Ανθ. Ανανιάδης: "Απέχω για να ηρεμήσω"!

13.10.2008
Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ημερολογίου με πρωταγωνιστή τον Άνθιμο Ανανιάδη συζητήσαμε μαζί του για τα επαγγελματικά του σχέδια αλλά και το πώς πέρασε στο ταξίδι του στην Αμερική.

Aπό τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ημερολογίου με πρωταγωνιστή τον Άνθιμο Ανανιάδη συζητήσαμε μαζί του για τα επαγγελματικά του σχέδια αλλά και το πώς πέρασε στο ταξίδι του στην Αμερική.

Ολα ξεκίνησαν έπειτα από μια επίσκεψη που έκανε πέρυσι ο Άνθιμος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και συγκεκριμένα στο τμήμα όπου νοσηλεύονται παιδιά με νεοπλασματικές παθήσεις. Τα μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν τη ζωή με περίσσιο θάρρος άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές του ηθοποιού. Μάλιστα, με κάποιο από αυτά δέθηκε περισσότερο. Όταν το μικρό παιδάκι «έφυγε» από τη ζωή, ο Άνθιμος αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και να βοηθήσει ενεργά τον αγώνα που δίνουν οι γονείς και τα παιδιά τους που νοσούν για ένα καλύτερο μέλλον. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να δημιουργηθεί αυτό το ημερολόγιο σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Πίστη», αλλά και με τη συμβολή του γνωστού PR Man Γιάννη Καζανίδη, ο οποίος θα αφήσει για λίγο τις κοσμικότητες και θα επιστρέψει σε μια παλιά του αγάπη... Θα βρεθεί πίσω από τη φωτογραφική κάμερα και θα φωτογραφίσει τον Άνθιμο με το μοναδικό στυλ που χαρακτηρίζει τις φωτογραφήσεις του. Μεγάλο μέρος των εσόδων του ημερολογίου θα διατεθεί στον αγώνα του Συλλόγου «Πίστη». Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να μιλήσει...

Πώς προέκυψε αυτό το ημερολόγιο;

«Η αλήθεια είναι ότι πάντα είχα ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους που η ζωή δεν ήταν τόσο γενναιόδωρη απέναντί τους. Στην οικογένειά μου έχω έναν ξάδερφο που έχει γεννηθεί με σύνδρομο Down και από μικρός στεκόμουν δίπλα του και προσπαθούσα να τον στηρίξω, όπως και η υπόλοιπη οικογένεια. Κάποια στιγμή πέρυσι ως πρωταγωνιστές στη Μαρία την άσχημη επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία κι έτσι είχα την πρώτη μου επαφή με παιδιά που ταλαιπωρούνται από νεοπλασματικές παθήσεις. Με κάποιο από αυτά γνωριστήκαμε καλύτερα. Όταν εκείνο έγινε αγγελούδι στον ουρανό, η αλήθεια είναι πως ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που ένιωσα τόσο έντονα την απώλεια ενός ανθρώπου. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θέλω να προσφέρω σε αυτά τα παιδιά και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο που τα έσοδά του θα διατεθούν για αυτόν το σκοπό. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να προσφέρουμε σε ανθρώπους που ίσως είναι πιο αδύναμοι από μας και παράλληλα πιο δυνατοί, γιατί αντιμετωπίζουν με πολύ κουράγιο τη ζωή και ζητώ, με αυτή την ευκαιρία, απ όσους μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Πέρυσι δεχόσουν βολές ότι έχεις καβαλήσει το καλάμι και φέτος σε βρίσκουμε να στηρίζεις ένα σοβαρό αγώνα ζωής... Μήπως επιχειρείς να αλλάξεις την εικόνα σου;

«Γιατί αλλάζω την εικόνα μου... Θα ξεκινήσω από το αν καβάλησα το καλάμι. Πρώτον, θεωρώ ότι πολλές φορές δεν αλλάζεις εσύ ο ίδιος, αλλά, ανάλογα με τις περιστάσεις, αλλάζει ο τρόπος που σε βλέπουν, πώς λειτουργούν οι απέναντί σου. Αν ξαφνικά νιώθουν ότι έγινες κάποιος, ενώ δεν έγινες τίποτα! Ή μάλλον κατάφερες κάτι, αλλά δεν σημαίνει ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο. Δεύτερον, νομίζω ότι μερικά πράγματα στη ζωή μας μπορεί να μη μας ικανοποιούν και να λέμε ένα όχι. Το τρίτο είναι ότι κάποιοι μπορεί να μη σε πηγαίνουν και να γουστάρουν να σε πολεμάνε με αυτόν τον τρόπο. Αν με γνώριζαν πραγματικά όσοι έγραφαν όλα αυτά, τότε και μόνο θα μπορούσαν να πουν αν είμαι καβαλημένο καλάμι ή όχι».

Πώς ένιωθες όταν διάβαζες αυτά τα δημοσιεύματα;

«Εντάξει, τι να σου πω... Ορισμένες φορές γελούσα έτσι όπως με παρουσίαζαν. Πιο πολύ στεναχωριόταν η μαμά μου και με έπαιρνε τηλέφωνο και μου μιλούσε για αυτά».

Για ποιο λόγο απέχεις φέτος από την τηλεόραση;

«Απέχω γιατί ήθελα να ηρεμήσω. Δεν ήθελα να κάνω τηλεόραση. Συζητάω για κάποιο θεατρικό τώρα, που ενδεχομένως να γίνει από Δεκέμβριο, αλλά τηλεοπτικά δεν ήθελα να κάνω κάτι».

Πέρυσι βρέθηκες στο στόχαστρο του Τύπου αλλά και των συναδέλφων σου στη σειρά... Αφού τελείωσε το σίριαλ, μείνατε τελικά φίλοι ή ακόμη υπάρχουν προβλήματα;

«Νομίζω ότι μέσα από την όλη δουλειά που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια ήμασταν όλοι σαν οικογένεια. Πιο πολύ έβλεπα τους συνεργάτες μου παρά τη μητέρα μου εκείνη την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι δεθήκαμε πάρα πολύ. Ωστόσο, είναι φυσικό να υπήρχαν και προβλήματα, γιατί πάνω απ όλα είμαστε άνθρωποι και οι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις, διαφορετικές λειτουργίες και είναι λογικό κάποιες φορές να μη συμφωνούμε σε όλα. Παρ όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι αν κάποια στιγμή ζητήσω από έναν από τους συνεργάτες μου να πάμε να πιούμε ένα ποτό, σίγουρα θα βρεθούμε».

Με την Αγγελική Δαλιάνη;

«Με όλους. Και με την Αγγελική!».

Στο ταξίδι που έκανες το καλοκαίρι στην Αμερική είχες την ευκαιρία να κάνεις και κάποια επαγγελματικά ανοίγματα;

«Το ταξίδι αυτό το έκανα ικανοποιώντας την έντονη ανάγκη που είχα να ηρεμήσω. Θα μπορούσα να πάω οπουδήποτε αλλού, στην Αλάσκα για παράδειγμα. Από δω και πέρα δεν θα ξανακάνω ταξίδι έξω, μόνο εντός Ελλάδος, γιατί παρατήρησα ότι δεν θέλετε να ταξιδεύω εκτός. Γράφτηκαν τόσα αναληθή γι αυτό το ταξίδι! Ότι δηλαδή πάω να κάνω καριέρα και διάφορα τέτοια... Όχι, ήταν άλλα πράγματα, εσωτερικές μου ανάγκες να ξεφύγω για λίγο».

Πήγες μόνος σου;

«Ολομόναχος. Εντελώς ξαφνικά το αποφάσισα».

Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες που πηγαίνουν στην Αμερική το συνδυάζουν με άνοιγμα καριέρας στο εξωτερικό...

«Και κάποιοι άλλοι, όπως εγώ, πάνε απλώς διακοπές! Πέρασα πάρα πολύ καλά μάλιστα».

Θέατρο ή τηλεόραση;

«Θα σου έλεγα ότι εγώ προτιμώ τον κινηματογράφο».

Έγινες ευρύτερα γνωστός από την ταινία «Straight story». Η ταινία αναφερόταν στην ομοφυλοφιλία. Την περσινή χρονιά έγινε πολλή συζήτηση για θέματα που προέκυψαν στη σόουμπιζ και ήταν σχετικά με την ομοφυλοφιλία αλλά και με τα ναρκωτικά... Εσύ πώς τα βλέπεις όλα αυτά;

«Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και τα διαχωρίζω. Τα ναρκωτικά είναι κάτι το οποίο δεν έχεις ανάγκη. Αντίστοιχα, όσον αφορά την ομοφυλοφιλία, δεν θα μπορούσα να κρίνω, αφού πιστεύω ότι αφορά την προσωπική ζωή κάθε ανθρώπου. Σέβομαι οποιονδήποτε και η αλήθεια είναι ότι έχω και καλούς φίλους που έχουν ομοφυλόφιλη σεξουαλική κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν με προβλημάτισε ποτέ ιδιαίτερα όσον αφορά τη συναναστροφή. Δεν μου αρέσει να κρίνω κανέναν για τις επιλογές του».

Πότε θα σε ξαναδούμε στην τηλεόραση;

«Δεν ξέρω. Κατά πάσα πιθανότητα θα με δείτε σε κάποιο guest σε κάποια τηλεοπτική σειρά. Είναι κάτι που συζητάω αυτόν τον καιρό».

Στην προσωπική σου ζωή είσαι μόνος;

«Ναι, είμαι μόνος».

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

«Ο έρωτας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μου. Είναι πολύ ωραίο όταν επιστρέφεις σπίτι σου το βράδυ, να κλείνεσαι σε μια πολύ ωραία ζεστή αγκαλιά».

Ποια είναι η συμβουλή που σου έχει δώσει η μαμά σου και πάντα ακολουθείς;

«Να είμαι αληθινός! Να είμαι ο εαυτός μου! Να μην υποκρίνομαι!».