Βασιλικός γάμος στην Πάτμο

10.10.2008
Στην εποχή που το κιτς και η κακογουστιά επικρατούν μια γαμήλια τελετή γαλαζοαίματων ξεχώρισε. Μια γιορτή για βασιλιάδες και πρίγκιπες, τους πραγματικούς VIP, όπως ο γάμος της πριγκίπισσας Όλγας-Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Αϊμόνε.

Aπό τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Στην εποχή που το κιτς και η κακογουστιά επικρατούν μια γαμήλια τελετή γαλαζοαίματων ξεχώρισε. Μια γιορτή για βασιλιάδες και πρίγκιπες, τους πραγματικούς VIP, όπως ο γάμος της πριγκίπισσας Όλγας-Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Αϊμόνε.

Η τελετή έγινε στην Πάτμο, το Νησί της Αποκάλυψης, που κυριολεκτικά κατακλύστηκε από υψηλούς προσκεκλημένους. Η 37χρονη πριγκίπισσα και ο αγαπημένος της πρίγκιπας της Αόστης παντρεύτηκαν το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Διασώζουσας στη Χώρα και την τελετή ευλόγησε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πάτμου, αρχιμανδρίτης Αντίπας. Εκείνη είναι κόρη του πρίγκιπα Μιχαήλ και της Μαρίνας Καρέλλα κι εκείνος γιος του δούκα της Αόστης Αμεδαίου. Όπως μάθαμε, οι νεόνυμφοι επέλεξαν το νησί των Δωδεκανήσων για την τελετή, καθώς εκεί και συγκεκριμένα στη Χώρα της Πάτμου έχουν την κατοικία τους οι γονείς της νύφης. Προσέξτε τώρα ορισμένες λεπτομέρειες που αναδεικνύουν το μέγεθος της διαφοράς που έχουν οι γάμοι μελών πρώην και νυν γαλαζοαίματων οικογενειών.

Ο πατέρας του γαμπρού είναι γιος της πριγκίπισσας Ειρήνης και εγγονός της κόρης του βασιλιά Κωνσταντίνου Α. Οι νεόνυμφοι είναι μακρινοί συγγενείς, καθώς η Όλγα είναι δισέγγονη και ο γαμπρός τρισέγγονος του βασιλιά Γεώργιου Α.

Ανάμεσα στους 70 προσκεκλημένους ήταν η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Άννα-Μαρία. Αρκετές μέρες πριν από το μυστήριο άρχισαν οι αφίξεις των VIP προσκεκλημένων.

Η βασίλισσα Σοφία ήταν στην Πάτμο από το πρωί του Σαββάτου, όπου έφτασε απευθείας με ελικόπτερο. Φιλοξενήθηκε στο ησυχαστήριο του Σαντρουντίν Αγά Χαν. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν φτάσει εκεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Άννα-Μαρία, οι οποίοι διέμειναν στην έπαυλη του Αμίν Αγά Χαν. Η πριγκίπισσα Ειρήνη, τώρα, έμεινε στο σπίτι του καθηγητή Κώστα Σταματόπουλου, ενώ από τη λίστα των καλεσμένων δεν έλειπε η Κατερίνα Αγά Χαν με τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Παραμυθένιο σκηνικό

Το νυφικό είχε ολόχρυσο χρώμα και η νύφη φορούσε ένα μοναδικό στεφάνι από στάχυα στα μαλλιά της, ενώ η ανθοδέσμη που κρατούσε ήταν ένα μπουκέτο από κλαδιά ελιάς και δάφνες. Αυτό θα πει class και κομψότητα χωρίς υπερβολές! Ο γαμπρός, από την άλλη, προτίμησε κάτι πιο κλασικό, ένα μαύρο φράκο, το οποίο συνδύασε με ριγέ παντελόνι, ενώ η γραβάτα του ήταν μια πανάκριβη πορφυρένια πτι-καρό δημιουργία.

Όπως είναι φυσικό, στο γάμο δεν έβλεπες τίποτα άλλο πέρα από πανάκριβα φράκο και ασύλληπτες δημιουργίες υψηλής ραπτικής.

Χαρακτηριστικό της τελετής ότι συνδυάστηκε με έθιμα του νησιού. Όπως αυτό που θέλει το δρόμο της νύφης γεμάτο λουλούδια. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα απίστευτο σκηνικό με όλη τη διαδρομή από την κατοικία των γονέων της μέχρι την εκκλησία στρωμένο με κλαδιά μυρσίνης.

Η πομπή με τη νύφη και τους συγγενείς της συνοδευόταν από ντόπιους οργανοπαίχτες, που έπαιζαν νησιώτικα τραγούδια και τραγούδια του γάμου. Εντύπωση από την άλλη έκαναν δύο άντρες που φορούσαν ολόλευκα σύνολα και μετέφεραν έναν πανάκριβο ασημένιο δίσκο με τα στέφανα και τις μπομπονιέρες του γάμου.

Η δεξίωση μετά το μυστήριο πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημοτικό σχολείο της Χώρας και, όπως ήταν φυσικό, χαρακτηρίστηκε από χλιδή, συγκίνηση και νησιώτικο χρώμα.

«Τόσο πολλοί εκλεκτοί επισκέπτες και τόσοι γαλαζοαίματοι πιστεύω ότι δεν έχουν ξαναβρεθεί σε ελληνικό νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους Έλληνες επιχειρηματίες που φιλοξένησαν μία από τις πολλές μικρές τελετές που έγιναν στην Πάτμο με αφορμή τον πριγκιπικό γάμο. Μια βραδιά πριν από τη λαμπρή τελετή οι γονείς της νύφης παρέθεσαν πριβέ δείπνο με καλεσμένους μόνο γαλαζοαίματους και συγγενείς των δύο οικογενειών. Το γλέντι ήταν απίστευτο και είχε μόνο ελληνικό και, φυσικά, νησιώτικο χρώμα. Όμως, τα γλέντια δεν είχαν τελειωμό. Έτσι, μία ημέρα μετά από την τελετή στήθηκε μία ακόμη γιορτή. Αυτή τη φορά χώρος φιλοξενίας ήταν το Αγριολιβάδι. Εκεί σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής όλοι οι εκλεκτοί καλεσμένοι απόλαυσαν ελληνικές γεύσεις και διασκέδασαν με το παραπάνω τιμώντας τους νεόνυμφους και τους γονείς τους.