλώνετε προς τα μέσα την άκρη (την ουρά του μπουρνουζιού) που βρίσκεται κάτω από τα πόδια του. Κάνετε το ίδιο και με το άλλο άκρο του.

Βήμα 3ο: Πιέζετε με ελαφρές κινήσεις το μπουρνούζι στο δέρμα του μωρού, έτσι ώστε να απορροφήσει την υγρασία. Αποφύγετε τις απότομες και δυνατές κινήσεις, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του.

Βήμα 4ο: Συνεχίζετε με απαλές κινήσεις το σκούπισμα μέχρι να απορροφηθεί όλη η υγρασία από το δέρμα του μωρού σας.