Μαντόνα καλεί Φασμπίντερ

26.09.2008
Τι σχέση έχουν η «βασίλισσα της ποπ» και ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του αλληγορικού σινεμά; Την απάντηση θα μας δώσει η νέα ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Αθανίτη «Μadonna calls Fassbinder», με τους Ντάνκαν Σκίνερ, Λουίζα Ζούζιας και Γκάρεθ Τζόουνς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τι σχέση έχουν η «βασίλισσα της ποπ» και ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του αλληγορικού σινεμά; Την απάντηση θα μας δώσει η νέα ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Αθανίτη «Μadonna calls Fassbinder», με τους Ντάνκαν Σκίνερ, Λουίζα Ζούζιας και Γκάρεθ Τζόουνς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Λίγο πριν από την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στην Αθήνα η Μαντόνα πρωταγωνιστεί σε μια ελληνοβρετανική παραγωγή που φωτίζει με ένα διαφορετικό τρόπο «μεγάλα» πρόσωπα. «Αυτό που θέλω είναι να βάλω ερωτηματικά», εξηγεί ο Δ. Αθανίτης μιλώντας για τη νέα του ταινία. «Ερωτηματικά για πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Για αξίες που μοιάζουν παγιωμένα κλισέ. Ερωτηματικά για τα ίδια τα κλισέ που συχνά ονομάζουμε σκέψη και, μερικές φορές, ζωή».

Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη: Ο Δημήτρης Αθανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σινεμά και αρχιτεκτονική. Η πρώτη του ταινία «Αντίο Βερολίνο» απέσπασε δύο διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1994, ενώ η δεύτερη με τον τίτλο «Καμιά συμπάθεια στον Διάβολο» πήρε βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1997. Επίσης, η ταινία του «2000+1 Στιγμές» επιλέχθηκε από τον κριτικό κινηματογράφου Μπιλ Μοσούλης ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες του κόσμου για το 2001. Στο θέατρο σκηνοθέτησε μοναδικά το 2002 το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και αναδείχτηκε από το περιοδικό «Αθηνόραμα» ως μία από τις δέκα καλύτερες παραστάσεις εκείνης της χρονιάς.