Το φιόρο του Λεβάντε

14.08.2007
Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο. Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, κάπου θα συναντηθούμε. Οι συντάκτες του ΛΟΙΠΟΝ βρίσκονται παντού. Δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, κρίνουν, καταγράφουν και σας ταξιδεύουν εκτός πόλης. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς.

Η Ζάκυνθος είναι το νησί που «θα μπορούσε να κάνει κάποιον να ξεχάσει τα Ιλίσσια μέρη», όπως έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός! Άδικα; Μάλλον όχι. Διότι η Ζάκυνθος είναι ένας τόπος καταπράσινος, με περιβόλια, αμπελώνες και πευκοδάση, γεμάτος κέφι και τραγούδι από τους κατοίκους του. Η παράδοση, άλλωστε, θέλει τους θεούς Άρτεμη και Απόλλωνα να τριγυρίζουν το νησί γοητευμένοι από τις ομορφιές του! Είναι ένα από τα πιο όμορφα και γόνιμα νησιά της Μεσογείου, ιδανικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές και χαλάρωση. Οι κάτοικοί του είναι πρόσχαροι, φιλικοί, χαμογελαστοί και φιλόξενοι. Φημίζονται ως πολυλογάδες, αλλά αυτό δεν είναι ενοχλητικό, ιδίως όταν μιλούν με την ντοπιολαλιά τους, που ακούγεται στο αφτί σαν μουσική! Η μουσική και οι τέχνες, άλλωστε, ήταν εκείνα τα στοιχεία που έχουν χαρακτηρίσει το «Ζάντε» και ως «μικρό Παρίσι». Ενώ περηφανεύονται και για τις μεγάλες μορφές που έχουν αναδείξει στο χώρο της ποίησης (Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος) και της πεζογραφίας (Γρηγόριος Ξενόπουλος).

Η ζακυνθινή καντάδα είναι γνωστή σε όλους και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να γοητεύει, όπως και η απλότητα των κατοίκων του νησιού, του τρίτου σε μέγεθος από τα Επτάνησα. Η πόλη της Ζακύνθου είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης μόλις κατέβει από το πλοίο και, παρόλο που καταστράφηκε με το σεισμό του 1953 και την πυρκαγιά που ακολούθησε, κατάφερε να διατηρήσει μέχρι και σήμερα τη μοναδική αίγλη και αρχοντιά του. Από την παλιά πόλη διασώζονται κάποια αναστηλωμένα καμπαναριά, η πρόσοψη μιας εκκλησίας, τα χρυσοποίκιλτα αγάλματα, εικόνες και τοιχογραφίες τις οποίες ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ στο λιμάνι της πόλης βρίσκονται οι εκκλησίες του προστάτη του νησιού Αγ. Διονυσίου και του Αγ. Νικολάου του Μόλου χτισμένη από την εποχή της Αναγέννησης με το βυζαντινό καμπαναριό της από το 17ο αιώνα.

Λίγο έξω από την πόλη, στο λόφο Μπόχαλη, βρίσκεται το ενετικό φρούριο. Μόνο η πύλη και οι εξωτερικοί τοίχοι διασώζονται ακόμη. Αλλά από αυτό μπορεί κάποιος να απολαύσει την υπέροχη θέα του λιμανιού, της εύφορης εσωτερικής πεδιάδας του νησιού και τις παραλίες. Εκτός από την πόλη της Ζακύνθου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά, όπως οι Κάτω και Άνω Βόλιμες, που φημίζονται για τα υφαντά και τα κεντήματά τους, και από κει ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο ξακουστό «Βlue grotto» (Γαλάζια Σπηλιά) 35 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης στον Αγ. Νικόλαο Βολιμών, το οποίο συγκρίνεται με την ομώνυμη σπηλιά στο Κάπρι.

Το νησί είναι σεισμογενές, αλλά αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μορφολογία του και του έχει προσδώσει αυτή την ομορφιά, την οποία μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης, γράφοντας πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου του!

Τι θα δείτε
Το «Ναυάγιο» είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους πιο διαφημισμένους προορισμούς, δεν είναι όμως το μόνο αξιοθέατο της Ζακύνθου. Η μονή του Αγ. Διονυσίου, του πολιούχου του νησιού, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του αγίου, με το κωδωνοστάσιό του που είναι ανάλογο του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, είναι εξίσου σημαντικός προορισμός για τον επισκέπτη, που δεν θα πρέπει να παραλείψει να βρεθεί και στο Κάστρο, που οι Ενετοί έχτισαν πάνω στην αρχαία ακρόπολη του νησιού. Η προτομή του Διονυσίου Σολωμού στο Λόφο του Στράνη θυμίζει τον τόπο όπου περπατούσε ο εθνικός μας ποιητής και όπου έγραψε τον εθνικό μας ύμνο. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας και μια βόλτα στα Στροφάδια, δύο νησάκια στα νότια, όπου είναι χτισμένο το μοναστήρι-οχυρό αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στη Θεοτόκο των Πάντων.

Πού θα κολυμπήσετε
Η παραλία του Λαγανά είναι μία από τις πιο διάσημες του κόσμου, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες καρέτα-καρέτα. Για το λόγο αυτό άλλωστε και η συγκεκριμένη παραλία μήκους 14 χλμ. είναι περιφραγμένη σε κάποια σημεία της και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν του νησιού, εξάλλου, είναι και η παραλία του Ναυαγίου, μια περιοχή με βραχώδεις πλαγιές και καταγάλανα νερά, ιδανική για ρομαντικές βόλτες.

Από την παραλία στη λίμνη Κεριού ξεκινούν τα καϊκια για τις βόλτες στις σπηλιές και στους όρμους στο ακρωτήρι Μαραθιά, ενώ οι παραλίες του Τσιλιβή και της Μπανάνας είναι ρηχές και ιδανικές για τα παιδιά. Στη δεύτερη, μάλιστα, ο επισκέπτης μπορεί να δει και τους λευκούς κρίνους της θάλασσας να φυτρώνουν κατά μήκος της! Πιο μικρές είναι οι παραλίες στην Άμπουλα, στη Δροσιά, στην Ψαρρού και στο Αμμούδι, ενώ πολύ όμορφες είναι οι παραλίες του Γέρακα και του Πόρτο Ζόρο. Εκτός από αυτές, φυσικά υπάρχουν αμέτρητες άλλες επιλογές που συνδυάζουν βουνό με θάλασσα και μαγεύουν τον επισκέπτη. Πέρα από τις παραλίες, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το εξωτικό Μαραθονήσι, που βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο του Λαγανά.

Επώνυμοι φίλοι
Το νησί έχει αγαπηθεί αρκετά και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επώνυμοι που το έχουν επιλέξει ως προορισμό για τις διακοπές τους, όπως ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος που έχει βρεθεί αρκετά καλοκαίρια στις παραλίες του. Αρκετοί διάσημοι τραγουδιστές επίσης συνδυάζουν στο μαγευτικό «Ζάντε» διακοπές και συναυλίες, όπως οι Χάρις Αλεξίου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη και πιο πρόσφατα ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Αγαπημένος προορισμός αποτελεί, εξάλλου, και για τους Ζακυνθινούς Γιώργο Γεωργιάδη και Σπύρο Κόκλα, αλλά και για τον Σπύρο Σούλη.

Πού θα μείνετε
Οι επιλογές για διαμονή είναι αρκετές και φυσικά για όλα τα βαλάντια. Στην πόλη της Ζακύνθου το «Diana Hotel Ζante» προσφέρει ανέσεις υψηλού επιπέδου, όπως και το «Ρalatino Ηotel». Στην όμορφη παραλία του Τσιλιβή θα βρείτε το «Caravel Hotel Ζante», στο Αργάσι το «Ρalmyra Ηotel», ενώ στο Λαγανά το «Μediterranean Beach Resort». Πέρα από αυτά, βέβαια, υπάρχουν και αρκετά άλλα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που θα προσφέρουν στον επισκέπτη του νησιού να απολαύσει μαγευτικές διακοπές.

Πού θα φάτε
Η κουζίνα της Ζακύνθου «μαγεύει» τον ουρανίσκο του επισκέπτη με τις πρωτότυπες γεύσεις της, ενώ η συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής και οι καντάδες παρέα με το θαυμάσιο ντόπιο κρασί φτιάχνουν ακόμη περισσότερο τη διάθεση! Την εκλεκτή ντόπια κουζίνα μπορείτε να απολαύσετε στον «Φάρο» στο Σκινάρι, αλλά και στην Κυψέλη στην «Βαρδιόλα τση Κυψέλης», ενώ φρέσκο ψάρι στον «Κόμη» στην πόλη της Ζακύνθου. Μαγειρευτά και σχάρας στο «Ποταμάκι» στις Αλυκές, αλλά και στο «Κάλας» στο Κάμπι.

Πώς θα πάτε
Οδικώς μέχρι την Κυλλήνη και από εκεί σε περίπου μία ώρα το φεριμπότ «πιάνει» στο λιμάνι της Ζακύνθου. Δρομολόγια υπάρχουν καθημερινά, ενώ τους θερινούς μήνες υπάρχει και σύνδεση του Αγ. Νικολάου Βολιμών με το λιμάνι της Πεσσάδας στην Κεφαλλονιά. Το ΚΤΕΛ Ζακύνθου εκτελεί καθημερινά δρομολόγια προς διάφορες περιοχές του νησιού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τις ομορφιές του. Τρεις φορές την εβδομάδα επίσης «πιάνει» πλοίο από την Ιταλία, ενώ καθημερινές είναι οι πτήσεις από την Αθήνα για το αεροδρόμιο του νησιού. Τους θερινούς μήνες το αεροδρόμιο συνδέεται απευθείας και με πόλεις του εξωτερικού, καθώς υπάρχουν αρκετές διεθνείς πτήσεις τσάρτερ.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.03.2023 - 17:55