Οι ενζενί έγιναν μαμάδες

30.09.2008
Μέσα της δεκαετίας του 90 με αρχές του 2000 έκαναν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα στις σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Φρέσκα μουτράκια στα οποία οι σεναριογράφοι εντόπιζαν κάτι, κι έτσι ο εκάστοτε ρόλος ερχόταν άμεσα.

Από τον ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Μέσα της δεκαετίας του 90 με αρχές του 2000 έκαναν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα στις σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Φρέσκα μουτράκια στα οποία οι σεναριογράφοι εντόπιζαν κάτι, κι έτσι ο εκάστοτε ρόλος ερχόταν άμεσα. Τηλεοπτικές «ενζενί», αν μας επιτρέπεται ο όρος, της εποχής. Το νεαρό της ηλικίας επέτρεπε να υποδύονται ηρωίδες με εφηβικές ανησυχίες, ανεμελιά και αυθορμητισμό. Λίγο αργότερα ήρθαν οι αμιγώς κωμικοί ρόλοι αλλά και εκείνοι των μοιραίων γυναικών, με τους άντρες να πέφτουν στα πόδια τους.

Μερικές αποτελούσαν ακόμη και το μήλο της έριδος. Νέες, ελεύθερες υποχρεώσεων και ωραίες σαγήνευαν τους συμπρωταγωνιστές τους, δημιουργώντας ερωτικά μπερδέματα (κωμικά ή δραματικά), ακόμη και τρίγωνα. Από τότε, όμως, άλλαξαν πολλά. Τα χρόνια πέρασαν, άρα αυξήθηκαν και οι... απαιτήσεις των ρόλων. Η ωριμότητα τους χτυπάει την πόρτα. Μετά από μια δεκαετία οι ανέμελες και μοιραίες εκείνης της εποχής παραμένουν τηλεοπτικά αντικείμενα πόθου (ενίοτε και σκοτεινά), ωστόσο στον καμβά των ρόλων προστίθεται μια μικρή πινελιά στο χρώμα της μητρότητας. Οι πιο πολλές από τις ηθοποιούς που ξεκίνησαν εκείνη την εποχή μπορούν πλέον να υποστηρίζουν ρόλους μαμάδων.

Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις, την αρχή κάνει τη νέα σεζόν η Ζέτα Μακρυπούλια. Η Αμαλία του «Παρά πέντε» έκανε το πρώτο της τηλεοπτικό βήμα το 1995 μόλις 17 χρόνων στο αλήστου μνήμης σίριαλ του Νίκου Μαστοράκη «Χωρισμένοι με παιδιά». Δεκατρία χρόνια μετά η Ζέτα είναι έτοιμη να υποδυθεί τη μαμά. Στην καινούργια σειρά του ΑΝΤ1 «Το κλειδί του Παραδείσου» θα είναι η Σοφία, ανύπαντρη μητέρα ενός γιου 4 χρόνων, η οποία αποφασίζει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο.

Με παιδί θα βρεθεί τη νέα σεζόν και η Λίνα Σακκά, την οποία γνωρίσαμε στο «Μια γυναίκα κι ένα αυτοκίνητο» να διεκδικούν ο Πάνος Μιχαλόπουλος και ο Γιώργος Χρανιώτης. Αμέσως μετά στο «Η αγάπη ήρθε από μακριά» ήταν το μήλο της έριδος ανάμεσα στον Πασχάλη Τσαρούχα και στον Κώστα Σόμμερ. Η ηθοποιός βέβαια έκανε μια μικρή προσπάθεια να υποδυθεί δυνητικά τη μαμά πριν από τρία χρόνια στη σειρά του Mega «Στο φως του φεγγαριού», η οποία ασχολήθηκε με την παρένθετη μητρότητα. Φέτος η Λίνα στα «Σαράντα κύματα» του ΑΝΤ1 θα είναι κανονική μαμά, με ένα αγοράκι περίπου 10 χρόνων (δεν έχει αποφασιστεί η ηλικία), το οποίο μάλιστα θα είναι πέρα για πέρα ζωηρό.

Απεναντίας η συμπρωταγωνίστριά της στο «Φως του φεγγαριού» Γωγώ Μπρέμπου πρόλαβε νωρίτερα και υποδύθηκε τη μαμά στην κοινωνικο-κωμική σειρά «Περί ανέμων και υδάτων» (2000), αλλά και στα φετινά «Ίχνη».

Τη διετία 1997-1999 η Εβελίνα Παπούλια ως Μαρίνα Κουντουράτου τρέλαινε κόσμο στους «Δύο ξένους». Πέρυσι στη σειρά του Alpha «Πήρα κόκκινα γυαλιά» έκανε περισσότερο αίσθηση ως μαμά 17χρονης κόρης, παρά ότι στο ίδιο σίριαλ τα είχε με έναν άντρα κατά 10 χρόνια νεότερό της.

Από την εποχή που η Σμαράγδα Καρύδη προσπαθούσε να ξεφύγει από το κόρτε του Γιώργου Γιαννόπουλου στο «Αχ και να ξερες», η οποία λίγο αργότερα μεταμορφώθηκε στην «Μπαμπαλού», δεν πέρασαν πολλά χρόνια. Είναι όμως αρκετά για να υποδύεται πλέον τη μαμά. Εξάλλου, γεύτηκε πρώτα τη μητρότητα στο τελευταίο επεισόδιο του «Παρά πέντε», ενώ τη σεζόν που μας πέρασε ήταν μαμά ενός μικρού αγοριού στο «Φίλα το βάτραχό σου», όπου θα εξακολουθήσει να είναι και την τρέχουσα τηλεοπτική περίοδο.

Το 2001 στο «Είσαι το ταίρι μου» την Κατερίνα Λέχου πολιορκούσαν ο Αλέκος Συσσοβίτης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Την τηλεοπτική χρονιά που αφήσαμε αλλά και αυτήν που έχουμε μπροστά μας η ηθοποιός βρίσκεται στο «Ευτυχισμένοι μαζί» έχοντας δύο κόρες ηλικίας 17 και 12 χρόνων.

Τη δεκαετία του 90 η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους ως τσιγγάνα στους «Ψίθυρους καρδιάς»... έκλεψε την καρδιά του μπαλαμού Απόστολου Γκλέτσου. Μια δεκαετία μετά και συγκεκριμένα πέρυσι έγινε μαμά στο «Μπαμπά, μην τρέχεις» (σ.σ.: προφητικός ο ρόλος). Από αθλήτρια στο «Απόσταση αναπνοής» (2003) η Μαρία Σολωμού ή αλλιώς η στριφνή Ράνια των «Singles» στο δεύτερο και τρίτο κύκλο της κωμικής νεανικής σειράς του Mega μεταμορφώθηκε έπειτα από τρία χρόνια σε ανήσυχη μαμά ενός 7χρονου αγοριού.

Η Ναταλία Δραγούμη το 2000 ήταν το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του Άκη Σακελλαρίου στη σειρά του Star «Ουδέν πρόβλημα». Πριν από δύο σεζόν συγκίνησε το τηλεοπτικό κοινό υποδυόμενη τη «Μαρία» στην «Καρδιά ενός αγγέλου», όπου αναζητούσε την κόρη της, την οποία ο άντρας της πούλησε σε εμπόρους οργάνων. Στην «Εξαφάνιση», που επιστρέφει στη μικρή οθόνη του Alpha τον Οκτώβριο, υποδύεται την Αλεξάνδρα, μήλο της έριδος μεταξύ δύο αντρών αλλά και μητέρα ενός αγοριού.

Η Ελισάβετ Μουτάφη έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο το 2001 στις «Αέρινες σιωπές» του Mega με σχεδόν παράλληλη εμφάνιση στις «Μυστικές διαδρομές» του Alpha. Στη δεύτερη σειρά, αρκετά νεαρή, προσπαθούσε να ερμηνεύει μεταφυσικά φαινόμενα. Έξι χρόνια μετά στη «Βέρα στο δεξί» η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης της έδωσαν την ευκαιρία να παίξει την Έλσα Σαράντη, μαμά του μικρού Δημήτρη. Στην ίδια καθημερινή σειρά μαμά έγινε και η Μαριάννα Τουμασάτου (Ρεγγίνα), που ξεκίνησε την καριέρα της στην τηλεόραση το 1991 ως κόρη της Θέμιδος Μπαζάκα στη σειρά «Γυναίκες» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Στο καθημερινό σίριαλ του Mega άφησε βέβαια εποχή όχι ως μαμά της μικρής Ειρήνης, αλλά λόγω του έρωτά της με τον περιβόητο Στράτο (Αλέξανδρος Σταύρου).

Η Ρένια Λουζίδου στις αρχές της δεκαετίας του 90 στους θρυλικούς «Απαράδεκτους» ήταν το «αστροπελέκι» και έτερον ήμισυ του αξέχαστου Βλάση Μπονάτσου. Πριν από πέντε χρόνια στο «Καφέ της Χαράς» υποδύθηκε την ομώνυμη ιδιοκτήτρια και μαμά της 10χρονης Βάλιας.

Η Μπέσυ Μάλφα το 1999 στο σίριαλ του Mega «Και πάλι φίλοι» διαπίστωσε ότι η κολλητή της της «έκλεψε» τον άντρα. Λίγα χρόνια μετά στην «ρα την καλή» πάλι του Mega ερωτεύτηκε τον ίδιο άντρα με την αδερφή της (Ζέτα Δούκα), τον αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού Πάνο Μιχαλόπουλο, και αφού έγινε μαμά ενός γλυκού κοριτσιού, τον εγκατέλειψε. Πλέον, ζώντας πια στα «Μαύρα μεσάνυχτα», είναι η Λένα, χρόνια παντρεμένη με δύο παιδιά σε ηλικία λίγο πάνω από την εφηβεία.

Τη Ζέτα Δούκα την καμαρώσαμε φέτος ως μαμά στην κωμική σειρά «Ένας μήνας και κάτι».

Η Φαίη Κοκκινοπούλου στα μέσα της δεκαετίας του 90 από τον «Επισκέπτη της ομίχλης» βρέθηκε στο «Σκορπιό» να παίζει την ντετέκτιβ στο πλευρό του Αντώνη Καφετζόπουλου. Φέτος στη συχνότητα του Alpha και πάλι δίπλα στον Καφετζόπουλο θα είναι η Νανά Ατρομήτου, μητέρα τριών παιδιών στην καινούργια σειρά του σταθμού «Οι Ατρόμητοι».

Η Κάτια Νικολαϊδου στην κωμική σειρά του Alpha «Θα σε δω στο πλοίο» (2000) διεκδικούσε την καρδιά του Τάσου Χαλκιά. Φέτος, παρόλο που από την αρχή μας παραξένεψε, θα συνεχίσει να είναι μαμά του 30χρονου Γιάννη Παπαζήση στο καθημερινό σίριαλ του Mega «Μια στιγμή δυο ζωές».

Τέλος, τη μητέρα υποδύθηκε η Μαριλίτα Λαμπροπούλου για πολύ λίγο βέβαια στο τελευταίο επεισόδιο του «Εραστή δυτικών προαστίων» (2004), ενώ το προσπάθησε και πέρυσι στο «Φάρο», που μας άφησε νωρίς. Βέβαια, περισσότερο ήταν μια απεγνωσμένη μαμά, μιας και της απήγαγαν το παιδί μόλις γεννήθηκε.