Τραγούδια με ονοματεπώνυμο

02.10.2008
Τραγούδια για επώνυμους έχουν γραφτεί πολλά Από το πολυτραγουδισμένο «Βette Davis eyes» για τη θρυλική σταρ του Χόλιγουντ έως τα άσματα που αφιερώνουν οι νεότερες Ελληνίδες αοιδοί στον Λάκη Λαζόπουλο!

Aπό τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Τραγούδια για επώνυμους έχουν γραφτεί πολλά Από το πολυτραγουδισμένο «Βette Davis eyes» για τη θρυλική σταρ του Χόλιγουντ έως τα άσματα που αφιερώνουν οι νεότερες Ελληνίδες αοιδοί στον Λάκη Λαζόπουλο!

Ας ξεκινήσουμε από τον Διονύση Σαββόπουλο, που ο μύθος λέει ότι στο δίσκο του «Τραπεζάκια έξω» το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» αναφέρει ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους η Έλενα Ναθαναήλ και ο μεγάλος έρωτας της ζωής της Τάσος Μητρόπουλος, που τραγουδούν «Εθνική Ελλάδος, γεια σου!». Τραγούδια, όμως, για γνωστά πρόσωπα έχουν γραφτεί κι άλλα, όπως το «Σχόλιο για την περίπτωση της Σαπφέτ Νοταρά», που έγραψε

ο Μάνος Χατζηδάκις για το θεατρικό έργο του «Πορνογραφία» και ήταν αφιερωμένο στη γνωστή Σαπφώ Νοταρά, το ταλέντο της οποίας, δυστυχώς, αναγνωρίστηκε αργά. Έμπνευση είχε δώσει φυσικά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, για την οποία ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψαν το τραγούδι που είχε ερμηνεύσει η ίδια η εθνική μας σταρ «Πληρώνουμε και πρόστιμο Αλίκη Βουγιουκλάκη», ενώ γνωστό είναι και το σκωπτικό παιδικό τραγουδάκι «Στο Ζάππειο μια μέρα».

Αλλά και ο μεγάλος έρωτας της αγαπημένης μας Αλίκης, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, είχε δώσει αφορμή για να γραφτεί το «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, μου το κλεισες το σπίτι μου», μόνο που ο στιχουργός αναφερόταν στον ήρωα που υποδυόταν ο ηθοποιός σε ταινία και είχε το ίδιο όνομα.

Λίγα χρόνια νωρίτερα άλλη μία Ελληνίδα σταρ είχε εμπνεύσει τους Μίμη Κατριβάνο και Κώστα Κιούση να γράψουν το τραγούδι «Δυο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες». Ο λόγος για την Άννα Καλουτά, που το βλέμμα της «απαθανατίστηκε» και τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο.

Και οι δύο υπήρξαν από τους πιο αγαπημένους τραγουδιστές των Ελλήνων, με πάρα πολλούς φαν που συνεχίζουν να τους αγαπάνε μέχρι σήμερα.

Ο πρώτος, ο Στράτος Διονυσίου, που όταν μετακόμισε στη γειτονιά του Παραδείσου ο Νότης Σφακιανάκης του αφιέρωσε τη γνωστή του επιτυχία «Φίλε, πέθανε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος», θέλοντας έτσι να δηλώσει ότι η απουσία του μεγάλου βάρδου είναι σημαντική.

Από την άλλη μεριά, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Στελάρας της καρδιάς μας, ακόμη και σήμερα απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Θέμης Αδαμαντίδης, που δηλώνει πνευματικό του παιδί και τον συνέδεε στενή φιλία με τον τραγουδιστή, του έχει αφιερώσει πολλούς δίσκους του αλλά και ένα τραγούδι με τον τίτλο «Ο Στέλιος του Σεπτέμβρη».

Ο Διονύσης Σαββόπουλος πριν από περίπου 30 χρόνια αφιέρωσε το «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο» στον Νίκο Κοεμτζή, που το 1973 σκότωσε τρεις και μαχαίρωσε άλλους εφτά, αλλά αντί για αποκρουστικός φονιάς, πέρασε στη συνείδηση του κόσμου σαν συμπαθής και μεροκαματιάρης άνθρωπος.

Τα δύο τελευταία χρόνια έμπνευση για τη δημιουργία τραγουδιών αποτελεί ο Λάκης Λαζόπουλος και τα σχόλιά του στην εκπομπή του «Αλ τσαντίρι νιουζ». Η Πόπη Μαλλιωτάκη, όταν ο «τηλεοπτικός γύφτος» τη χαρακτήρισε «μπριζολέ» εμπνεύστηκε και τραγούδησε μόνο για τον Λάκη με ειδική αφιέρωση, ενώ κάτι ανάλογο κάνει η Έφη Σαρρή στον καινούργιο της δίσκο, που τον καλεί να τα βρούνε, γιατί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τερματίζοντας έτσι την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσά τους την περσινή χρονιά.

Οι μούσες του Χόλιγουντ
Στο εξωτερικό υπάρχουν ανάλογα δείγματα τραγουδιών που αναφέρονται στους μύθους της μεγάλης οθόνης. Το «Βette Davis eyes» που τραγούδησε η Κιμ Καρνς τη δεκαετία του 80 αποτελεί σταθερή αξία στο χρηματιστήριο της μουσικής και έχει διασκευαστεί με επιτυχία. Αναφέρεται στο βλέμμα της ηθοποιού Μπέτι Ντέιβις, που ένιωσε πολύ κολακευμένη όταν το άκουσε λίγο πριν κλείσει τα μάτια της για πάντα.

Ο Φατ Ντέι τραγούδησε για την αδικοχαμένη Νάταλι Γουντ το ομώνυμο τραγούδι. Μάλιστα, οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στη βραδιά του θανάτου της και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ερμήνευσε μοναδικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;». Και το ίντι ροκ συγκρότημα του Τιμ Κισέλα τραγουδάει στο δίσκο του «Live in Chicago» το «Whos afraid of Elizabeth Τaylor». Πριν από αυτό όμως οι Blue Oyster Cult τραγούδησαν το «Joan Crawford», εμπνευσμένο από την ντίβα του Χόλιγουντ και συγκεκριμένα από τη βιογραφία της έτσι όπως την αποτύπωσε η θετή κόρη της στο βιβλίο «Μummy dearest». Έμπνευση αποτέλεσε και η θρυλική «Μπε Μπε».

«Βrigitte Βardot» λέγεται το πασίγνωστο τραγούδι, που με το χαρούμενο ρυθμό του σε παρασύρει σε χαριτωμένες χορευτικές φιγούρες. Και οι νεότερες σταρ, όμως, έγιναν μούσες. Ο Falco τραγουδάει για το θανάσιμο φιλί της Κάθλιν Τέρνερ στο τραγούδι του «Τhe kiss of Kathleen Τurner».

Επίσης, το ποστ πανκ συγκρότημα New Age αφιερώνει ένα τραγούδι στην Τζέιν Φόντα με τίτλο απλώς το όνομά της. Σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, τώρα, την Κρίστα Πφάγκεν, που παντρεύτηκε και χώρισε τον Έλληνα Νίκο Παπατάκη και έγινε γνωστή με το όνομα Nico, είναι αφιερωμένο το τραγούδι του συγκροτήματος Angels of light «Song for Νico».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που γράφτηκαν για πρόσωπα που έγιναν γνωστά για το ταλέντο τους, τη μοναδική τους προσωπικότητα, το ίχνος που άφησαν στην τέχνη ή την καθημερινότητα. Ποιος δεν θέλει άλλωστε να αποτελεί έμπνευση;