Γάμος από θαύμα...

18.12.2008
Είστε ανύπαντρη και ψάχνετε για γαμπρό; Ξεχάστε τα κουφέτα κάτω από το μαξιλάρι ή τις ευχές το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο άντρας των ονείρων σας θα σας φανερωθεί αν κάνετε ένα ταξιδάκι στο Δήμο Βασιλικής, λίγο έξω από τα Τρίκαλα

Από τη Χρύσα Αντωνίου

Είστε ανύπαντρη και ψάχνετε για γαμπρό; Ξεχάστε τα κουφέτα κάτω από το μαξιλάρι ή τις ευχές το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο άντρας των ονείρων σας θα σας φανερωθεί αν κάνετε ένα ταξιδάκι στο Δήμο Βασιλικής, λίγο έξω από τα Τρίκαλα, και επισκεφτείτε την Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων. Από εκεί θα πάρετε λίγο χώμα από την κρύπτη και θα το βάλετε κάτω από το μαξιλάρι σας. Όσες κοπέλες το δοκίμασαν είναι ήδη κυρίες και ζουν ευτυχισμένες με το σύζυγό τους. Όπως πασίγνωστη celebrity, που όχι μόνο καλοπαντρεύτηκε, αλλά έγινε πρόσφατα και μανούλα.

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι τις γιορτές. Μόλις προλαβαίνετε να πάτε. Γιατί, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, οι κοπέλες που βγαίνουν από τη μονή μέσα σε λίγους μήνες φοράνε νυφικό και παντρεύονται με παπά και με κουμπάρο.

Η Τιτίκα Περδικέα από την Καρδίτσα μας είπε πως ονειρεύτηκε το νυν σύζυγό της, τον οποίο τότε δεν είχε γνωρίσει καν, βάζοντας μια φλουδίτσα από το «θαυματουργό χώμα» της μονής στο στρώμα της. Τη δεύτερη νύχτα είδε σε όνειρο τον άντρα που γνώρισε δύο μήνες μετά και τελικά τον παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα. Η Κάτια Μπούκουρα πηγαίνει κάθε χρόνο για να ανάψει λαμπάδα, ένα τάμα που είχε κάνει όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το μοναστήρι πριν από 5 χρόνια ψάχνοντας τον άντρα της ζωής της. «Ήμουν 36 χρόνων και είχα απογοητευτεί πια, πιστεύοντας ότι δεν θα βρω κάποιον για να κάνω οικογένεια. Πήγα στους Αγίους Θεοδώρους και πήρα λίγο χώμα για να το βάλω στο προσκεφάλι μου. Λίγες μέρες αργότερα ονειρεύτηκα έναν ψηλό μελαχρινό άντρα, που όμως δεν μου θύμιζε τίποτα. Δύο μήνες αργότερα άλλαξα δουλειά και πήγα γραμματέας σε μια εταιρεία. Εκεί γνώρισα ένα συνάδελφο που μου φαινόταν οικείος. Προσπαθούσα να θυμηθώ πού τον ξέρω, αλλά μάταια. Τον ερωτεύτηκα, τα φτιάξαμε, μου έκανε πρόταση γάμου και πριν από 2 χρόνια γέννησα την κόρη μου».

Μια άλλη κυρία από τα Τρίκαλα, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, μας αποκάλυψε ότι στην περιοχή όλοι συζητούν πως το συγκεκριμένο μοναστήρι έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς με πολλές προφυλάξεις και φορώντας μαύρα γυαλιά και δύο πολύ γνωστές σταρ. Η μία όταν αντιμετώπισε προβλήματα στο γάμο της και η άλλη πανέμορφη, αλλά ανύπαντρη, που λίγους μήνες μετά έμεινε έγκυος από τον καλό της και παντρεύτηκε.

Το μυστικό του «θαυματουργού χώματος» της Μονής των Αγίων Θεοδώρων διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στις γύρω περιοχές και έφτασε μέχρι και την Αθήνα τα τελευταία χρόνια, από τότε που εγκαταστάθηκε μια μικρή γυναικεία μοναστική κοινότητα στη μονή. Αγέρωχη στέκει σαν αετοφωλιά σε βράχο που λες και «φύτρωσε» σ' ένα πλάτωμα της οροσειράς των Αντιχασίων!

Πολλές είναι οι ανύπαντρες κοπέλες που αψηφούν τη δύσκολη διαδρομή, καθώς το μοναστήρι βρίσκεται σε σημείο που η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη, και φτάνουν εκεί για να αναζητήσουν το θαύμα της αποκατάστασής τους.

Κοντά 9 χιλιόμετρα από τον ορεινό όγκο της Καλαμπάκας, στο μικρό οικισμό των Αγίων Θεοδώρων, οι κάτοικοι που έχουν απομείνει και δεν πρέπει να ξεπερνούν τους εκατό, καλόκαρδοι και φιλόξενοι γεωργοκτηνοτρόφοι, δείχνουν με ευχαρίστηση το δρόμο που οδηγεί στη μονή στους εκατοντάδες επισκέπτες. Οι ίδιοι γνωρίζουν γιατί οι περισσότερες γυναίκες φτάνουν μέχρι εκεί. Θέλουν να προσευχηθούν, να κατέβουν στη μικρή σπηλιά, να ξύσουν τις πέτρες του τοίχου και να πάρουν ακόμη και έναν κόκκο «θαυματουργού χώματος». Αυτό, αν το βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους και πιστέψουν στο θαύμα, όπως λένε οι γηραιότεροι της περιοχής, θα έρθει στο όνειρό τους ο άντρας που θα γίνει σύζυγός τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και η θεία ευλογία του γάμου δεν θα αργήσει να έρθει.

Κοσμοσυρροή τις μέρες των εορτών
Ιδιαίτερα τις άγιες αυτές ημέρες που διανύουμε, αλλά και στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, που η περιοχή γιορτάζει με ένα μεγάλο πανηγύρι, οι γυναίκες που φτάνουν στο μοναστήρι είναι ακόμη περισσότερες. Αυτό τουλάχιστον συζητιέται στις γύρω περιοχές, που οι περισσότεροι γνωρίζουν το μυστικό και τα θαύματα των αγίων. Σύμφωνα με όσα λέγονται, δεκάδες είναι οι γυναίκες που έρχονται και ξανάρχονται για να προσκυνήσουν, να ανάψουν μια λαμπάδα και να ευχαριστήσουν τον Θεό και τους αγίους Θεοδώρους, που τις βοήθησαν να παντρευτούν. Άλλωστε, όπως λένε οι ντόπιοι, τα θαύματα που έχουν αναφερθεί δεν αφορούν μόνο ανύπαντρες κοπέλες, αλλά και άλλες, που ανέβηκαν μέχρι την Ιερά Μονή, για να βρουν την υγεία τους ή για να μπορέσουν να κάνουν παιδί.