Η βασιλόπιτα που φέρνει γούρι!

29.12.2006
Μας υποδέχτηκε στην τηλεοπτική της κουζίνα και μας καλωσόρισε με το πιο γλυκό της χαμόγελο. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στις εορταστικές λιχουδιές φτιαγμένες από τα χεράκια της και ραντισμένες με τα «μυστικά» που μας εξομολογείται αποκλειστικά και τις μεταμορφώνουν στο πιο τυχερό γούρι για τη νέα χρόνια. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη η «εθνική μας μαγείρισσα» Βέφα Αλεξιάδου, πιο χειμαρρώδης από ποτέ, μιλάει για όλους και για όλα χωρίς να μασάει τα λόγια της και χαρίζει αποκλειστικά στο ΛΟΙΠΟΝ τη μυστική συνταγή της πιο τυχερής πίτας του χρόνου. Ακολουθήστε λοιπόν εσείς πιστά τα βήματά της και καλωσορίστε το νέο έτος με σφοδρούς έρωτες, τύχη, δόξα και υγεία!

Από τον Αλέξη Στεργίου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Προετοιμασία: 2 ώρες
Ψήσιμο: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι δυνατό

1/2 κουταλάκι αλάτι

60 γραμμ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή

1/2 κούπα βούτυρο

1 κούπα ζάχαρη

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

1/2 κούπα γάλα καυτό

3 αυγά

1 κρόκος για το άλειμμα

Μισά αμύγδαλα για το γαρνίρισμα ή σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Διαλύστε τη μαγιά σε 4 κουταλιές νερό ζεστό (40C). Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός και αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά, ώσπου να βγάζει μικρές φούσκες.

Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά.

Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το καυτό γάλα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάχτυλα σπάζοντας τα αυγά. Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και, αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάχτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Στη συνέχεια πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο λίγο, ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε τη πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε τη και αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα.

Πατήστε τη για να ξεφουσκώσει και πλάστε μια μεγάλη ή πολλές μικρές βασιλόπιτες, όσα και τα άτομα της οικογένειας (ς αυτή την περίπτωση θα βάλετε το νόμισμα σε μία απ όλες). Σκεπάστε τες και αφήστε τες να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου για 30 λεπτά.

Αλείψτε τες με τον κρόκο, αφού τον έχετε προηγουμένως αραιώσει με λίγο νερό και στολίστε τες με τα αμύγδαλα ή πασπαλίστε τες με λίγο σουσάμι.

Ψήστε τες σε φούρνο στους 200C για 20 λεπτά περίπου.

Όταν κρυώσουν, σκεπάστε τες με πλαστική μεμβράνη για να μη στεγνώσουν.

Εργάστηκα πολύ σκληρά
Δεν σας κρύβω ότι ο κόσμος έχει ίσως μια λανθασμένη εικόνα για εσάς. Ότι ζείτε στα παλάτια και αλλάζετε συνέχεια τηλεοπτική στέγη για να εξασφαλίσετε το πιο επικερδές συμβόλαιο, που συνήθως συνοδεύεται από πολλά μηδενικά

«Το έχω παράπονο που με κατηγορούν συνέχεια για διάφορα. Αυτό που δημιούργησα δεν το βλέπουν; Μια γυναίκα που έχει δουλέψει 27 ολόκληρα χρόνια έχει ανάγκη να ακούσει και το καλό. Όταν ήρθαν οι συνεργάτες που έχω φέτος στο σπίτι μου, απόρησαν: Κυρία Βέφα, αυτό είναι το σπίτι σας; Νομίζαμε ότι θα σας δούμε σε κανονικό παλάτι μ αυτά που διαβάζουμε».

Πολλοί είπαν ότι φύγατε πικραμένη από τον Alpha

«Ναι, έφυγα με την πιο πικρή γεύση. Δεν μου είπαν ούτε ένα ευχαριστώ. Πώς αλλιώς να φύγω όταν το επιχείρημα για τη διακοπή της συνεργασίας μας ήταν ότι η εκπομπή απευθύνεται στην τρίτη ηλικία και δεν φέρνει διαφημιστικά έσοδα στο κανάλι; Και όλα αυτά τη στιγμή που λαμβάνω εκατοντάδες e-mails από νέα παιδιά που ζητούν συμβουλές. Αλλά και το ότι απαίτησα κάποια πράγματα για να μη γίνω ξανά η λαντζιέρισσα του ANT1. Στη θέση της εκπομπής μου ήθελαν να βάλουν ένα φτηνό πρόγραμμα. Kαι βλέπουμε τον Γρηγόρη να πετάει και να σπάει έπιπλα. Με ποιο δικαίωμα; Μου αρέσει ο Γρηγόρης, αλλά γιατί τέτοιος πανικός;».

Πώς και ενδώσατε στην πρόταση ενός μικρότερου καναλιού;

«Γιατί από την αρχή που ήρθε ο κ. Γιαννίκος στο σπίτι μου για να μου κάνει την πρόταση κατάλαβα ότι έχω να κάνω με άνθρωπο ντόμπρο, ειλικρινή και με σεβασμό. Άλλωστε, εκτίμησε κι εκείνος την ειλικρίνειά μου. Και ούτε αληθεύουν αυτά για τα υπέρογκα ποσά που μου προσφέρθηκαν. Ως πότε δηλαδή θα με κατηγορούν για το ότι δεν μπορώ πλέον να δουλεύω σαν είλωτας δωρεάν για κάποιον, όπως έκανα τα 13 χρόνια που ήμουν στον Πρωινό καφέ;».

Σίγουρα λανσάρετε τη «μόδα» των τηλεοπτικών μαγείρων. Πώς βλέπετε σήμερα τους ανταγωνιστές σας;

«Με στεναχωρεί που οι περισσότεροι απ αυτούς δεν είναι συνεπείς. Δεν έχουν μια γραμμή οι συνταγές που δίνουν και γι αυτό φτάσαμε κάθε μέρα να βλέπουμε την ίδια συνταγή από 3-4 κανάλια. Αντίθετα εγώ έχω μια σειρά στις συνταγές που δίνω. Και πέρα απ αυτό, ξέρω και από χημεία. Θεωρώ ότι είναι βασικό συστατικό για κάποιον που θέλει να λέγεται μάγειρας».

Φέτος είδαμε και κιθάρες να ξεπηδούν ανάμεσα στα συνηθισμένα κουζινικά των εκπομπών μαγειρικής

«Ναι, βλέπω πολλές μαμάδες να εμφανίζονται στην οθόνη. Αναρωτιέμαι πόσες μαμάδες υπάρχουν. Μάλιστα, πολλές φορές φτάνει η μία να αναιρεί την προηγούμενη. Είδα πρόσφατα μια κυρία που συμβούλευε να βράζουμε το σπανάκι μία ολόκληρη ώρα πριν το βάλουμε στο φούρνο με τυριά και το ψήσουμε για άλλη τόση ώρα. Μα είναι δυνατόν; Πώς να κρατήσει το σπανάκι τις βιταμίνες του μετά από τόσο ψήσιμο; Και αυτό που σας λέω είναι μονάχα ένα παράδειγμα απ αυτά τα άστοχα που βλέπω και φρίττω. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση».

Πριν από λίγο καιρό βιώσατε και τον τραγικό χαμό του συζύγου σας Αλήθεια, πώς αντιμετωπίζετε αυτό το γεγονός μέχρι σήμερα;

«Εργασιοθεραπεία. Δουλεύω από τα χαράματα μέχρι τα μεσάνυχτα. Τέτοια αντοχή δεν την είχα ούτε όταν πρωτοξεκινούσα την καριέρα μου. Σίγουρα πάντως πρέπει να απασχολούμαι, γιατί το κενό είναι δυσαναπλήρωτο (η φωνή της σπάει). Δεν έχασα το σύντροφο μόνο της ζωής μου. Έχασα τον πιο πολύτιμο συνεργάτη μου. Με ανέβαζε, με διόρθωνε, με συμπλήρωνε. Τα χρωστάω όλα σ' εκείνον».

Παρ όλα αυτά, μερικοί δεν έπαψαν να σας κατηγορούν ακόμη και για το ότι, όπως είπαν, συνεχίσατε αμέσως τη δουλειά μετά την τραγική απώλειά του, ακόμη και γιατί δεν φοράτε μαύρα

«Με πολέμησαν πολύ και ανελέητα. Δεν θέλω όμως να με λυπούνται. Και ήταν ανέκαθεν αρχή δική μου και του άντρα μου για το πένθος που δεν φαίνεται από τα ρούχα που φοράς. Και φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει τι κάνω εγώ μόλις κλείνει η πόρτα του σπιτιού μου».

Θα σας ενδιέφερε ποτέ να γράψετε την ιστορία της ζωής σας σε βιβλίο;

«Ναι, θέλω να το κάνω. Θέλω να γράψω για όλο αυτό το πραγματικό παραμύθι της ζωής μου. Να πω πόσα ζευγάρια παπούτσια έλιωσα για να φτάσω μέχρι εδώ».

Τα αγαπημένα της
Αγαπημένη λιχουδιά είναι τα κάθε λογής γλυκά. Όχι όμως η σοκολάτα ούτε η σαντιγί. «Τρελαίνομαι για κρέμα ζαχαροπλαστικής, για το γαλακτομπούρεκο και το ρυζόγαλο. Είμαι γλυκατζού».

Το αγαπημένο της φαγητό είναι το σπανακόρυζο, αλλά και οι μελιτζάνες μαντιλάκια αλά Βέφα με κρέας κοκκινιστό και παχιά σάλτσα. Από τα herbs λατρεύει τον άνηθο.

Αν μπορούσε, θα έβαζε σε κάθε φαγητό μπαχάρι, που είναι το αγαπημένο της μπαχαρικό.

Δεν συμπαθεί πολύ την κανέλα και το γαρίφαλο.

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι σημερινές νοικοκυρές είναι ότι μαγειρεύουν βιαστικά και τα φαγητά χάνουν τη διατροφική τους αξία. Απ ό,τι βλέπω από τη νέα γενιά, πολλές γυναίκες βαριούνται να ασχοληθούν και αντιγράφουν, χωρίς καθόλου φαντασία, συνταγές που διαβάζουν από δω και από κει».

Οι αγαπημένες της ώρες για μαγείρεμα είναι το πρωί, αν και όπως λέει: «Από το βράδυ θέλω να έχω όλα τα υλικά έτοιμα».

Το αγαπημένο δώρο που έχει λάβει ποτέ είναι ένα μαργαριταρένιο κολιέ, το τελευταίο δώρο του συζύγου της. Αυτό το δώρο δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Σπάνια στα γυρίσματα της εκπομπής εμφανίζεται χωρίς αυτό.

Όλα τα οφείλει στην Κωνσταντινουπολίτισσα μητέρα της. «Είναι τελικά μέσα στα γονίδια η μαγειρική», μας είπε.

Τα ομώνυμα καταστήματα «Vefas House» σήμερα εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχουν ήδη 28 παραρτήματα!

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Βέφα έχει σπουδάσει χημικός.