Πράσινη τέχνη

03.09.2007
Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας του Μαρκ Χατζηπατέρα στην γκαλερί citronNE στον Πόρο ήταν προγραμματισμένα για το Σάββατο 25 Αυγούστου, την ημέρα με τις μεγάλες φωτιές.

Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας του Μαρκ Χατζηπατέρα στην γκαλερί citronNE στον Πόρο ήταν προγραμματισμένα για το Σάββατο 25 Αυγούστου, την ημέρα με τις μεγάλες φωτιές. Η γκαλερί και ο καλλιτέχνης έπειτα από έντονο προβληματισμό αποφάσισαν να γίνουν τα εγκαίνια κανονικά και να δώσουν όλες τις εισπράξεις από την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, υπέρ των πυροπαθών. Η απόφαση φαίνεται να ήταν σωστή. Τεχνοκριτικοί, καλλιτέχνες και πολύς κόσμος παρευρέθηκαν στα εγκαίνια και συνομίλησαν με το διεθνή εικαστικό και την ιδιοκτήτρια της γκαλερί και ιστορικό τέχνης Τατιάνα Σπινάρη. Πολλοί είπαν ότι η έκθεση και τα έργα του Μαρκ τους έκαναν να αισθανθούν καλύτερα τις δύσκολες εκείνες ώρες.

Με τον Μαρκ Χατζηπατέρα η γκαλερί κλείνει τη δεύτερη καλοκαιρινή της περίοδο μετά τις πολύ πετυχημένες εκθέσεις των Κοκκινίδη, Αντωνάκου και της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη. Μέσα σε δύο χρόνια η citronNE έχει καταφέρει να γίνει ένα κέντρο τέχνης στο Σαρωνικό, μια ανάσα από την Αθήνα, με ποιοτικά εικαστικά γεγονότα και να προσφέρει στους κατοίκους του Πόρου και τους επισκέπτες του τη δυνατότητα να απολαμβάνουν έργα τέχνης που παλιότερα βρίσκονταν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το έργο του Μαρκ Χατζηπατέρα κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Έχει κάνει site-specific installations σε γκαλερί, όπως και παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Από το 1982 έως το 2002 έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Το 1998 υλοποίησε κοστούμια και σκηνικά για τη θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στο Barnard College του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από 90 ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Το 2000 του ανατέθηκε από την Υπηρεσία Μεταφορών της Νέας Υόρκης (ΜΤΑ), έπειτα από διαγωνισμό, η διακόσμηση με ψηφιδωτά του σταθμού 28th Street της γραμμής Broadway.