Αντ. Καφετζόπουλους: "Στην τηλεόραση γίνεται το έλα να δεις"

08.10.2008
Ο Σωτήρης Ατρόμητος έρχεται και είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τον... τρόμο της καθημερινότητας! Μαζί του η οικογένειά του, που με όπλο το χιούμορ θα ζει κωμικοτραγικές καταστάσεις δύο φορές την εβδομάδα στους «Ατρόμητους», τη νέα σειρά του Alpha.

Από την ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΑ

Ο Σωτήρης Ατρόμητος έρχεται και είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τον... τρόμο της καθημερινότητας! Μαζί του η οικογένειά του, που με όπλο το χιούμορ θα ζει κωμικοτραγικές καταστάσεις δύο φορές την εβδομάδα στους «Ατρόμητους», τη νέα σειρά του Alpha.

Οι «Ατρόμητοι» θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση την Τρίτη 7 Οκτωβρίου και θα παίρνουν θέση στην οθόνη μας κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21:00, με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, αρχηγό της οικογένειας, να επιστρέφει στα τηλεοπτικά πλατό ύστερα από εφτά χρόνια.

Το όνομα και το επίθετο που του «δόθηκε» για το ρόλο δεν είναι τυχαία. Ο Σωτήρης σώζει καταστάσεις και είναι ατρόμητος για να το κάνει... Οι Ατρόμητοι είναι μια τυπική ελληνική οικογένεια, που, παρά τους διαφορετικούς χαρακτήρες των μελών της, είναι αχώριστοι και στα καλά και στα άσχημα και στο χαμόγελο και στο δάκρυ. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, παλεύουν με τη ζωή και δεν καταθέτουν ποτέ τα όπλα. Ο Σωτήρης είναι κρεοπώλης, παλεύει για την καθημερινότητα, είναι δημοκράτης, αγαπάει πολύ την οικογένειά του και τους φίλους του. Όμως, θα έρθει κάποια στιγμή που τα παιχνίδια της καθημερινότητας θα δοκιμάσουν την αντοχή και τα όρια του ίδιου και της οικογένειάς του. Τότε εκείνοι θα χτίσουν ένα μεγάλο τείχος γύρω τους για να προστατέψουν την αγάπη τους, τον έρωτά τους αλλά και τους φίλους από τον εχθρό...

Η σειρά βασίζεται στην παραγωγή «Son de Fierro», που παίζεται με επιτυχία στην Αργεντινή.

«Η διασκευή από ξένη σειρά δημιουργεί μια καλύτερη εικόνα για το αποτέλεσμα», μας είπε ο Αντώνης Καφετζόπουλος. «Το σενάριο είναι πιο συγκροτημένο, δεν υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα που υπάρχει όταν έχεις να κάνεις με ελληνικές σειρές. Ήμουν αρκετά χρόνια εκτός τηλεόρασης, αλλά συζητούσα διάφορες προτάσεις που είχα. Όταν έπαιρνα ένα σενάριο στα χέρια μου, διάβαζα το πρώτο επεισόδιο και αν φαινόταν ενδιαφέρον, ζητούσα άλλα δύο. Σε αυτά, τα επόμενα δύο, το πράγμα είχε αλλάξει, υπήρχε κάτι άλλο που με έκανε και έλεγα όχι. Με τις σειρές είμαι πάντα επιφυλακτικός, γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Εδώ πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Όσο για τον ήρωα που υποδύεται στους «Ατρόμητους»;

«Διαλέξαμε το όνομα και το επίθετο, γιατί είναι συμβολικό και ήρθε γάντι στον Σωτήρη, που κάνει τα πάντα για να σώσει καταστάσεις».

Φέτος υπάρχει πληθώρα σειρών που... έρχονται από το εξωτερικό. Το ίδιο και οι «Ατρόμητοι», που διασκευάστηκαν για τα ελληνικά δεδομένα.

«Η αλήθεια είναι ότι στη σειρά δεν κρατήσαμε τόσο το ξένο concept, αλλά τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν και το δραματουργικό κομμάτι της. Φτιάξαμε εμείς χαρακτήρες ατρόμητους στα καθημερινά προβλήματα, με την ιδέα ότι είναι άνθρωποι μη συμβατικοί. Μοιάζουν ανώριμοι, αλλά έχουν φοβερή διάθεση να λύσουν όλα τα προβλήματά τους».

Εσείς ζήσατε την τηλεόραση σε άλλες εποχές, όταν ήταν ακόμα ασπρόμαυρη και κάνατε τις πρώτες σας δουλειές...

«Να σας πω την αλήθεια, είχαμε άλλα προβλήματα τότε. Η τηλεόραση έμοιαζε πολύ λίγη από άποψη περιεχομένου. Στις σειρές έπρεπε να παίζεις με πομπώδες ύφος. Μια παρέα ανθρώπων στην οποία ήμουν κι εγώ ξεχωρίσαμε με την Αστροφεγγιά, γιατί προσπαθήσαμε ίσως να κάνουμε κάτι άλλο, αλλά μη νομίζετε ότι ήταν εύκολα τότε».

Ήταν ίσως πιο «αγνή» εποχή για την τηλεόραση...

«Πιθανόν ναι. Ήταν κρατική η τηλεόραση, υπήρχαν και τότε σοβαρά προβλήματα. Νομίζω ότι την καλύτερη περίοδο την πέρασε η τηλεόραση ένα δυο χρόνια αφότου άνοιξαν τα ιδιωτικά κανάλια. Και μετά έγινε το έλα να δεις! Για δυο τρία χρόνια υπήρξε μια έκρηξη, εμφανίστηκαν σεναριογράφοι, εμφανίστηκε κόσμος παντού. Μετά τα κανάλια δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν οικονομικά και άρχισαν να αγοράζουν από το εξωτερικό. Τα πράγματα θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο με την ψηφιακή τηλεόραση και το νέο τοπίο».

Εσείς, πάντως, κάνετε προσεγμένες επιλογές, στις οποίες έχει πάντα «θέση» ο κινηματογράφος.

«Ναι, γιατί τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποια πράγματα, δίνονται χρήματα για τον κινηματογράφο. Αν στο ένα άκρο είναι ένα μολύβι χαρτί για να ξεκινήσεις μια τέτοια δουλειά, στο άλλο άκρο είναι το σινεμά, όπου χρειάζεσαι χρήματα ακόμα και για να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι».

7 χρονια μετα...

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση πριν από εφτά χρόνια στη σειρά του ΑΝΤ1 «Λευκός Οίκος». Στους «Ατρόμητους» παίζει για δεύτερη φορά στην τηλεόραση μαζί με τη σύντροφό του Φαίη Κοκκινοπούλου, η οποία υποδύεται και εδώ τη σύζυγό του. Η πρώτη ήταν στην αστυνομική σειρά του ΑΝΤ1 «Σκορπιός». Μαζί τους ο Γιάννης Βούρος, που υποδύεται έναν πολιτικό, τον Στέφανο Μπαλάσκο, που είχε παλιά σχέση με την κ. Ατρομήτου και ώρες ώρες θα κάνει τον Σωτήρη έξαλλο...

Στο υπόλοιπο καστ ο Δημήτρης Καμπερίδης, ο πατέρας του Σωτήρη, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένειά του για να φύγει με έναν άλλο... άντρα. Ο γιος του δεν του μιλάει, όχι γιατί είναι γκέι, αλλά γιατί εγκατέλειψε την οικογένειά του. Παίζουν επίσης: Σόφη Ζαννίνου, Χριστίνα Πομώνη, Δημήτρης Λιόλιος, Αθηνά Οικονομάκου, Δημήτρης Νασιούλας, Τόμμυ Σκλάβος, Αναστάσης Κολοβός, Σοφία Μανώλη, Πάνος Βλάχος.

Τη διασκευή σεναρίου έχουν κάνει η Έλενα Σολωμού και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Μόλις έκλεισε τη συνεργασία του ο Αντώνης Καφετζόπουλος, τα σενάρια άρχισαν να γράφονται «πάνω» του. Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Κωνσταντόπουλου.